Δυο ομοσπονδιακοί βουλευτές κατέθεσαν ψήφισμα στο Κογκρέσο «να επιστρέψουν σπίτι τους τα Γλυπτά της Ακρόπολης»

Δυο ομοσπονδιακοί βουλευτές
κατέθεσαν ψήφισμα στο Κογκρέσο
«να επιστρέψουν σπίτι τους
τα Γλυπτά της Ακρόπολης»

Μετά από την παραπάνω κατάθεση ψηφίσματος στο Κογκρέσο, η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Λίνας Μενδώνη, δήλωσε:

​«Η κατάθεση διακομματικού ψηφίσματος στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι / Carolyn B. Maloney και Κωνσταντίνο Μπιλιράκη / Bilirakis[1], αποτελεί μία διεθνή κίνηση στήριξης του πολύχρονου αιτήματος της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με το μνημείο-σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.

........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Ας καταλάβει κάποτε το υπουργείο Πολιτισμού, δεν ζητάμε πίσω μόνο τα "Γλυπτά του Παρθενώνα", αλλά τα Γλυπτά της Ακροπόλεως... Έχει μεγάλη διαφορά... Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτές τις λέξεις...

........................................................

Οι δύο βουλευτές και συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο, από κοινού υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα της χώρας μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις κλεψιές του ΕΛΓΙΝ, ΕΔΩ.

Στο ψήφισμά τους, τονίζουν ότι, “εν όσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς - να επιστρέψουν σπίτι τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας…”.

........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Πολύ σωστά οι κ. βουλευτές λένε ότι, "γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας"... διότι την ανεξαρτησία μας την ανακηρύξαμε μόνοι μας το 1822 και όχι το 1830, όπως θέλουν να δηλώνουν κάποιοι άλλοι... - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

........................................................ 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους δύο ομοσπονδιακούς βουλευτές.

Αυτή η κίνησή τους καταδεικνύει ότι ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται πολιτιστικά αγαθά παρανόμως αποκτηθέντα μένει προσκολλημένος σε αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Η κατ᾽ εξακολούθηση παράνομη κατοχή πολιτιστικών αγαθών είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς περί νόμιμης κατοχής των Γλυπτών εκ μέρους του Λονδίνου, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Τα Γλυπτά κατέχονται παρανόμως, όπως τεκμαίρεται από τα ιστορικά δεδομένα».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2021.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Εγγονός των Ελλήνων μεταναστών, υιός της Έβελιν Μιαούλη και του Μιχαήλ Μπιλιράκη. από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

ομοσπονδιακος βουλευτης, ψηφισμα Κογκρεσο, επαναπατρισμος, Γλυπτα Παρθενωνα, Κογκρεσσο, υπουργος Πολιτισμου, Λινα Μενδωνη, διακομματικο ψηφισμα, Γλυπτα Ακροπολης, Καρολιν Μαλονι / Carolyn Maloney, Κωνσταντινος Μπιλιρακης / Gus Bilirakis, Γλυπτα Φειδια, Παρθενωνας, μνημειο συμβολο, Δυτικος Πολιτισμος, βουλευτες, Ελληνικο Συμβουλιο (Hellenic Caucus) Ομοσπονδιακη Βουλη, Ελληνικη Ανεξαρτησια, Οθωμανικη Αυτοκρατορια, Παρθενων, καλλιτεχνικη εκφραση, ομορφια, Ιστορια Ελλαδας, αποικιοκρατια, παρανομη κατοχη πολιτιστικων αγαθων, Λονδινο, Μπορις Τζονσον, νομιμη κατοχη, Βρετανικο Μουσειο, Ελληνες μεταναστες, Εβελιν Μιαουλη, Μιαουλης, Μιχαηλ Μπιλιρακης, Ταρπον Σπρινγκς Φλοριντα, Φλωριδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ