Το αρχαιότερο νόμισμα που βρέθηκε στο Βελιγράδι, είναι μια… αθηναϊκή δραχμή, του 4ου π.Χ. αιώνα…

Το αρχαιότερο νόμισμα
που βρέθηκε στο Βελιγράδι,
είναι μια… αθηναϊκή δραχμή,
του 4ου π.Χ. αιώνα…

Του Γιώργου Λεκάκη


Ένα όμορφο αρχαίο ελληνικό ασημένιο νόμισμα, του 4ου π.Χ. αιώνα, με την θεά Αθηνά, που βρέθηκε στο Βελιγράδι, είναι από τα αρχαιότερα νομίσματα που βρέθηκαν ποτέ στην περιοχή της νυν κεντρικής Σερβίας και των κεντρικών Βαλκανίων.

Το τετράδραχμο / tetradrachm, που κόπηκε στην αρχαία Αθήνα, στην εμπρόσθια όψη του, απεικονίζει το κεφάλι της θεάς Αθηνάς, θεάς της σοφίας και προστάτιδος της αρχαίας ελληνικής πόλεως των Αθηνών. Η πίσω όψις του φέρει την γλαύκα /  κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς, καθώς και μηνίσκο / ημισέληνο, κλαδί ελιάς και με ελληνική γραφή γράφει «ΑΘΕ», δηλ. τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος της ΑΘΕΝΑΣ > ΑΘΗΝΑΣ.

Η διάμετρός του είναι 21,5 χλστ., το δε βάρος του 16,87 γραμμάρια.

Σήμερα ευρίσκεται και σωστά ευρίσκεται στην Συλλογή του Μουσείου της Πόλεως του Βελιγραδίου, πρωτεύουσας της Σερβίας.


Τα αθηναϊκά τετράδραχμα, λέει το Μουσείο, ήταν πολύ «δημοφιλή» (διάβαζε παγκόσμιο νόμισμα) σε ολόκληρον τον αρχαίο κόσμο, και αυτό το νόμισμα που ευρέθη στο Βελιγράδι μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία των Κελτών (λαού ελληνικής καταγωγής – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ) στην περιοχή, ειδικά της θρακικής φυλής των Σκορδίσκων / Scordisci, και τις σχέσεις τους με τους λοιπούς Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σχέση ΣΚΟΡΔΙΣΚΩΝ - ΑΘΗΝΑΣ, ΕΔΩ.

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνουμε πως Έλληνες διαφέντευαν το εμπόριο στα κεντρικά Βαλκάνια και όλα ρυθμίζονταν με τα νομίσματά τους, αφού σημασία έχει «ποιος κόβει το χρήμα»…

 

ΠΗΓΗ: ArcheoSerbia, 5 Απριλίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.4.2021.


αρχαιο νομισμα, Βελιγραδι, αθηναικη δραχμη, 4ος πΧ αιωνας, αρχαιο ελληνικο ασημενιο νομισμα, θεα Αθηνα, νομισματα, Σερβια, Βαλκανια, τετραδραχμο / tetradrachm, Αθηναι, σοφια, γλαυκα, γλαυξ / κουκουβαγια, συμβολο, ημισεληνος, μηνισκος, κλαδι ελιας, ελληνικη γραφη, ΑΘΕ, ΑΘΕΝΑ, Μουσειο Βελιγραδιου, αθηναικο τετραδραχμα, παγκοσμιο νομισμα, Κελτες, θρακες, θρακικη φυλη, Σκορδισκοι / Scordisci, χρημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ