Η διαχρονική παρουσία του Διονύσου - το νέο βιβλίο της αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή

Η διαχρονική παρουσία
του Διονύσου

Με τίτλο «Η διαχρονική παρουσία του Διονύσου» εκυκλοφόρησε το 2020 το νέο βιβλίο της αρχαιολόγου Λιάνας Σουβαλτζή και του δικηγόρου Μάνου Σουβαλτζή (εκδ. ΑΙΓΗΙΣ).

Η μορφή του Διονύσου – όπως αναφέρεται στο βιβλίο - χάνεται στα βάθη της Προϊστορίας, αλλά το γεγονός είναι ότι το κυρίαρχο πρόσωπο των μυστηρίων υπήρξε ο Διόνυσος. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΔΙΟΝΥΣΟ, ΕΔΩ.

Τα βασικά στοιχεία του Πάθους του Διονύσου στα μυστήρια είναι ο διαμελισμός, ο θάνατος και η επιστροφή στην ζωή.

Μετά από πολλές περιπέτειες ξεκίνησε ο Διόνυσος την πορεία του στους λαούς της γης, αφού δημιούργησε στράτευμα από γυναίκες, τις Μαινάδες ή Βάκχες, και από τους Σατύρους και χειροτόνησε δύο στρατηγούς για το στράτευμα, τον Πάνα και τον Σειληνό και με το στράτευμα αυτό κατέκτησε πολιτιστικά όλην την Οικουμένη χωρίς να χυθεί αίμα.

Η παρουσία του Διονύσου ήταν έντονη στους λαούς και ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρήθηκε ως ο «Νέος Διόνυσος» σε Ανατολή και Δύση.

Η επίκληση προς τον Διόνυσο ήταν οι λέξεις «Βάκχε - Βάκχε». Με την πάροδο των χιλιετιών και την παραφθορά της λέξεως, αλλά και στις γλώσσες των άλλων λαών που στερούνταν την λέξη Βάκχε και την φωνητική απόδοση του «Βα» έγινε πιο εύκολα «Μπα» και βρίσκεται αυτούσια ή σύνθετη σε λέξεις άλλων γλωσσών, στα φαγητά, στα ήθη και έθιμα των λαών, οι οποίοι γνώρισαν τα θεία δώρα του Διονύσου.

Ανάμεσα στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του βιβλίου διαβάζουμε:

- ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

- ΛΑΤΡΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

- ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ “ΜΠΑ”

- ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ “ΜΠΑ”

- ΑΦΡΙΚΗ

- ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ

- ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΜΕ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΡΙΖΕΣ

- ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΥΛΛΑΒΗ ΤΗΝ ΛΕΞΗ “ΜΠΑ”

Και φυσικά ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.4.2021.

διαχρονικη παρουσια Διονυσου, θεος Διονυσος, 2020, βιβλιο, αρχαιολογος Λιανα Σουβαλτζη, δικηγορος Μανος Σουβαλτζης, Προιστορια, μυστηρια, Παθος, μυστηριο, διαμελισμος, θανατος, επιστροφη στη ζωη, γυναικειο στρατευμα, γυναικες, Μαιναδες, μαινας, Βακχες, Σατυροι, χειροτονια, στρατηγος, Πανας, Παν, Σειληνος, πολιτιστικη κατακτηση, Οικουμενη, αιμα, αναιμακτη, Μεγας Αλεξανδρος, Νεος Διονυσος, Βακχε Βακχε, παραφθορα, Βακχος, Βα, Μπα, διονυσιακα φαγητα, διονυσιακα ηθη και εθιμα, θεια δωρα, ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ, ΛΑΤΡΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, ΑΦΡΙΚΗ, ΕΘΙΜΑ, ΧΟΡΟΙ, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, διονυσιακα ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΡΙΖΕΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ba
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ