Οι άγνωστες ανασκαφές στις ΜΥΚΗΝΕΣ του Έλγιν και του γιου του Αλή-πασά! Για πρώτη φορά το χειρόγραφο ημερολόγιο του Έλληνα ανασκαφέα... Επανεξέταση της χρονολόγησής του... Το συναρπαστικό χρονικό της έρευνας στον Θησαυρό του Ατρέα, πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση…

Οι άγνωστες ανασκαφές
στις ΜΥΚΗΝΕΣ
του Έλγιν
και του γιου του Αλή-πασά!
Για πρώτη φορά το χειρόγραφο ημερολόγιο
του Έλληνα ανασκαφέα...
Επανεξέταση της χρονολόγησής του...
Το συναρπαστικό χρονικό της έρευνας
στον Θησαυρό του Ατρέα,
πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση…

Στην σειρά ΑΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Αιγεύς και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σας προσκαλούν στη διάλεξη:

«Στου τάφου απάνω το θυρί, στο γείσο του γρανίτη, μες στο λιθένιο τρίγωνο βγαίνει μικρή βαλανιδιά». Το άγνωστο και συναρπαστικό χρονικό της έρευνας στον Θησαυρό του Ατρέα, πριν και μετά την Ελληνική Επανάσταση. Ομιλητές:

Νεκτάριος Καραδήμας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και

Κωνσταντίνος Πασχαλίδης (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

"Ο Θησαυρός του Ατρέως",
από σουηδικό βιβλίο, του 1860, περίπου...

Κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και μολονότι είχαν περάσει περίπου τρεις χιλιετίες από την ανέγερσή του, ο Θησαυρός του Ατρέα παρέμενε ακέραιος και εντυπωσιακός, προκαλώντας στους επισκέπτες του απεριόριστο δέος και θαυμασμό. Η παρούσα διάλεξη φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει την συναρπαστική και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της πρώιμης έρευνας στο διάσημο μνημείο, που ήταν γνωστό και ως Τάφος του Αγαμέμνονα και συνυφασμένο για αιώνες με παραδόσεις, μύθους και μεγάλες προσδοκίες.

Η διάλεξη αρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Νεκτάριος Καραδήμας αφηγείται την ιστορία του Θησαυρού του Ατρέα από τον Παυσανία μέχρι και την περίοδο λίγο πριν από την ανασκαφή του Παναγιώτη Σταματάκη το 1878. Παρουσιάζονται οι πρώτοι περιηγητές και οι πρώτες σχεδιαστικές αποτυπώσεις του μνημείου κατά την προεπαναστατική περίοδο. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις

άγνωστες ανασκαφές του Λόρδου Έλγιν το 1802 και

- του Βελή πασά, γιου του Αλή πασά, το 1810,

... καθώς και στη σχεδόν μυθιστορηματική μοίρα των ευρημάτων που βρέθηκαν σε αυτές. Η αφήγηση ακολουθεί την τύχη του μνημείου στα δύσκολα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν ο Θησαυρός του Ατρέα αποτελούσε τόπο ανάπαυλας για ξένους φιλέλληνες κι εθελοντές του αγώνα, και φτάνει ως τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όταν ο Θησαυρός συνέχιζε να παραμένει αγαπητός τόπος προσέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών

στην Ελλάδα επί Κατοχής".

Στο δεύτερο μέρος ο Κωνσταντίνος Πασχαλίδης παρουσιάζει την πρώτη συστηματική έρευνα στον Θησαυρό του Ατρέα από τον Παναγιώτη Σταματάκη τον χειμώνα του 1878, καθώς και τις έρευνες του διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Alan Wace κατά τα έτη 1920-21 και 1939. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το χειρόγραφο ημερολόγιο του Έλληνα ανασκαφέα με τους πολύτιμους προβληματισμούς και το παράρτημα των σχεδιασμάτων και των σημειώσεών του, που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ξεδιπλώνεται το σύνολο των εκατοντάδων λίθινων θραυσμάτων από τον ανάγλυφο διάκοσμο της πρόσοψης του μνημείου, καθώς και τα κατάλοιπα των κτερισμάτων, που παρέμεναν για 130 χρόνια ως επί το πλείστον άγνωστα και ασφαλή στις αποθήκες του Μουσείου.

Τέλος, επιχειρείται η εκ νέου εξέταση της χρονολόγησης, της χρήσης και του είδους των ταφών, της οριστικής σύλησης, της πιθανολογούμενης μετατροπής του μνημείου σε χώρο λατρείας, καθώς και της ανάδειξής του σε πόλο έλξης για αναρίθμητους περιηγητές της ύστερης αρχαιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΜΥΚΗΝΕΣ, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ το βίντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη

για την πυρκαγιά που ξέσπασε

στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ΕΔΩ.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ το power point θα είναι με αγγλικούς υπότιτλους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΤΗΛΕΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

- Συνδεθείτε στην πλατφόρμα του ΑΠΚΥ κατά προτίμηση μέσω των περιηγητών Google Chrome ή Mozilla Firefox.

- Συνδεθείτε στην πλατφόρμα καταχωρώντας ένα κανονικής μορφής όνομα ή ονοματεπώνυμο, καθώς αυτό συμβάλλει στη βέλτιστη επικοινωνία μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

- Κατά την παραμονή σας στην πλατφόρμα ΜΗΝ ενεργοποιείτε την κάμερα και το μικρόφωνό σας, παρά μόνον αν ζητήσετε και σας δοθεί ο λόγος στο πλαίσιο της συζήτησης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11 Μαΐου στις 7 μ.μ. από ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΙΓΕΥΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.5.2021.

αγνωστο, χρονικο, ερευνα, Θησαυρος του Ατρεα, ΜΥΚΗΝΕΣ, Ελληνικη Επανασταση, ταφος, θυρι, γεισο, γρανιτης, λιθενιο τριγωνο, βαλανιδια, Ατρεας, Καραδημας, Πασχαλιδης, Ατρευς, μνημειο, Ταφος Αγαμεμνονα, παραδοση, μυθος, προσδοκια, Παυσανιας, ανασκαφη, Παναγιωτης Σταματακης, 1878, περιηγητες, σχεδιο, προεπαναστατικη περιοδος, αγνωστες ανασκαφες, τομας Μπρους, Λορδος Ελγιν, 1802, Βελη πασας, Αλη πασας, 1810, μυθιστορημα, ευρηματα, μνημεια, ξενοι φιλελληνες, εθελοντες, αγωνα, Βρετανικη Σχολη Αλαν Γουεις, Alan Wace, 1920, 1921, 1939, χειρογραφο ημερολογιο, Ελληνας ανασκαφεας, προβληματισμος, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο, λιθινα θραυσματα, αναγλυφος διακοσμος, Μυκηναι Αργολιδος, Αργολιδας, προσοψη, κτερισματα, αποθηκη, χρονολογηση, συληση, μετατροπη, χωρος λατρειας, περιηγητης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ