Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826) και ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
(10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826)
και ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Με αφορμή την επέτειο της εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826)...

 Όπως είναι γνωστό Η Έξοδος του Μεσολογγίου (ή κατά ορισμένους συγγραφείς το Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου) αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου (ένοπλοι και άμαχοι), κυρίως λόγω εξάντλησης των τροφίμων και των πυρομαχικών. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826 (ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων), κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

 Η αντίσταση και η πτώση του Μεσολογγίου διαδόθηκαν στην Ευρώπη μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, έγραψε το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

 Το έργο – σε τρία σχεδιάσματα – είναι εμπνευσμένο από τον ηρωικό αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, οι οποίοι θα κατορθώσουν να κατακτήσουν την εσωτερική ελευθερία, καθώς μέσα στην ηθική τελείωσή τους προβάλλεται η τέλεια και μαγεμένη φύση, ο έρωτας, η επίκληση του θείου και ο θάνατος. Στα 1844 ο ποιητής επεξεργάζεται για τρίτη φορά το έργο και στο τρίτο αυτό σχεδίασμα ο ομοιοκατάληκτος δεκαπεντασύλλαβος δίνει τη θέση του στο ανομοιοκατάληκτο. Αλλά και πάλι το έργο θα παραμείνει αποσπασματικό.

Στο γραφείο που εκτίθεται στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας, που ανήκε στον φίλο και μαθητή του Πέτρο Κουαρτάνο-Καλογερά, ο οποίος και του το παραχώρησε, ο ποιητής έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και το ωριμότερο έργο του, από το 1832 έως τον θάνατό του, σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειας Κουαρτάνου.

Παρακάτω μελέτημα του αξέχαστου ποιητή Διομήδη Βλάχου (1953-2004) για τη μετάφραση των ιταλικών σημειώσεων του Σολωμού στο δεύτερο σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», φωτογραφία του γραφείου του Διονυσίου Σολωμού που βρίσκεται στο Μουσείο Σολωμού Κερκύρας – όπου γράφτηκαν και οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι– και φωτογραφία του πίνακα, που αναπαριστά την έξοδο του Μεσολογγίου και βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.










ΠΗΓΗ: Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.2021.

ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, εξοδος του Μεσολογγιου, Ολοκαυτωμα Μεσολογγιου, πολιορκημενοι Μεσολογγι, ενοπλοι, αμαχοι, εξαντληση τροφιμων, τροφιμα, πυρομαχικα, 11 Απριλιου 1826, Κυριακη των Βαιων, επανασταση 1821, αντισταση, πτωση, Ευρωπη, καλλιτεχνης, Ελευθεροι Πολιορκημενοι, σχεδιασμα, ηρωικος αγωνας, πολιορκια, ελευθερια, ηθικη τελειωση, φυση, ερωτας, θειο, θανατος, 1844, ποιητης, σχεδιασματα, ομοιοκαταληκτος δεκαπεντασυλλαβος, ανομοιοκαταληκτο, γραφειο Σολωμου, Μουσειο Σολωμου Κερκυρας, Πετρος Κουαρτανος Καλογερας, 1832, Διομηδης Βλαχος, μεταφραση, ιταλικα, σημειωσεις, Κερκυρα, Εθνικο Ιστορικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ