Βάζα με αναπαραστάσεις αρχαίων Ελλήνων, από τον Σαμουήλ Άλκοκ, διάσημο κεραμίστα του 19ου αιώνα…

Βάζα με αναπαραστάσεις
αρχαίων Ελλήνων,
από τον Σαμουήλ Άλκοκ,
διάσημο κεραμίστα
του 19ου αιώνα…

Του Γιώργου Λεκάκη


Βάζα με αναπαραστάσεις αρχαίων Ελλήνων, οπλιτών και αρμάτων (GREEK-REVIVAL POTTERY VASE) του 19ου αιώνα, ΠΙΘΑΝΩΣ του SAMUEL ALCOCK…

Επιχρυσωμένα… Με αρχαίους Έλληνες στρατιώτες σε μάχη, μοτίβα λουλουδιών, ελληνικά σύμβολα (μαίανδρο) φέρουν «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» από τον SA!!!

Ο Samuel Alcock (1799–1848) ήταν κορυφαίος κατασκευαστής κεραμικών. Η εταιρεία του, Samuel Alcock & Co στο Burslem του Staffordshire ελειτούργησε από το 1828 (στο Hill Top του Cobridge) έως το 1859. Έλαβε ιδιαίτερες διακρίσεις για τις «κανάτες με εικόνες» του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΕΔΩ.

Ο Alcock εγεννήθη στο Kingsley του Staffordshire. Η εισαγωγή του στην κεραμική έγινε όταν ξεκίνησε με μια συνεργασία με τον Ralph Stevenson του Cobridge, επίσης του Staffordshire.

Ο Σαμουήλ απέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1848. Η εταιρεία συνέχισε υπό την διεύθυνση της σύζυγό του, Ελισάβετ, και δύο από τα 11 παιδιά του, τον Σαμουήλ και τον Θωμά, απασχολώντας έως 700 άτομα μέχρι το κλείσιμο, λόγω πτώχευσης, το 1859.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε σήματα. Αλλά όταν έκλεισε τα μοντέλα και τα καλούπια διασκορπίστηκαν σε πολλούς αγοραστές και οι μεταγενέστερες εκδόσεις από αυτές, ήταν συχνά χωρίς το σήμα του.

Έργα του ευρίσκονται και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης!

Ο Σαμουήλ Άλκοκ είχε και τράπεζα στο Burslem, ενώ το 1842 εξελέγη επί κεφαλής αστυνομικός για την πόλη. Κατηγορήθηκε ότι πουλούσε τα προϊόντα του φθηνά, λόγω των χαμηλών μισθών που πλήρωνε τους εργαζομένους του…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.4.2021.

Βαζα, αρχαοι Ελληνες, Σαμουηλ Αλκοκ, κεραμιστας, 19ος αιωνας, βαζο, οπλιτης, αρμα, POTTERY VASE, SAMUEL ALCOCK, επιχρυσωμενο, μαιανδρος, κεραμικα, Μπουρσλεμ, Burslem Staffordshire, Σταφορντσαιρ, 1828 Hill Top Cobridge, Κομπριτζ, 1859, κανατα, Kingsley Staffordshire, Αγγλια, κεραμικη, Ralph Stevenson, Σαμουελ Αλκοκ, καλουπι, Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης Νεα Υορκη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ