Μετά την δημόσια κατακραυγή του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ προς το υπουργείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ… βρέθηκαν 120.000 ευρώ για το αρχαίο υδραγωγείο Λέσβου!!!

Μετά την δημόσια κατακραυγή
του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
προς το υπουργείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ… βρέθηκαν 120.000 ευρώ για το αρχαίο υδραγωγείο Λέσβου!!!

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

- Στις 20.2.2021 εδημοσίευσε το άρθρο: Ετοιμόρροπο το αρχαίο υδραγωγείο στην Μόρια Λέσβου! Κατέρρευσε η μεταλλική σκαλωσιά που το υποστύλωνε από το… 2005!!! Κίνδυνος κατάρρευσης του μνημείου! Έφερνε το νερό από τον Όλυμπο Λέσβου! - της Α. ΠΑΖΙΑΝΟΥ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

- Στις 28.2.2021 επανήλθε και εδημοσίευσε το άρθρο: Σε άμεσο κίνδυνο το Αρχαίο Υδραγωγείο Λέσβου! Επιστολή στην υπ. Πολιτισμού συλλόγων και κατοίκων της Μόριας - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

- Στις 2.3.2021… έκραξε το υπ. Πολιτισμού με το άρθρο: Ενώ το αρχαίο υδραγωγείο της Λέσβου καταρρέει, το υπ. Πολιτισμού ανασκάβει οθωμανικό λουτρό και ανακατασκευάζει οθωμανικές οικίες και οθωμανική κρήνη στην Μυτιλήνη!!!ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

- Την ίδια μέρα (2.3.2021) έκανε ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Κινδυνεύει το αρχαίο υδραγωγείο Λέσβου», με καλεσμένη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας Λέσβου, Μαριάνθη Μακρή – ΑΚΟΥΣΤΕ την ΕΔΩ.

- Στις 7.3.2021 επανήλθε με κατακρίνοντας το υπ. Πολιτισμού σε ολοσέλιδο άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ NEWS, με τίτλο «Κινδυνεύει το Αρχαίο Υδραγωγείο Λέσβου! Επιστολή στην υπ. Πολιτισμού συλλόγων και κατοίκων της Μόριας… αλλά εις μάτην… Το υπ. Πολιτισμού κοιμάται…» - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Εννοείται πως και άλλοι φορείς, και συλλόγοι αντέδρασαν, οι οποίοι αναφέρονται στις παραπάνω αναφορές, όπως η ΟΛΣΕ, κ.ά. αλλά εγώ μπορώ να μιλήσω για το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Και μετά απ’ όλα αυτά, χρήματα ευρέθησαν…

Μετά τα 90.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προκειμένου να προβεί στην σύνταξη μελέτης για την αξιολόγηση της κατάστασης του υδραγωγείου, στην τοπογραφική τεκμηρίωση και φωτογραμμετρική αποτύπωση του καθώς και στη λήψη άμεσων μέτρων εξασφάλισής του, με νέα απόφαση επιχορηγείται με 30.000 ευρώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, προκειμένου να προβεί στον καθαρισμό του χώρου, στην απομάκρυνση των ακατάλληλων και σκουριασμένων ικριωμάτων και στην περίφραξη του μνημείου.

Καθώς το μνημείο βρίσκεται σε αναπαλλοτρίωτο έδαφος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ ετοιμάζει τον φάκελο της απαλλοτρίωσης, προκειμένου να εισαχθεί άμεσα για την κατά νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας Λέσβου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.3.2021.

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ εδέχθη ιδιαιτέρως τις ευχαριστίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας Λέσβου δια της προέδρου του, κ. Μ. Μακρή, και την ευχαριστούμε κι εμείς για τον ωραίο αγώνα. Και έχουμε και συνέχεια…

 

Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού

Η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν άμεση. Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη χρηματοδοτήθηκε με 90.000 ευρώ η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προκειμένου να προβεί στην σύνταξη μελέτης για την αξιολόγηση της κατάστασης του υδραγωγείου, στην τοπογραφική τεκμηρίωση και φωτογραμμετρική αποτύπωση του  καθώς και στη λήψη άμεσων μέτρων εξασφάλισής του.

Παράλληλα, με  νέα απόφαση της Υπουργού επιχορηγείται με 30.000 ευρώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, προκειμένου να προβεί στον καθαρισμό του χώρου, στην απομάκρυνση των ακατάλληλων και σκουριασμένων ικριωμάτων  και στην περίφραξη του μνημείου. Τέλος, καθώς το μνημείο βρίσκεται σε αναπαλλοτρίωτο έδαφος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ ετοιμάζει τον φάκελο της απαλλοτρίωσης, προκειμένου να εισαχθεί άμεσα για την κατά νόμον γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

​Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μυτιλήνης, είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητος. Χρονολογείται πιθανώς στο τέλους του 2ου ή στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Έχει έντονα κλασικιστικά στοιχεία, γι' αυτό και θεωρήθηκε "αδριάνειο". Κατασκευάσθηκε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του Ολύμπου μέχρι την αρχαία πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 28 χλμ. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού που προμήθευε στην πόλη ήταν 127.000 κυβικά μέτρα, την ημέρα.

Ο τεχνικός του έργου ήταν πραγματικά μεγαλοφυής, αφού έλυσε το πρόβλημα της συνεχούς ροής του νερού, που περνούσε από ανομοιογενή εδάφη, με διαφορετική στάθμη, γεφυρώνοντας τις κοιλάδες με τοξοστοιχίες, πάνω από τις οποίες περνούσαν οι αγωγοί του νερού. Τμήματα υδατογεφυρών και αγωγών διατηρούνται ορατά σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής του.

Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του υδραγωγείου είναι η υδατογέφυρα (τοξοστοιχία) που σώζεται στη Μόρια, σε μήκος 170 μ., μέγιστο ύψος 26 μ. Συνίσταται από 17 πεσσούς κατασκευασμένους κατά το έμπλεκτο σύστημα, από λαξευτούς λιθόπλινθους, ενώ τα τόξα της ανώτερης τοξοστοιχίας –που έφεραν τον υδατοαγωγό - ήταν κατασκευασμένα από συμπαγείς οπτοπλίνθους. Οι πεσσοί και οι θολίτες των τόξων είναι από ντόπιο μάρμαρο.

Εξ αιτίας εκτεταμένων δομικών προβλημάτων, όπως η διάβρωση του δομικού υλικού και οι έντονες μηχανικές καταπονήσεις του φορέα διαχρονικά, κατέρρευσαν στο παρελθόν λίθινα τόξα της μεσαίας τοξοστοιχίας και διαταράχθηκε η συνοχή των πεσσών. Με χρηματοδότηση απο το Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων υλοποίησε το έργο «Αναστήλωση – Στερέωση – Αποκατάσταση Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Μόριας» με στόχο την στερέωση μέρους των τόξων και των πεσσών του υδραγωγείου. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2004.

Εν τούτοις, η επί σειρά ετών έκθεση του μνημείου στις καιρικές συνθήκες, το ανάγλυφο του εδάφους (θεμελίωση σε κοίτη χειμάρρου) και κυρίως η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Λέσβου, συνέβαλαν στην απομείωση της αντοχής και της ευστάθειας του υδραγωγείου. Εξ αιτίας των τελευταίων σεισμών που έπληξαν τον χώρο, παρουσιάστηκε εμφανής υποχώρηση των θολιτών του κεντρικού τόξου της υδατογέφυρας, με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστούν κρίσιμες περιοχές του μνημείου.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 16.3.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.3.2021.

δημοσια κατακραυγη, υπουργειο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, αρχαιο υδραγωγειο Λεσβου, Λεσβος, Μορια Λεσβου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ