Η Ελληνική, εκ Μάνης, καταγωγή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΑΛΟΜΕΡΟΣ (> ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ) - 5 Μαΐου 1821: Διακόσια χρόνια από τον θάνατό του

Η Ελληνική, εκ Μάνης, καταγωγή

του Ναπολέοντα Βοναπάρτη: ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΑΛΟΜΕΡΟΣ

(> ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ)

5 Μαΐου 1821: Διακόσια χρόνια

από τον θάνατό του

 

Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 άνοιξε ο δρόμος της οθωμανικής επέκτασης προς την Ευρώπη.

Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι υπήρξαν το εφαλτήριο των κινημάτων αυτών και αποτέλεσαν για αρκετούς υπόδουλους λαούς της περιόδου, οι οποίοι ζούσαν υπό τους Οθωμανούς, κυρίως από το 1453 και έπειτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άποψη του Κολοκοτρώνη, ο οποίος θεωρεί ότι ο Ναπολέων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης, καθώς, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Η γαλλική επανάσταση και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου».

Ο Αδαμάντιος Κοραής έβλεπε στο πρόσωπο τού Ναπολέοντα τον νέο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος θα μπορούσε να επέμβει, να απελευθερώσει και να ενώσει τον υπόδουλο Ελληνισμό.

Ο Κύπριος Νικόλαος Θησέας, εγκατεστημένος στη Μασσαλία και ανιψιός του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού, ήταν ο κύριος διοργανωτής των στρατολογήσεων εθελοντών από τον Στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντος. H Φιλική Εταιρεία είχε αναθέσει στον Θησέα, επίσης και στον Αρχιμανδρίτη Μασσαλίας (πρώην Στρατιωτικό Ιερέα της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα) Αρσένιο Γιαννούκο το έργο της στρατολόγησης Ελλήνων και Γάλλων εθελοντών που θα στέλλονταν στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Οι παλαιοί στρατιώτες της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα θεώρησαν, και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σωστά έπραξαν, ότι όφειλαν να προστρέξουν ως εθελοντές στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας.


Λευκωσία, 7 Μαρτίου 2014.

Κύπριος ιστορικός ερευνητής, ο κ. Λάμπης Κωνσταντινίδης, σε διάλεξή του στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στις 6 Μαρτίου 2014, τεκμηρίωσε ότι ο Γάλλος Αυτοκράτωρ Ναπολέων Βοναπάρτης έλκει την καταγωγή του από τις ελληνικές αριστοκρατικές οικογένειες των Κομνηνών και Καλομέρων, που κατέφυγαν στην νήσο Κορσική, κυρίως από την Μάνη, κατά τον 17ο αιώνα.

Ο Θεόδωρος Στεφανόπουλος-Κομνηνός και ο Καλόμερος Στεφανόπουλος-Κομνηνός ήσαν αμφότεροι τέκνα του Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου-Κομνηνού Δ΄, ο οποίος αφίχθη στην Κορσική το 1676 επί κεφαλής των εκεί μετοικησάντων Ελλήνων Μανιατών. Ο Carlo ή Charles (Calomeros) Buonaparte, ήταν υιός του Καλόμερου Κομνηνού Buonaparte, εγγονού του Καλόμερου Στεφανόπουλου-Κομνηνού. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που γεννήθηκε στην Κορσική στις 15 Αυγούστου 1769, ήταν το δευτερότοκο παιδί του Carlo ή Charles (Calomeros) Buonaparte και της Maria-Laetitia.

Σχετικά με τον Καλόμερο Στεφανόπουλο-Κομνηνό, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στην Ιταλία, επήλθε ο επί λέξει εξιταλισμός του ονόματος Καλόμερος σε «καλός» και «μέρος», δηλαδή «Buona» και «Parte», δίνοντας το σύνθετο όνομα Buonaparte κάτι που ήταν πολύ σύνηθες με πλείστα ονόματα Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει στην Ιταλία.

Στη διάλεξή του ο κ. Κωνσταντινίδης τεκμηρίωσε τη μετάβαση των Ελλήνων προγόνων του Ναπολέοντα από την Μάνη στην Κορσική μέσω Γένουας. Μετά από επίσημη πρόσκληση από τους Γενουάτες άρχοντες, στις 3 Οκτωβρίου του 1675 περίπου 730 Μανιάτες με επί κεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Καλκανδή και με αρχηγό τους τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο-Κομνηνό, τον 10ο Πρεσβύτερο Προύχοντα της Μάνης, και αριθμού μελών της ονομαστής Μανιάτικης οικογενείας των Στεφανόπουλων-Κομνηνών, καταγομένων απ’ ευθείας, από την οικογένεια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Κομνηνών, αναχώρησαν από τον οικισμό του Οιτύλου της Μάνης με τελικό προορισμό την Κορσική, όπου έφθασαν και εγκαταστάθηκαν τον επόμενο χρόνο.

Κλείνοντας την διάλεξή του ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι η επίσημη αναγνώριση από την Γαλλική Δημοκρατία της καταγωγής του Ναπολέοντα από το Ελληνικό Κομνηνό στοιχείο της Κορσικής, θα προσδώσει ακόμα περισσότερη αίγλη και μεγαλοπρέπεια, τόσο στην Γαλλική Επανάσταση, όσο και στον Γαλλικό λαό της εποχής και το σημερινό Γαλλικό έθνος.

ΠΗΓΗ: Diaspora-grecque, 5.5.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.5.2021.

Στην Diaspora-grecque ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

- Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης στην Κρήτη.

- Ο Στρατηγός Λοβέρδος ο Ελληνας του Ναπολέοντα στην Αψίδα του Θριάμβου.

- Έλληνες που πολέμησαν στο πλευρό του Ναπολέοντα.

- Ο θρυλικός συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού Νικόλαος Παπάζογλου.

- Joseph Baleste: Ενας μεγάλος φιλέλληνας στην Ελληνική Επανάσταση.

- Γάλλοι βετεράνοι του στρατού του Ναπολέοντα στην Ελληνική Επανάσταση.

- Ο Ναπολέων Βοναπάρτης και Ελλάδα.


ελληνικη καταγωγη Ναπολεοντος, αλωση Κωνσταντινουπολης, Κωνσταντινουπολη, 1453, οθωμανικη επεκταση, οθωμανικη Αυτοκρατορια, Ευρωπη, Ναπολεοντειοι Πολεμοι, υποδουλοι λαοι, Οθωμανοι, Κολοκοτρωνης, Ναπολεων, ελληνικη εθνικη συνειδηση, απομνημονευματα, γαλλικη επανασταση, Ναπολεοντας, Αδαμαντιος Κοραης, Μεγας Αλεξανδρος, ελληνισμος, Κυπριος Νικολαος Θησεας, Μασσαλια, εθνομαρτυρας Αρχιεπισκοπος Κυπρου Κυπριανος, στρατολογηση εθελοντων, Στρατος, Φιλικη Εταιρεια, Αρχιμανδριτης Μασσαλιας, στρατιωτικος Ιερεας, Μεγαλη Στρατια Ναπολεοντα, Αρσενιος Γιαννουκος, στρατολογια, Ελληνες, Γαλλοι εθελοντες, επανασταση 1821, 2014, Κυπριος ιστορικος ερευνητης, Λαμπης Κωνσταντινιδης, Γαλλος Αυτοκρατωρ Ναπολεων Βοναπαρτης αριστοκρατης, Κομνηνοι, Καλομεροι, 17ος αιωνας, Θεοδωρος Στεφανοπουλος Κομνηνος, Καλομερος Στεφανοπουλος Κομνηνος, Κωνσταντινος Στεφανοπουλος Κομνηνος Δ, 1676, μετοικοι, Ελληνες Μανιατες, Καρλο, Carlo Τσαρλς, Charles Calomeros Buonaparte, 15 Αυγουστου 1769, Maria Laetitia, Ιταλια, εξιταλισμος, μεταναστευση, Γενουα, Γενοβα, Γενουατες, 3 Οκτωβριου 1675, Επισκοπος Παρθενιος Καλκανδης, Πρεσβυτερος Προυχοντας Μανης, Βυζαντινοι Αυτοκρατορες, βυζαντιο, Οιτυλο, Κρητη, Στρατηγος Λοβερδος, Αψιδα Θριαμβου, συνταγματαρχης γαλλικου στρατου, Νικολαος Παπαζογλου, Joseph Baleste, φιλελληνας, φιλελλην, γαλλοι βετερανοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ