Σερραϊκά Σύμμεικτα - ΤΟΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ – Περιεχόμενα

Σερραϊκά Σύμμεικτα
ΤΟΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ – Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Εισηγήσεις

ΗΛΕΚΤΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Τα ταφικά ευρήματα των ετών 2006-2008 στην Αμφίπολη και την ευρύτερη περιοχή της

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΘ. ΓΛΑΒΙΝΑΣ: Ιδιόγραφο αυτοβιογραφικό σημείωμα (20.2.1857) και ιδιόγραφη περιγραφή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών (14.10.1857) του Σερραίου Ιωάννη Δημητριάδη

ALEXANDRA TRIFONOVA: Ελληνικές μεταβυζαντινές επιγραφές από το Μελένικο και την περιοχή του

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΜΠΟΝΟΒΑΣ: Μία φωτογραφία του ιστορικού κέντρου των Σερρών και ο δημιουργός της κατά την εκπόνηση του σχεδίου ανοικοδόμησης της πόλης (1914)

ΒΛΑΣΗΣ ΒΛΑΣΙΔΗΣ: Εμμανουήλ Παπάς: το βιβλίο, το αρχείο εγγράφων και η ανάγκη για εκ νέου έρευνα στις αρχειακές μονάδες.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα της εθνικότητας στην περιφέρεια της δικαιοδοσίας του Υποπροξενείου των Σερρών 1850-1860.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΙΟΝΗΣ: Η πορεία του Μακεδονικού Αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΟΥΞΙΑΔΟΥ: Το φαινόμενο της ευεργεσίας στον χώρο της Εκπαίδευσης στο Σαντζάκι των Σερρών (19ος - αρχές 20ού αιώνα).

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΑΨΗΛΙΔΗΣ: Ο γυμνασιάρχης Πέτρος Ν. Παπαγεωργίου και η λειτουργία του Οικοτροφείου και Διδασκαλείου Σερρών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΧΙΝΟZΛΗΣ: Πίναξ των αποβιωσάντων εν Βουλγαρία ως ομήρων, κατοίκων χωριού Σουμπάσκιοϊ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ: Πολιτική δράση και εκπαίδευση στο Φλάμπουρο του 20ού αιώνα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΝΤΑΡΗΣ: Ο μακεδονικός τάφος Α΄ στον σταθμό Αγγίστας.

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΜΑ - ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΖΑ: Τα οθωμανικά τεμένη της πόλης των Σερρών. Παθολογία κατασκευής και μελέτη υλικών δόμησης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ: Πολεοδομική ανάλυση της πόλης του Σιδηροκάστρου Σερρών (DemirHisar, Temürhisâr) κατά την οθωμανική περίοδο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΙΓΝΑΤΗΣ: Η Αλιστράτη μετά την οθωμανική μεταπολίτευση του 1908. Η φιλεκπαιδευτική δραστηριότητα από τις πηγές.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Χ. ΠΑΠΟΤΗ: Η περίοδος του Μεσοπολέμου και το κτήριο επί της οδού Εθνικής Αντίστασης 48 της πόλης των Σερρών.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝΙΔΟΥ: Η βουλγαρική εκπαίδευση στο Νομό Σερρών κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Κατοχής 1941-1944.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ: Οι τελευταίες σκληρές μέρες της Κατοχής στη Νιγρίτα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η χαμένη εικόνα των Αγίων Θεοδώρων με τον Μητροπολίτη Σερρών Γεννάδιο του ιερού καθεδρικού και προσκυνηματικού ναού των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥΔΗΣ: Πτυχές από την ιστορία του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Σερρών στον 20ό αιώνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗΣ: Το παράρτημα του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην Περιφέρεια των Σερρών κατά τα έτη 1950-1955.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ, ΕΔΩ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις – Βιβλιοκρισίες

Η εξωακαδημαϊκή άσκηση του λαογραφικού έργου σήμερα. Το παράδειγμα των Σερρών, Ι. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕΡΡΩΝ,

Η τοπική ενδυμασία του Αγίου Πνεύματος Σερρών και της ευρύτερης περιοχής των Δαρνακοχωρίων. Τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα.

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΕΤΑΝΗΣ, Η Νέα Ζίχνη Σερρών και το Λαογραφικό της Μουσείο. Σύντομος οδηγός ιστορίας, τοπογραφίας και λαογραφίας, από τον Γιώργο Βοζίκα.

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΓΚΑΛΙΝΙΚΗ (επιμ.) «Ω, φιλτάτη Τζουμαγιά!», 100 χρόνια από την ομηρία των κατοίκων της Ηράκλειας Σερρών 1916-2016, από την Λίλα Θεοδωρίδου-Σωτηρίου.

ΚΩΝ/ΝΟΣ Μ. ΒΑΒΑΛΕΚΑΣ Όρη Βροντούς - Δάσος Λαϊλιά, από την Αλεξία Βαβαλέκα.

BRONEΕR OSKAR, To μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη (The lion monument at Amphipolis), από την Σύλια Ζέττα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΙΩΝΗ Ζώντας ανάμεσα στους Βλάχους των Σερρών, από τον Ζήση Μητλιάγκα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Δημόσια Τεχνική Σχολή Εργοδηγών & Τεχνικών Βοηθών Σερρών. Ιστορική αναδρομή 1959-1979, από την Αριάδνη Παπαφωτίου

ΛΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ (επιμ.), Η εκτροπή του Στρυμόνα. Τα μεγάλα εξυγιαντικά έργα του Μεσοπολέμου, από τον Βασίλειο Γιαννογλούδη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΤΣΙΟΣ, Κοτσάκι - Μυρρίνη. Ιστορία, λαογραφία, γλωσσικό ιδίωμα, από τον Κώστα Κετάνη

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η δραστηριότητα της Εταιρείας.

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την έκδοση του τετάρτου τόμου του περιοδικού μας ΣΕΡΡΑΪΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ. Το σοβαρό και επιβλητικό σε όγκο πόνημα, συνεχίζει να αποτελεί καταγραφή της διαχρονικής πορείας της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας. Κυρίαρχη θέση στις εργασίες, τις μελέτες και τα συμπεράσματα των ερευνών που δημοσιεύονται, κατέχουν αυτές που στηρίζονται σε πηγές προερχόμενες από δυσεύρετο αρχειακό υλικό. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο αισθάνεται απόλυτη ικανοποίηση, διαπιστώνοντας το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον ειδικών επιστημόνων ακόμη και του εξωτερικού αλλά και εξεχουσών προσωπικοτήτων για το έργο της πολιτιστικής μας Εταιρείας και τις εκδόσεις της. Η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών δεν έχει περιορισθεί μόνο στην παρούσα έκδοση αλλά από τη σύστασή της αγωνίζεται με διαλέξεις, ημερίδες, υπομνήματα και οργάνωση επισκέψεων σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος να κρατήσει ζωντανή την ιστορική παράδοση του τόπου μας. Πριν κλείσω το παρόν σύντομο εισαγωγικό σημείωμα θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω δημόσια όλους εκείνους, οι οποίοι ενίσχυσαν την προσπάθειά μας, τους εκλεκτούς επιστήμονες που μας εμπιστεύθηκαν τις εργασίες τους, τους συνεργάτες μας κ.κ. Νίκο Μπονόβα, Γιώργο Αγγειοπλάστη, Ελισάβετ Μωυσιάδου, Βασίλειο Γιαννογλούδη και Γιώργο Αψηλίδη και το δημιουργικό τμήμα της εκτυπωτικής εταιρείας Typographic για το ποιοτικό αποτέλεσμα που μας έδωσαν . Ιδιαιτέρως θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Dr. Ελένη Αμπατζή και το προεδρείο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών για την ευγενική τους χορηγία. Έτσι, κατέστη δυνατή η έκδοση του παρόντος τόμου σε μια δύσκολη οικονομικη συγκυρία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ. Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΥΔΗΣ

ΠΗΓΗ: Ιδιοκτησία-Έκδοση: Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2020.

Σερραικα Συμμεικτα, σερρες, νομος σερρων, ταφικα ευρηματα Αμφιπολης, Αμφιπολη, 2006, 2008, Ιδιογραφο αυτοβιογραφικο σημειωμα, 1857, Ιερα Μονη Τιμιου Προδρομου Σερρων, Σερραιος Ιωαννης Δημητριαδης, ελληνικη μεταβυζαντινη επιγραφη, Μελενικο, ιστορικο κεντρο Σερρων, 1914, Εμμανουηλ Παπας, Εμμανουηλ Παππας, εθνικοτητα, Υποπροξενειο Σερρων 1850, 1860, Μακεδονικος Αγωνας, Ανατολικη Μακεδονια, ευεργεσια, Εκπαιδευση, Σαντζακι Σερρων, 19ος αιωνας, 20ος, γυμνασιαρχης Πετρος Παπαγεωργιου, Οικοτροφειο Διδασκαλειο Σερρων, Βουλγαρια, ομηροι, Σουμπασκιοι, Πολιτικη δραση, Φλαμπουρο, μακεδονικος ταφος, σταθμος Αγγιστας, Αγγιστα, οθωμανικα τεμενη Σερρων, πολεοδομια, Σιδηροκαστρο Σερρων DemirHisar, Temürhisâr, οθωμανικη περιοδος, Αλιστρατη, οθωμανικη μεταπολιτευση, 1908, φιλεκπαιδευτικη, Μεσοπολεμος, βουλγαρικη εκπαιδευση, Βουλγαρικη Κατοχη 1941, 1944, Νιγριτα, χαμενη εικονα Αγιοι Θεοδωροι, Μητροπολιτης Σερρων Γενναδιος, ναος Αγιων Θεοδωρων Σερρων, Συλλογος Μουσικων Βορειου Ελλαδος, Περιφερεια Σερρων, εξωακαδημαικη, λαογραφια, ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ, τοπικη ενδυμασια Αγιου Πνευματος Σερρων, Δαρνακοχωρια, Νεα Ζιχνη Σερρων, Λαογραφικο Μουσειο Νεας Ζιχνης, Τζουμαγια, ομηρια, Ηρακλεια Σερρων, 1916, ορη Βροντους, Βροντου, Δασος Λαιλια, Λαιλιας, μνημειο Λεοντα Αμφιπολης lion monument Amphipolis, Βλαχοι Σερρων, Δημοσια Τεχνικη Σχολη Εργοδηγων και Τεχνικων Βοηθων Σερρων, 1959, εκτροπη Στρυμονα, Στρυμονας, εξυγιαντικα εργα, Κοτσακι, Μυρρινη, γλωσσικο ιδιωμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ