Η πιο οδυνηρή και μεγάλη γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού (350.000 νεκροί) περιμένει δικαίωση - Το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών τίμησαν δεκάδες σύλλογοι σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί - της Μελ. Μαρτίδου

Η πιο οδυνηρή

και μεγάλη γενοκτονία

του θρακικού ελληνισμού

(350.000 νεκροί)

περιμένει δικαίωση

Το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών

τίμησαν δεκάδες σύλλογοι

σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα,

Διδυμότειχο και Σουφλί

Της Μελαχροινής Μαρτίδου

 

Ο λαός της Θράκης ζητά το ελάχιστο χρέος της πολιτείας και της Βουλής των Ελλήνων για την αναγνώριση της Γενοκτονιας του Θρακικού ελληνισμού στις 6 Απριλίου 1914, τα επονομαζόμενο «Μαυρο Πάσχα» των Θρακών. Και το κάνει κόσμια όπως πάντα με λογική με σεβασμό στα θύμματα που δολοφονήθηκαν , που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες της Ανατολικής Θράκης βάσει ενός σατανικού σχεδίου των Τούρκων που ξεκλήρισαν πάνω από 350.000 ψυχές.
ΑΚΟΥΣΤΕΗ Γενοκτονία των Θρακών - Το Μαύρο Πάσχα της Θράκης, το 1914 - Ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη με καλεσμένο τον πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών, Φ. Καραλή, ΕΔΩ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΔΩ.


Η θλιβερή αυτή επέτειος αποσιωπάταιστις δέλτους της ιστορίας και γι αυτό το μήνυμα του φετινού μνημοσύνου όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ και μοναδικός ομιλητής κ. Δημήτριος Κελεμίδης είναι να διεκδικήσουμε από το υπουργείο Παιδείας την συμπερίληψη της ιστορίας στα μαθητικά βιβλία, την δημιουργία μνημειων της Θρακικής γενοκτονίας στις πόλεις της Θράκης και στην Ελλάδα, την επιμονή για την καθιέρωση της μέρας αυτής ως επίσημης απόδοσης μνήμης όπως με την Μικρασιατική καταστροφή τη γενοκτονία των Ποντίων, κλπ.

Αρχιερατικά μνημόσυνα τελέστηκαν σε όλες τις πόλεις του Έβρου αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούσαν με αέρα και βροχή. Ωστόσο ήταν συγκινητική η μαζικότητα των συλλόγων.

Μόνο στην Αλεξανδρούπολη ήταν 80 σύλλογοι με μικρή εκπροσώπηση μελών λόγω covid,με τα λάβαρα, τις σημαίες και τα στεφάνια τους που τα κατέθεσαν στο μνημείο Χατζηκωνσταντή και Δόμνας Βισβίζη, των Αινητών αγωνιστών της επανάστασης, στον ιστορικό φάρο της πόλης.

Ο Σύλλογος Αινήσιο Δέλτα κατέθεσε ένα δάφνινο αυτοσχέδιο στεφάνι με το σχήμα της Θράκης και την Σαμοθράκη, αποσπώντας τα εύσημα πολλών ενώ ο πρόεδρός του Πάρης Παπαδάκης κάνοντας πράξη το «θνητοί τοις αθανάτοις το γόνυ κλίνατε» γονάτισε στο μνημείο αποτίνοντας διαφορετικά φόρο τιμής.


Οι πολιτιστικοί σύλλογοι με εντυπωσιακά λάβαρα και με τοπικές ενδυμασίες έδωσαν το δικό τους χρώμα, ενώ σύλλογοι αποστράτων, φυσιολατρικοί, αθλητικοί, θρησκευτικοί, σύλλογοι συλλογικής μνήμης και επιστημονικοί επίσης λάμπρυναν την συγκινητική τελετή. Με σιγή ενός λεπτού, τον εθνικό ύμνο και την παραίνεση ΑΘΑΝΑΤΟΙ έκλεισε ο εορτασμός που λόγω της πανδημίας ήταν με περιορισμένη συμμετοχή κοινού.

Η Αδριανούπολη, η Βιζύη, η Τυρολόη, η Ρεδαιστός, η Κεσάνη, τα Μάλγαρα, οι 40 Εκκλησιές τα θύματα αυτών των κοιτίδων της Ανατολικής Θράκης ζητούν δικαίωση. Θα υπάρξει άραγε από το εφησυχασμένο σύγχρονο ελληνικό κράτος; - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.4.2021.


γενοκτονια θρακικου ελληνισμου, γενοκτονια ελληνισμου, γενοκτονια Ελληνων, Μαυρο Πασχα, Θρακες, Αλεξανδρουπολη, Ορεστιαδα, Διδυμοτειχο, Σουφλι, Μελαχροινη Μαρτιδου, Αδριανουπολη, Βιζυη, Τυρολοη, Ρεδαιστος, Κεσανη, Μαλγαρα, 40 Εκκλησιες, Σαραντα Εκκλησιες, Ανατολικη Θρακη, Αινος, Αινητες, Βιζβιζη, Χατζηκωνσταντης

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ