Είκοσι θραύσματα από τις διαθήκες των 12 Μικρών Προφητών, του 132 μ.Χ. γραμμένα στα ελληνικά βρέθηκαν στο Ισραήλ - Το αρχαιότερο εύρημα αυτών των κειμένων – Κείμενο διαφορετικό από υπάρχουσες εκδόσεις!!!

Είκοσι θραύσματα από τις διαθήκες των 12 Μικρών Προφητών, του 132 μ.Χ. γραμμένα στα ελληνικά βρέθηκαν στο Ισραήλ

Το αρχαιότερο εύρημα αυτών των κειμένων

Κείμενο διαφορετικό
από υπάρχουσες εκδόσεις!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Για πρώτη φορά στα 60 χρόνια, έχουν βρεθεί 20 θραύσματα από αρχαίες διαθήκες των λεγόμενων «Βιβλίων των Δώδεκα Μικρών Προφητών». Τα κείμενα είναι γραμμένα στα ελληνικά - αλλά το όνομα του θεού είναι στα Εβραϊκά. Αυτό είναι το αρχαιότερο τέτοιο εύρημα!

«Τα θραύσματα του βιβλικού παπύρου που έχουν βρεθεί είναι μια πραγματικά υπέροχη αίσθηση», εδήλωσε ο καθηγητής Wolfgang Zwickel, ειδικός στην Παλαιά Διαθήκη και Βιβλική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Mainz.

Το έγγραφο, που χρονολογείται από το 132 μ.Χ., περίπου, ανακαλύφθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες μέσα στο δύσκολο να φτάσει κανείς στο «Σπήλαιο του τρόμου» - κηρυγμένο από το 1971, «ισραηλινό εθνικό πάρκο Ein Gedi»).

Το εύρημα ΔΕΝ ανήκει στα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης / Dead Sea Scrolls[1], όπως έγραψαν πολλοί.

Το "Σπήλαιο του τρόμου" ΔΕΝ βρίσκεται κοντά στο Κουμράν.

Το σπήλαιο στην Ιουδαϊκή έρημο έλαβε ένα τόσο ανατριχιαστικό όνομα, λόγω της επικίνδυνης θέσεώς του, και της ανακάλυψης σε αυτό περισσότερων από 40 ανθρώπινων σκελετών - την δεκαετία του 1960. Τα λείψανα ανήκαν σε ανθρώπους που πέθαναν από την πείνα κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Μπαρ Κοκμπα / Bar Kokhba ενάντια στην κυριαρχία της Ρώμης, η οποία έγινε μεταξύ 132 και 135 μ.Χ. Κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς ισχυρίστηκαν ότι περισσότεροι από 500.000 εβραίοι σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι απελάθηκαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εύρημα είναι ένα απόσπασμα από το «Βιβλίο των Δώδεκα Μικρών Προφητών» των Ζαχαρία και Ναούμ. Το κείμενο είναι στα ελληνικά. Σύμφωνα με τον Zwickel τα ελληνικά ήταν εκείνην την εποχή η γλώσσα της διεθνούς επικοινωνίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει ότι αποσπάσματα από το βιβλίο του προφήτη Ναούμ / Naum είναι κάπως διαφορετικά από άλλες υπάρχουσες εκδόσεις αυτού του κειμένου.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΔΩ.

Εκτός από το βιβλίο των προφητών, κατά τις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι βρήκαν: ρούχα, νομίσματα, βέλη, χτένες για την καταπολέμηση των ψειρών. Ενώ σε ένα κοντινό σπήλαιο βρέθηκε επίσης ψάθινο καλάθι με καπάκι, από ζαχαροκάλαμο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 10.500 χρόνων!

Και σκελετός παιδιού, θαμμένος πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Το πτώμα τυλίχτηκε σε ύφασμα και φυσικά μουμιοποιήθηκε. Έχουν διατηρηθεί μερικά κομμάτια δέρματος, τένοντες και μέρος των μαλλιών.

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, μετά την εύρεση των διάσημων χειρογράφων του Κουμράν, λαθρανασκαφείς μπήκαν στις σπηλιές και κατέστρεψαν πολλά ιστορικά μνημεία.

Το 2017, ξεκίνησε μια νέα έρευνα 80 στρεμμάτων σπηλαίων. Σύμφωνα με τον Ισραήλ Χάσον, διευθυντή της Αρχής Αρχαιοτήτων, ο στόχος αυτής της αποστολής είναι να σώσει σημαντικούς χώρους από λεηλασίες. Τα ανακτημένα θραύσματα είναι μια «κλήση αφύπνισης για το κράτος του Ισραήλ», είπε, για να παρέχει πόρους για να συνεχίσουν οι ανασκαφές.

ΠΗΓΗArchaeologists Discover Additional Dead Sea Scroll Fragments In Desert Caves, NPR, 16.3.2021. Focus-online. ΠΡΑΒΝΤΑ, 23.3.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.3.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Με το όρο αυτόν αναφέρονται ευρήματα του 1947-1956 στην περιοχή Wadi Qumran, κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας, χειρόγραφα της κοινότητας των Εσσαίων (2ος π.Χ. αιώνας - 1ος μ.Χ. αιώνας).

θραυσματα, fragmenta, διαθηκη, Δωδεκα Μικροι Προφητες, 132 μΧ, ελληνικα, Ισραηλ, θραυσμα, διαθηκες, Προφητης, θεος, εβραικα, παπυρος, Τσβικελ, Wolfgang Zwickel, Παλαια Διαθηκη, Βιβλικη Αρχαιολογια, Πανεπιστημιο Μαιντς, Mainz, Σπηλαιο του τρομου, 1971, ισραηλινο εθνικο παρκο Ein Gedi, χειρογραφα Νεκρας Θαλασσης / Dead Sea Scrolls, Σπηλαιο τρομου, Κουμραν, Ιουδαικη ερημος, Ιουδαια, ανθρωπινος σκελετος, 1960, πεινα, εξεγερση Μπαρ Κοκμπα, Bar Kokhba, Ρωμη, 135 μΧ, εβραιοι, απελαση, αποσπασμα, προφητης Ζαχαριας, προφητης Ναουμ, γλωσσα, Μεσογειος, ρουχα, νομισματα, βελος, χτενα, ψειρα, ψαθινο καλαθι, ζαχαροκαλαμο, 10.500 χρονια πριν, 8500 πΧ, σκελετος παιδιου, 6.000 χρονια πριν, 4000 πΧ, υφασμα, σαβανο, μουμια, δερμα, τενοντας, μαλλια, χειρογραφα Κουμραν, λαθρανασκεφη, σπηλια, 2017, σπηλαιο, λεηλασια, 1947, 1956, Wadi Qumran, Νεκρα Θαλασσα, χειρογραφο, Εσσαιοι, 2ος πΧ αιωνας, 1ος μΧ αιωνας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ