Πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής – θαλασσοθεραπείας (MediSpa) - του Κ. Κουσκούκη

Πιστοποίηση κέντρων

ιαματικής ιατρικής

– θαλασσοθεραπείας (MediSpa)



O όρος Spa οφείλεται στην ομώνυμη πόλη του Βελγίου, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή, είναι τα αρχικά της λατινικής φράσης «sanitas per aqua» - υγεία δια του ύδατος, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογονητικών δράσεων που συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη ψυχής, σώματος και πνεύματος με ιατρική επίβλεψη Medical Spa (Medispa).

Τα MediSpa είναι εξειδικευμένα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες της Ιαματικής Ιατρικής σαν συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο από ειδικευμένο προσωπικό για συστηματική θεραπεία, αποθεραπεία, πρόληψη, αποκατάσταση, ευεξία και αντιγήρανση, με ολιστική προσέγγιση. Τα MediSpa είναι ειδικές εγκαταστάσεις με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό στις οποίες γίνεται χρήση ιαματικών φυσικών πόρων - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 755 έως τώρα γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδος" - είτε θερμαινόμενου θαλασσινού νερού με την προσθήκη βοτάνων, φυτών, αρωμάτων, χρήση πηλών, ηφαιστειακών πετρών και ατμόλουτρων.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν απαραίτητη την χρήση ιαματικού ή θαλασσινού νερού στα MediSpa, χρησιμοποιώντας όρους Day Spa, Club Spa, Destination Spa και Cruise Ship Spa μια κυρίαρχη δύναμη στην τεράστια αγορά ευεξίας των Η.Π.Α, ενώ οι Ευρωπαίοι αντίθετα ακολουθούν την παραδοσιακή φιλοσοφία του MediSpa και επιμένουν στη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων με θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην Ελλάδα, περικυκλωμένη από θάλασσα και με διάσπαρτες ιαματικές πηγές, άρχισε τελικά η οργάνωση της θεραπευτικής δύναμης του θαλασσινού και ιαματικού νερού, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Τουρισμού Υγείας σε Health Resorts, Health Farms και MediSpa.

Η πιστοποίηση κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, MediSpa και Wellness πρέπει να γίνεται από την Ελληνική Πολιτεία με τη θεσμοθέτηση εθνικού συστήματος πιστοποίησης/διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα διεθνή συστήματα TEMOS, JCI, UKAF, ESQH κ.ά. καθώς και σύμφωνα με τις Υ.Α. του Υπουργείου Τουρισμού 1506/2018 και 2704/2018 για την έκδοση σήματος λειτουργίας.

Επιβάλλεται πιστοποίηση πρώτον, των κλινικών δεικτών ποιότητας για την ασφάλεια ασθενών και αποτελεσματικότητα και δεύτερον, των δεικτών για την διαφάνεια και τις χρεώσεις, όπως διασφάλιση ασθενών από ασφαλιστικούς φορείς, δημοσίους ή ιδιωτικούς και τρίτον, benchmarking για την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών. Οι πάροχοι υγείας πρέπει να καλύπτουν όλα τα πεδία πιστοποίησης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών για επιστημονική επάρκεια, εξειδίκευση, ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακή υποδομή, εργαστηριακό εξοπλισμό, υγιεινή και ασφάλεια ασθενών και προσωπικού και για διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών των ασθενών (GDPR).

Η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Θερμαλιστική Διαχείριση υπηρεσιών τουρισμού υγείας, επιβάλλουν την ανωτέρω πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Spa/European Spas Association (EuropeSpa), που παρέχει τα σήματα ποιότητας EuroSpa med και EuroSpa wellness.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa med για κλινικές και θεραπευτικά ξενοδοχεία Spa απαιτεί τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλεια, υγιεινή, υλικοτεχνική υποδομή, η ύπαρξη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού προγράμματος τριών εβδομάδων ιαματικής ιατρικής απαρέγκλητα με ιαματικούς φυσικούς πόρους και απαραίτητα 1000 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa med.

Το σήμα ποιότητας EuropeSpa wellness για ξενοδοχεία 5 αστέρων όπου οι βασικές προϋποθέσεις είναι η ασφάλεια και υγιεινή, η υλικοτεχνική υποδομή για την θεραπεία, με ή χωρίς ιαματικό και θαλασσινό νερό με ολιστική προσέγγιση ευεξίας και απαιτούμενα 1300 κριτήρια σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της EuroSpa wellness.

Ο έλεγχος σημάτων ποιότητας διενεργείται από εγκεκριμένους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με τις αρχές της ανεξαρτησίας, της ουδετερότητας και της τεχνογνωσίας της EuroSpa.

Η ιαματική θεραπεία είναι διάρκειας 21 ημερών και λειτουργεί με εξειδικευμένα πρωτόκολλα καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters ανά εξάμηνο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως, παρέχοντας απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για βιωματικές εμπειρίες όλων των θεματικών μορφών ποιοτικού και όχι ποσοτικού τουρισμού στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της Ελλάδας.

Οι 150.000 ασφαλισμένοι επισκεπτόμενοι τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, θα δημιουργούν τζίρο 300.000.000 €, επιδοτούμενοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 24/2011 και τον Ν 4213/2013 περί διασυνοριακής μετακίνησης ασθενών, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι ομιλούν για τζίρο 1 δισεκ. €, όταν ο παγκόσμιος τζίρος τουρισμού Υγείας – Ευεξίας ανήλθε σε 4,5 τρισεκ. δολάρια το 2018, δίνοντας προοπτική στην ασφυκτιούσα οικονομία μας.

Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν η αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική από τον Π.Ο.Υ. και την Ολομέλεια του ΚεΣΥ καθώς και η ένταξη της θαλασσοθεραπείας σε αυτήν, προκαλώντας τους επιχειρηματίες παρακτίων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων να αξιοποιήσουν την δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας με απλές διαδικασίες, επιδοτούμενοι και χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

ΠΗΓΗ: Deal News - Tourism Insider Παρασκευή 9 Απριλίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.4.2021.


κεντρο ιαματικης ιατρικης, θαλασσοθεραπεια MediSpa, Κουσκουκης,ιαματικη ιατρικη, σπα, spa, Βελγιο, θεραπεια, αποθεραπεια, προληψη, αποκατασταση, ευεξια, αντιγηρανση, ολιστικη ιατρικη, ιαματικοι φυσικοι ποροι, θερμαινομενο θαλασσινο νερο, βοτανα, φυτα, αρωματα, ιαματικος πηλος, ηφαιστειακη πετρα, ηφαιστειο, ατμολουτρο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ