ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ: Η Γερμανία θα αρχίσει να επιστρέφει κλεμμένα έργα τέχνης, από το Μπενίν, στην Νιγηρία… Κατέχει χιλιάδες!!! ΑΝΤΕ και στα δικά μας…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ:
Η Γερμανία θα αρχίσει να επιστρέφει
κλεμμένα έργα τέχνης,
από το Μπενίν, στην Νιγηρία…
Κατέχει χιλιάδες!!!
ΑΝΤΕ και στα δικά μας…

Του Γιώργου Λεκάκη


Η απόφαση ελήφθη αφού η υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters εκάλεσε σήμερα έκτακτη συνάντηση με τους επί κεφαλής των μουσείων της Γερμανίας, τους υπουργούς Πολιτισμού των γερμανικών κρατιδίων και μέλη του υπουργείου Εξωτερικών για μια άνευ προηγουμένου συζήτηση, σχετικά με το πώς να χειριστεί τα χιλιάδες κλεμμένα από το Μπενίν, που υπάρχουν σε αρκετές συλλογές μουσείων, σε ολόκληρη τη Γερμανία. Τα αντικείμενα λεηλατήθηκαν από την Νιγηρία στα τέλη του 19ου αιώνα….

Η Ιόβη / Iyoba, βασιλομήτωρ του Μπενίν,
σε χάλκινο γλυπτό του 16ου μ.Χ αιώνα.
Εθνολογικό Μουσείο Βερολίνου.
Η ομάδα κατέληξε σε μια κοινή θέση: Να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ανομίας, το 2022…

 

«Θα θέλαμε να συμβάλουμε στην κατανόηση και την συμφιλίωση με τους απογόνους των ανθρώπων που ληστεύτηκαν οι πολιτιστικοί θησαυροί τους κατά την διάρκεια της αποικιακής εποχής», εδήλωσε η κ. Grütters, προσθέτοντας ότι ήταν «ένα ιστορικό ορόσημο για την αντιμετώπιση του αποικιακού παρελθόντος».

 

..........................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Η ίδια αποικιοκρατική νοοτροπία διακατείχε τους Γερμανούς (Γάλλους, Άγγλους, κ.ά.) μέχρι και επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν καταλεηλάτησαν δεκάδες κράτη και έθνη, αποψίλωσαν τον κόσμο από πολιτιστικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία και χιλιάδες ελληνικά. Αναμένουμε λοιπόν, η ίδια ευαισθησία να επιδειχθεί και προς την Ελλάδα, χώρα-συνέταιρο της Γερμανίας στην ΕΕ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής".

..........................................................


 

Το πλήρες χάλκινο γλυπτό της Ιόβης, του Μπενίν.

Η ημερομηνία των πρώτων επαναπατρισμών αντιστοιχεί στο προγραμματισμένο άνοιγμα του Μουσείου Τέχνης της Δυτικής Αφρικής στην Νιγηρία, το οποίο σχεδιάζεται από τον Βρετανό αρχιτέκτονα, David Adjaye. Το νέο Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής Edo κατασκευάζεται απέναντι από τον πρώην χώρο του παλλατιού στην πόλη του Μπενίν.

 

«Η Γερμανία, λοιπόν, έκανε ένα βαρύ βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για να συμβιβαστεί με την αποικιακή αδικία», εδήλωσε ο κ. Hermann Parzinger, επί κεφαλής του Πρωσικού Πολιτιστικού Ιδρύματος.

 

Είπε ότι ο στόχος τώρα είναι να μάθουμε γρήγορα πού βρίσκονται όλα τα χάλκινα του Μπενίν, μέσα στις γερμανικές δημόσιες συλλογές, πριν ξεκινήσουν σε «γρήγορες συνομιλίες» με την Νιγηρία για «ουσιαστικούς επαναπατρισμούς».

 

Τον Μάρτιο, ένας αξιωματούχος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επήγε στην Νιγηρία και πραγματοποίησε συνομιλίες με αξιωματούχους στην Πόλη του Μπενίν σχετικά με τον επαναπατρισμό, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα γερμανικά μουσεία για να βρουν μια κοινή θέση σχετικά με το τι να κάνουν με τις συλλογές τους.

 

Έως τις 15 Ιουνίου 2021, θα καταρτιστεί μια λίστα με όλα τα χάλκινα του Μπενίν, που ανήκουν σε γερμανικά μουσεία, σε μια κοινόχρηστη κεντρική πλατφόρμα. Μόνο στο φόρουμ Humboldt στο Βερολίνο, υπάρχουν 530 αντικείμενα από το Μπενίν!

 

Τα μπρούντζινα του Μπενίν λεηλατήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες σε μια αποστολή το 1897, στην οποία το Βασιλικό Παλλάτι του Μπενίν λεηλατήθηκε και κάηκε. Τα εκλεκτά κομμάτια, κατασκευασμένα σε μεγάλο βαθμό από χαλκό, αλλά και άλλα υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο… διεσπάρησαν σε μουσεία σε όλην την Δύση!!! - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΠΕΝΙΝ, ΕΔΩ.

 

Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν συζητήσεις με την νιγηριανή πλευρά, για το πώς μπορούν να συνεχίσουν να εκτίθενται στην Γερμανία τα χάλκινα του Μπενίν στο μέλλον, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

 

Θυμίζω ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά έθνη για να αντιμετωπίσουν την αποικιακή «κληρονομιά» τους, ειδικά μετά από την δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουήλ Μακρόν, το 2017, ότι η αφρικανική κληρονομιά δεν πρέπει πλέον να κρατείται στα γαλλικά μουσεία - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

 

Το 2018, η Γερμανία εδημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αποικιακών της εκμεταλλεύσεων. Το 2019 εξέδωσε ειδική χρηματοδότηση για έρευνα σχετικά με την προέλευση αυτών των αντικειμένων.

 

ΠΗΓΗ: Artnet News, 29 Απριλίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.4.2021.


Γερμανια, κλεμμενα εργα τεχνης, Μπενιν, Νιγηρια, Μακρον, 2017, 1897, Βρετανοι, αποικια, αποικιοκρατια, αρχαιοκαπηλιες, Ιοβη, αρχαιοκαπηλια, χαλκινα, χαλκινο, 19ος αιωνας, 16ος αιωνας, επαναπατρισμος, επαναπατρισμοι

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ