Η αράχνη παίζει άρπα με τον ιστό της! Μπορούμε να ακούσουμε, τι βλέπει η αράχνη! Οι συχνότητες ενός δονούμενου ιστού αράχνης μετετράπησαν σε μουσική!!!

Η αράχνη παίζει άρπα
με τον ιστό της!
Μπορούμε να ακούσουμε, τι βλέπει η αράχνη!
Οι συχνότητες ενός δονούμενου ιστού αράχνης
μετετράπησαν σε μουσική!!!

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Αράχνη ήταν ικανότατη υφάντρα, στην ελληνική αρχαιότητα. Θυγατέρα του Κολοφωνίου πορφυροβάφου Ίδμονος, στην πόλη Ύπαιπα της Λυδίας - βλ. Οβ. Μεταμορφώσεις, VI 13 και Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία"Και γνωρίζουμε πως όλες οι υφάντρες τραγουδούν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΑΧΝΗ, ΕΔΩ.

Οι αράχνες είναι ως επί το πλείστον τυφλές. Αλλά οι ιστοί τους είναι ευαίσθητοι σε διαταραχές, τις οποίες «πιάνουν» με τα πόδια τους. Άρα παίζει μουσική και "ακούει" με τα πόδια της. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια οπτικοακουστική εικονική πραγματικότητα, η οποία μετατρέπει τις δονήσεις ενός ιστού αράχνης σε ήχους, του ακουστικού μας φάσματος. Έτσι μπορούμε να τους ακούσουμε, δίνοντάς μας μια ιδέα για τι «βλέπει» η αράχνη…

 «Ο ιστός της αράχνης μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του σώματος της αράχνης, καθώς ζει μέσα σε αυτό, αλλά το χρησιμοποιεί και ως αισθητήρα», λέει ο Markus Buehler (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), ο οποίος παρουσίασε το έργο του στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία. «Όταν μπαίνεις στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και βουτάς μέσα στον ιστό της αράχνης, το να μπορείς να ακούσεις τι συμβαίνει, σου επιτρέπει να καταλάβεις τι βλέπεις».

Λόγω των διαφορών στο μήκος και την ένταση κάθε σκέλους/χορδής του ιστού της αράχνης, εκπέμπεται μια διαφορετική συχνότητα όταν διαταράσσεται. Αυτές οι «χορδές» του ιστού μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν από το ζώο για την αποστολή σημάτων ή την επικοινωνία με άλλες αράχνες, όταν η αράχνη-μουσικός-ιδιοκτήτης του ιστού, χτυπά τις χορδές!

Η ομάδα Buehler χρησιμοποίησε μια απεικόνιση λέιζερ για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη ιστών, που κατασκευάζονται από τις τροπικές αράχνες Cyrtophora citricola. Προσδιόρισαν την συχνότητα δόνησης κάθε νήματος-χορδής, μέσω του μεγέθους και της ελαστικότητάς του. Στην συνέχεια μετέτρεψαν αυτές τις συχνότητες στο ακουστικό φάσμα του ανθρώπου. Συνδέοντας τα οπτικά και ακουστικά επίπεδα μαζί, οι χρήστες συνδέουν τους ήχους με τα νήματα που βλέπουν, κι αυτό μας κάνει να ακούμε πώς μια αράχνη παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται τον κόσμο της, λέει.

Η ομάδα έλαβε μερικές καλλιτεχνικές αποφάσεις, όπως λ.χ. να χρησιμοποιηθούν ήχοι άρπας ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ. Τα νήματα που είναι πιο κοντά στον ακροατή ή συνδέονται με πολλούς άλλους ακούγονται πιο δυνατά από άλλα. Για τον Buehler, ο οποίος έχει περάσει ώρες ακούγοντας τους «θορύβους» που κάνουν οι εικονικοί ιστοί, δεν ακούγονται πλέον απλώς ανυπόφοροι, αλλά αρχίζουν να έχουν αναγνωρίσιμη δομή. «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια ακριβή ακουστική αντανάκλαση του τι βλέπει η αράχνη», λέει.

...................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Τηρουμένων των αναλογιών, σιγά-σιγά θα μπορούμε να ακούμε τι βλέπουν και άλλα ζώα. Η έκπληξη θα έρθει όταν αντιληφθούμε πως άλλα ακούμε με τα αυτιά μας, και άλλα ακούμε με τα μάτια μας… Ο κόσμος είναι γεμάτος μουσικές, που η σημερινή κατασκευή του ανθρώπου δεν ακούει... - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Μουσικής Μύησις».

Έτσι μιλάμε πια για την... spidermusic, και έπονται και "άλλες μουσικές"...

................................... 

ΠΗΓΗ: Ian Morse «The frequenciesof a vibrating spider web have been made into music», newscientist, 12 Απρ. 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 13.4.2021.

αραχνη, αρπα, ιστος αραχνης, ακουω, βλεπω, συχνοτητες, δονηση, μουσικη, αραχνες, τυφλος, τυφλωση, τυφλοτητα, ιστοι, διαταραχη, ποδια, οπτικοακουστικη εικονικη πραγματικοτητα, δονησεις, ηχος, ακουστικο φασμα, ακουστικη, σωμα, αισθητηρας, αισθητηριο οργανο, Μασαχουσετη, εικονικη πραγματικοτητα, μηκος χορδης, χορδη, συχνοτητα, σημα, επικοινωνια, γυναικα μουσικος, χορδες, λειζερ, τρισδιαστατος χαρτης ιστων, τροπικη αραχνη κυρτοφορος, Cyrtophora citricola, νηματοχορδη, ελαστικοτητα, αντιληψη, θορυβος, ακουστικη αντανακλαση, ακοη, οραση, αυτι, ματι, αυτια, ματια, spider
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ