Η ΚΥΠΡΟΣ τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με έκδοση γραμματοσήμων - του Δ. Περδίκη

Η ΚΥΠΡΟΣ τιμά τα 200 χρόνια
από την Ελληνική Επανάσταση
και με έκδοση γραμματοσήμων

Του Δημήτρη Περδίκηdperdiki@otenet.gr

 

Δύο γραμματόσημα και μία μινιατούρα (φεγιέ) περιλαμβάνει η αναμνηστική έκδοση των Κυπριακών Ταχυδρομείων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου 2021.

€ 0.34 Απεικονίζει το μνημείο των Κυπρίων Αγωνιστών του 1821 στον κήπο των ηρώων στο Μεσολόγγι. Είναι αφιερωμένο στους Κυπρίους αγωνιστές που πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Στο μνημείο εικονίζεται η Κύπρος αλληγορικά με γυναικεία μορφή να κρατάει δυο δάφνινα στεφάνια. (τυπώθηκαν 165.000 γραμ/μα)

€ 0.64 Απεικονίζεται το Μαυσωλείο των Κυπρίων Αγωνιστών της 9ης Ιουλίου 1821. Το μνημείο βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία. Το μαυσωλείο κατασκευάστηκε με πεντελικό μάρμαρο το 1930 και είναι έργο του γλύπτη Γ. Δημητριάδη. Έχει σχήμα βυζαντινού κιβωρίου. Στον υπόγειο ταφικό θάλαμό του, βρίσκονται τα ιερά λείψανα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των μητροπολιτών Πάφου, Κυρηνείας και Κιτίου, καθώς και άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. (55.000 γραμ/μα).

Η μινιατούρα (φεγιέ) αξίας € 1 εικονίζει τον υπέροχος πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη, η κήρυξη της επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μπροστά στην ωραία πύλη ευλογεί την σημαία της επανάστασης που κρατάει ένας φουστανελοφόρος αγωνιστής. Οι άλλοι αγωνιστές γύρω, υψώνουν τα χέρια, ή τα φέρουν στην καρδιά τους και ορκίζονται να απελευθερώσουν την Ελλάδα από την σκλαβιά. Η ελαιογραφία αυτή, ζωγραφισμένη το 1865, βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου στην Αθήνα και έχει διαστάσεις 164 Χ 124 εκατ. (10.000 τεμ.).

Τα σχέδια και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Νίκου Ιεροδιακόνου και του Γιώργου Παπαϊωάννου και η εκτύπωση έγινε λιθογραφικά (όφσετ) στην Λετονία από την Baltic Banknote High Security Printing. Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν ετοιμάσει φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Ένας φάκελος με τα δύο γραμματόσημα και ένας με την μινιατούρα, καθ’ ένας σε ποσότητα 4.500 τεμ.

ΠΗΓΗ: STAMPS PHILATELIC, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.3.2021.

μνημειο Κυπριων Αγωνιστων 1821, κηπος ηρωων Μεσολογγι, Κυπριοι αγωνιστες 1921, Ελληνικη Επανασταση 1821, Εξοδος Μεσολογγιου, Απριλιος 1826, Κυπρος, γυναικα, δαφνινο στεφανι, Μαυσωλειο Κυπριων Αγωνιστων, 9 Ιουλιου 1821, Ναος Παναγιας Φανερωμενης Λευκωσια, πεντελικο μαρμαρο, 1930, γλυπτης Δημητριαδης, Παναγια Φανερωμενη, βυζαντινο κιβωριο, υπογειος ταφικος θαλαμος, ιερα λειψανα, αρχιεπισκοπος Κυπρου Κυπριανος, μητροπολιτης Παφου, μητροπολιτης Κυρηνειας, μητροπολιτης Κιτιου, Παφος, Κυρηνεια, Κιτιο, κληρικοι, σφαγη, Τουρκοι, μινιατουρα φεγιε, Θεοδωρος Βρυζακης, κηρυξη επαναστασης Αγια Λαυρα Αχαια, Παλαιων Πατρων Γερμανος ωραια πυλη, σημαια επαναστασης, φουστανελοφορος αγωνιστης, φουστανελα, αγωνιστες, ορκος, απελευθερωση, Ελλαδα, σκλαβια, ελαιογραφια, ζωγραφικη, 1865, Εθνικη Πινακοθηκη Μουσειο Αλεξανδρου Σουτσου, κυπριακα γραμματοσημα, φιλοτελικα, γραμματοσημο, φιλοτελισμος, Νικος Ιεροδιακονου, Γιωργος Παπαιωαννου, λιθογραφια, Λετονια, Κυπριακα Ταχυδρομεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ