Αντικείμενα 46.000 χρόνων ευρέθησαν στο Σπήλαιο του Κυρίου Βάκχου, του Θρακός Διονύσου, στην Βουλγαρία, όπου οι Νεάντερταλ αναμείχθηκαν με τους Σάπιενς! Και σκελετός αρκούδας, ύψους 3 μέτρων (!) που σήμερα ευρίσκεται στο… Βρετανικό Μουσείο!!!

Αντικείμενα 46.000 χρόνων
ευρέθησαν στο Σπήλαιο
του Κυρίου Βάκχου,
του Θρακός Διονύσου,
στην Βουλγαρία,
όπου οι Νεάντερταλ
αναμείχθηκαν με τους Σάπιενς!

Και σκελετός αρκούδας, ύψους 3 μέτρων (!)
που σήμερα ευρίσκεται στο…
Βρετανικό Μουσείο!!!

Του Γιώργου Λεκάκη


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέληξε σε κρίσιμα συμπεράσματα σχετικά με την πρώιμη εξάπλωση των σύγχρονων ανθρώπων / Homo Sapiens σε ολόκληρην την Ευρασία και την Αμερική και σχετικά με την ανάμειξή τους με τους Νεάντερταλ στην Άνω Παλαιολιθική, με βάση ανθρώπινα λείψανα και εργαλεία 43.000 - 46.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκαν στο το Σπήλαιο του Κυρού > Κυρίου (*) Βάκχου / Bacho Kiro, κοντά στην πόλη Δρυάνοβο / Dryanovo στην νυν Κεντρική Βουλγαρία.

Το Σπήλαιο του Κυρίου Βάκχου είναι ένας γνωστός τόπος πολιτιστικού τουρισμού, όχι μόνον λόγω της αρχαιολογικής έρευνας εκεί, αλλά και λόγω των θαυμαστών καρστικών σχηματισμών του. Το 1937 έγινε το πρώτο σπήλαιο στην Βουλγαρία για τουρίστες! Οι διάδρομοι του σπηλαίου έχουν συνολικό μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων!

ΠΡΙΝ 50.000 ΧΡΟΝΙΑ...

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο σπήλαιο έφεραν στο φως μερικά από τα αρχαιότερα λείψανα του Homo Sapiens στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα τελευταία συμπεράσματα προέρχονται από την γενετική έρευνα των παλαιολιθικών ανθρώπινων υπολειμμάτων από αυτό το σπήλαιο, συμπεριλαμβανομένης της σάρωσης των γονιδιωμάτων τους για Neanderthal DNA.

Ευρέθησαν και λείψανα ενός επί πλέον ατόμου, ηλικίας περίπου 35.000 χρόνων και βρέθηκαν και πέτρινα εργαλεία μεταγενέστερου τύπου.

Οι πρώτοι παλαιολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου έζησαν σε μια εποχή που οι Neanderthals ήταν ακόμα τριγύρω. Βρέθηκε ότι υπήρχε μεγάλη ανάμιξη, και πολύ πρόσφατα, μεταξύ των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ. Τα άτομα του σπηλαίου του Κυρίου Βάκχου, είχαν υψηλότερα επίπεδα γενεαλογικής καταγωγής από σχεδόν όλους τους άλλους πρώιμους ανθρώπους, με εξαίρεση ένα άτομο, περίπου 40.000 χρόνων από την Ρουμανία, λέει η επί κεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Mateja Hajdinjak.

Δυο από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα του σπηλαίου είναι:

-ένας σκελετός αρκούδας, ύψους 3 μέτρων! Σήμερα ευρίσκεται στο… Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Ο τόπος όπου βρέθηκε η «αρκούδα της σπηλιάς» είναι 300 μέτρα μέσα στο σπήλαιο.

Και

-ένα κόκαλο με χαραγμένο γεωμετρικό μοτίβο, που λέγεται ότι είναι το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη! (βλ. Janusz Kozlowsky, Boleslaw Ginter και Nikola Dzhambazov).

(*) κύριος = ο έχων κύρος.

ΠΗΓΗ: Nature Journal, Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, Εθνικό Ινστιτούτο και Μουσείο Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, AiB, 14 Απριλίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2021.

46.000 χρονων, Σπηλαιο του Κυριου Βακχου, Βουλγαρια, Νεαντερταλ, Σαπιενς, σκελετος αρκουδας, Διονυσος, Θρακη, Βρετανικο Μουσειο, συγχρονος ανθρωπος / Homo Sapiens, Ευρασια, Αμερικη, αναμειξη, Νεαντερνταλ, Ανω Παλαιολιθικη, ανθρωπος, 43.000 χρονια, 46.000 χρονια, Σπηλαιο Κυριου Βακχου / Bacho Kiro, Δρυανοβο / Dryanovo, Βακχος, τουρισμος, καρστικο, 1937, Ευρωπη, γενετικη, γονιδιωμα, DNA, 35.000 χρονια, πετρινα εργαλεια, αναμιξη, 40.000 χρονια, Ρουμανια, αρκουδα, κοκαλο, χαρακτικη, γεωμετρικο μοτιβο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ