Παραστατική αποτύπωση της Μεσανατολικής διαχρονίας πέντε χιλιετιών (χάρτες και βίντεο – M. Fisher) - του Π. Ήφαιστου

Παραστατική αποτύπωση
της Μεσανατολικής διαχρονίας
πέντε χιλιετιών
(χάρτες και βίντεο – M. Fisher)

Του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου

Σύντομη εισαγωγή:

Η Μέση Ανατολή και η ευρύτερη περιφέρεια στην οποία ανήκει δεν είναι μια οποιαδήποτε ζώνη του πλανήτη.

Ό,τι ισχύει τον 21ο αιώνα δεν αποτελεί παρθενογένεση. Έχει ρίζες, αφετηρίες και διαδρομές πέντε χιλιετιών. Εκεί συναντήθηκαν, έσμιξαν και συγκρούστηκαν όλοι πολιτισμοί, όλες οι θρησκείες και όλες οι Αυτοκρατορίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΔΩ.

Στην σύγχρονη εποχή, για ένα ακόμη λόγο, οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και οι στρατηγικές των ναυτικών και ηπειρωτικών δυνάμεων πάνω στην Περίμετρο της Ευρασίας κατέστησαν όσο ποτέ άλλοτε την περιφέρεια αυτή την πιο κρίσιμη στρατηγική ζώνη του πλανήτη. Όταν λοιπόν ακούμε για συγκρούσεις συχνά τραγικές και αδιέξοδες καλό είναι να έχουμε κατά νου αυτή την ιστορική και σύγχρονη πραγματικότητα.

Τέλος, βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του Ελληνικού κράτους Ανατολικά του Αιγαίου; Από πολύ καιρό πολλά παραμιλητά, συναισθηματισμοί, συνομωσιολογίες, ιδεολογήματα, υποβολές ξένων συμφερόντων κτλ, προκαλούν μεγάλη σύγχυση. Τα κράτη στο σύγχρονο διεθνές σύστημα ακολουθούν στρατηγική που εκπληρώνει τα εθνικά συμφέροντα. Σε διαφορετική περίπτωση βλάπτονται ή και εξαφανίζονται. Το ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα και πως τα κρατικά επιτελεία χαράσσουν εναλλακτικές αποφάσεις και προσεγγίσεις απαιτούν στρατηγικά αξιόπιστο κράτος… Στο τέλος παρατίθενται τίτλοι και σύνδεσμοι μερικών αναρτήσεων που συμπληρώνουν μερικές πτυχές.

Το πρώτο βίντεο διατρέχει την ιστορία κατά έτος. στην συνέχεια παρατίθεται ολόκληρο το πολύ πιο λεπτομερές και εξαιρετικά ενημερωτικό άρθρο του Max Fisher, 40 maps that explain theMiddle East.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΠΑΝ. ΗΦΑΙΣΤΟΣ, 18.5.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.5.2021.

Μεση ανατολη, χαρτες, Μαξ Φισερ, Παναγιωτης Max Fisher. maps, Middle East
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ