Από τις πρώτες εκδόσεις για τον Επίκουρο, το 1758…

Από τις πρώτες εκδόσεις
για τον Επίκουρο,
το 1758…

Του Γιώργου Λεκάκη


Το έργο του Charles BATTEUX «La morale d'Epicure / Η ηθική του Επίκουρου» είναι μια από τις πρώτες σύγχρονες προσπάθειες κατανοήσεως του φιλοσοφικού έργου του «καταταλαιπωρημένου» Επίκουρου…

Το βιβλίο είναι σε σχήμα 8o, 166 x 100 χλστ., και έχει πορτραίτο του Επίκουρου /  Epicurus στην σελίδα του τίτλου. Εξεδόθη το 1758!


Ήταν η α΄ έκδοσή του. Το έργο ανιχνεύει την ηθική της Επικούριας φιλοσοφίας, στην αισθησιακή και ορθολογική ηθική της οποίας πρωταρχικός στόχος είναι η αποφυγή του πόνου και ο έλεγχος των επιθυμιών. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, που τα έργα του Επικούρου, όσα διασώζονταν, κατακάηκαν από τους χριστιανούς.  Τέτοιος ήταν ο πόλεμος εναντίον του, που όσοι δεν πίστευαν στον Χριστό χαρακτηρίζονταν… «γουρούνια του Επίκουρου»! Στην δε εβραϊκή «εφευρέθη» μια νέα λέξις για τους «άθεους»: «Απικορός» (πληθ. «απικορσίμ»), προφανώς εκ του ονόματος του σπουδαίου Έλληνος φιλοσόφου... ΔΙΑΒΑΣΤΕ Λουκρητίου «De rerum natura» («Περί της φύσεως των πραγμάτων»).

Πάντως, παρ’ όλην την πολεμική της χριστιανικής Εκκλησίας κατά του Επίκουρου, που πίστευε πως μόνο αυτή μπορεί να μιλάει για Ηθική και να την ορίζει, το συγκεκριμένο βιβλίο εκυκλοφόρησε και συνέβαλε αποτελεσματικά στην διάδοση μιας ακριβέστερης γνώσεως του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου στην Ευρώπη.

Επίσης, το έργο του Charles Batteux «Histoire des causes premières» ήταν από τις πρώτες προσπάθειες στην ιστορία της φιλοσοφίας στο έργο του Επίκουρου. Ακολουθώντας τον Gassendi, υπερασπίσθηκε την επικούρια φιλοσοφία, ενάντια στις γενικές επιθέσεις που δέχθηκε (και ο Επίκουρος και οι υπερασπιστές της).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ, ΕΔΩ.


Ο Charles Batteux (1713 - 1780) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Εγεννήθη στο Alland'Huy-et-Sausseuil της Αρδέννης και εσπούδασε θεολογία στην Ρεμς. Διορίσθηκε πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Φιλοσοφίας του Κολλεγίου της Γαλλίας / Collège de France. Με την πραγματεία του «Les beaux Arts réduits à un même Principe / Οι Καλές Τέχνες σε μια αρχή» (1746)[1] προσπάθησε να καθιερωθεί μια ενιαία θεωρία ομορφιάς και γεύσης. Οι απόψεις του έγιναν ευρέως αποδεκτές, όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών / Académie des Inscriptions (1754) και της Académie française (1761). Αλλά τα έβαλε με την κατάχρηση εξουσίας και έχασε τον τίτλο του καθηγητή. Επηρεάστηκε από τον John Locke, τον Βολταίρο, αλλά κυρίως τον Επίκουρο…

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.4.2018.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ;

[1] Μεταφράσθηκε και στα αγγλικά «The Fine Arts Reduced to a Single Principle», από τον James O. Young, εκδ. Oxford University Press, Οξφόρδη, 2015.

πρωτη εκδοση, Επικουρος, 1758, εργο, Charles BATTEUX, La morale d'Epicure / Η ηθικη του Επικουρου, φιλοσοφια, πορτραιτο, Epicurus, α εκδοση, επικουρια φιλοσοφια, αισθησιακη, ορθολογικη ηθικη, πονος, επιθυμια, καψιμο βιβλιων, χριστιανοι, πολεμος, Χριστος, γουρουνια του Επικουρου, χοιροι, γουρουνι, εβραικη γλωσσα, αθεος, Απικορόος, απικορσιμ, Λουκρητιος, De rerum natura Περι της φυσεως των πραγματων, χριστιανικη Εκκλησια, Τσαρλς Μπαττω, Τσαρλς Μπατω, Histoire des causes premières, Gassendi, Γαλλος φιλοσοφος, συγγραφεας, Alland'Huy-et-Sausseuil, Αρδεννη, Αρδεννα, Αρδεννες, Αρδενες, θεολογια, Ρεμς, Ρωμαικη Φιλοσοφια, Κολλεγιο Γαλλιας / Collège de France, Les beaux Arts réduits à un même Principe / Οι Καλες Τεχνες, 1746, ομορφια, γευση, Γαλλια, Ευρωπη, Ακαδημια Επιγραφων / Académie des Inscriptions 1754 Académie française 1761, καταχρηση εξουσιας, καθηγητης, John Locke, τζων Λοκ, Βολταιρος Fine Arts
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ