Ορυκτά καύσιμα, ή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με υδρογόνο; - του Κ. Λάμπου

Ορυκτά καύσιμα,
ή ΑΠΕ με υδρογόνο;

Του οικονομολόγου Κώστα Λάμπου,

claslessdemocracy@gmail.com

 

1. Η αλήθεια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πολύς λόγος γίνεται, τελευταία για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και μάλιστα με την μορφή επιστημονικών τάχα συμπερασμάτων, ενώ στην ουσία πρόκειται για έμμεση διαφήμιση γερμανικών βιομηχανικών ενεργειακών τεχνολογικών πακέτων, που αξιοποιούν τάχα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μισή αλήθεια που λειτουργεί ως ψέμα γιατί κρύβει την ολόκληρη αλήθεια της ολοκληρωμένης συνδυασμένης παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ με βάση το υδρογόνο, την μοναδική επιλογή που λύνει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για νησιά και νησιωτικά συγκροτήματα και για συνεταιριστικές ενεργειακές πρωτοβουλίες, αν πράγματι ζητάνε πραγματικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, είναι η γερμανική βιομηχανία που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της, παράγοντας τεχνολογικά πακέτα ηλιακής και αιολικής ενέργειας υποστηρίζοντας ότι τάχα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εννοώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί ολοκληρωμένη πράσινη ενέργεια μπορεί να παράγουν όλες μαζί οι ΑΠΕ με βάση το υδρογόνο και όχι ξεχωριστά και κατά περίπτωση. Με τη μέθοδο ξεχωριστά και κατά περίπτωση το γερμανικό κεφάλαιο θα φάει καλά, στην κυριολεξία θα ξεκοκαλίσει τα σχετικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταστρέφοντας και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να ληφθεί το ενεργειακό πρόβλημα των χωρών-μελών της, συνεχίζοντας να είναι εξαρτημένα από τα ρωσικά ή/και τα αραβοαμερικάνικα ρυπογόνα, πανάκριβα και καταστροφικά ορυκτά καύσιμα η χρήση των οποίων περνάει μέσα από την αμερικανορωσική σύγκρουση, που έρχεται όλο και πιο κοντά και θα ξανακαταστρέψει την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Απέναντι σ’ αυτόν τον ψευδή αλλά και εφιαλτικό μύθο της γερμανικής βιομηχανίας περί αξιοποίησης των ΑΠΕ υπάρχει μια άλλη ενεργειακή πραγματικότητα, αυτή της ενέργειας από το υδρογόνο με την υποστηρικτική συνεργασία των άλλων ΑΠΕ, που προσφέρει καθαρή, πάμφθηνη, ασφαλή και άφθονη ενέργεια, με τη μορφή ενός αποκεντρωμένου ενεργειακού συστήματος που καταργεί τα ορυκτά καύσιμα και την ενεργειακή εξάρτηση από το επίπεδο του χρήστη μέχρι το επίπεδο χώρας. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του ενεργειακού συστήματος είναι ότι απαλλάσσει την ανθρωπότητα από τους ενεργειακούς προστάτες/ιμπεριαλιστές και από τον καπιταλισμό. Αλλά αυτό φαίνεται να μην το κατανοούν οι ‘προοδευτικοί’ πολίτες και πολιτικοί, που η αγραμματοσύνη τους ΄ή μήπως η υπαλληλική τους σχέση με το κεφάλαιο και την εξουσία δεν τους αφήνει να το δουν και αναμασούν τα παραμύθια που σερβίρουν οι πετρελαιάδες και τα τσιράκια τους για τα μειονεκτήματα τάχα της υδρογονοενέργειας. Για τα σχετικά με τα τεχνικά οικονομικά και συστημικά ζητήματα παραγωγής υδρογονοενέργειας διαβάστε, για να πάψετε να γίνεστε ατζέντηδες της γερμανικής βιομηχανίας, των εισαγωγέων άχρηστων εξοπλισμών και αναποτελεσματικών επιλογών και του καπιταλισμού:

Τζέρεμυ Ρίφκιν, Η οικονομία του υδρογόνου, Η δημιουργία του παγκόσμιου ενεργειακού ιστού και η ανακατανομή της εξουσίας στη Γη.

Κώστας Λάμπος, Ποιος φοβάται το υδρογόνο; Η επανάσταση του υδρογόνου, η ελεύθερη ενέργεια και η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

2. Το πρόβλημα της ενέργειας δεν είναι τεχνολογικό, επειδή είναι πολιτικό και μάλιστα συστημικό:

«Μπορεί να ανήκετε σ’ εκείνους τους ανθρώπους που νομίζουν ότι η ενέργεια του υδρογόνου είναι μια φαντασίωση κάποιων μελλοντολόγων ή κάποιων άλλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να την θεωρείτε ως μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική τεχνολογία που, αν κάποτε εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει στο μακρινό μέλλον. Εάν όντως σκέφτεστε μ’ αυτόν τον τρόπο, ξανασκεφτείτε το σοβαρά. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο η ανθρωπότητα κέρδισε την ελευθερία της από το πετρέλαιο. Μπορούμε να χτίσουμε αυτόν τον κόσμο μέσα σε δέκα χρόνια με την υπάρχουσα τεχνολογία. Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο η (ανθρωπότητα) αποφάσισε να ξεπεράσει την ενεργειακή και την κλιματική κρίση που απειλεί την ύπαρξή της. Μπορούμε να χτίσουμε αυτόν τον κόσμο σήμερα με συνειδητές επιλογές και πολιτική βούληση», Jerry Brown, Rinaldo Brutoco και James Cusumano, Freedom From Mid-East Oil, Edition of World Business Academy, USA 2007.

 

(*) Μια ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών και επιστημόνων ζητάει με υπόμνημά της (6.6.2012) απ’ ευθείας και προσωπικά από την Καγκελάριο Μέρκελ να παρέμβει για την προώθηση «ενός προγράμματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υδρογόνο, με το οποίο μέσα σε πέντε χρόνια θα μπορεί να εξασφαλίσει στη Γερμανία πλήρη αποδέσμευση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να καταστήσει τη Γερμανία ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά παραγωγής υδρογόνου, ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτροκίνητων οχημάτων…». ΠΗΓΗdirektzu.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.4.2021.

Ορυκτα καυσιμα, Ανανεωσιμες Πηγες Ενεργειας, υδρογονο, ΑΠΕ, Λαμπος, ανεμογεννητριες, ανεμογεννητρια, ορυκτο καυσιμο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ