ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ
ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Κάλεσμα σε συγκέντρωση
Σάββατο 22 Μαΐου 2021,
στις 11 π.μ.

Με έκπληξη σε επίσκεψή μας στα μνημεία της Ακρόπολης είδαμε να καλύπτεται με τσιμέντο το ανάγλυφο έδαφος γύρω από τον Παρθενώνα, που για 2.500 χρόνια, μαζί με τα μνημεία, συνθέτουν αυτό που η ανθρωπότητα σήμερα αποκαλεί Ιερό Βράχο. Και με έντονο προβληματισμό μάθαμε από τους υπεύθυνους του χώρου ότι πρόκειται για έργα που θα διευκολύνουν την κίνηση των αμαξιδίων των ΑμεΑ. Όπως όμως διαπιστώθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο κανένα άτομο με αμαξίδιο δεν μπορεί να κινηθεί στη διαδρομή χωρίς βοήθεια συνοδού λόγω της κλίσης του εδάφους, αλλά στις αρχές Απριλίου τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και κατέληξε στο νοσοκομείο επισκέπτης ΑμεΑ, στην Ακρόπολη, του οποίου το αμαξίδιο ανετράπη. Επιπλέον λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το κομπρεσέρ που δουλεύει για τα «έργα» προκάλεσε ζημιά και στο ίδιο το μνημείο με το σπάσιμο ενός μαρμάρινου γλυπτού.

Την πραγματική, όμως αιτία για την «ύβριν» που διαπράττεται αυτή τη στιγμή σε βάρος της Ακρόπολης και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, την αποκάλυψε κατά τη γνώμη μας, η ίδια η κ. Μενδώνη σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα (10 Μαΐου 2021) για τις λεγόμενες «Πολιτιστικές Διαδρομές» δηλώνοντας ότι πρόκειται για συμπληρωματικά έργα με βασικό στόχο «να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός»

Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι η εμπορευματοποίηση και της Ακρόπολης και η μετατροπή των μνημείων της σε τουριστικά προϊόντα, για fast truck επισκέψεις χιλιάδων τουριστών, είναι ο πραγματικός στόχος του τσιμεντώματος γύρω από τον Παρθενώνα. Και μάλιστα, όπως εύστοχα σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Υπουργείο Πολιτισμού, ζήτησε ιδιωτική δωρεά για έργα στο εμβληματικότερο μνημείο της χώρας υπογράφοντας σύμβαση με το Ίδρυμα Ωνάση, και την ιδιωτική εταιρεία «ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε». Και μάλιστα ένας από τους όρους της σύμβασης προβλέπει ότι σε τρία εμφανή σημεία εντός του αρχαιολογικού χώρου θα αναρτηθούν μαρμάρινες επιγραφές που θα αναφέρουν: «Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη». Και με τη βούλα, λοιπόν, κράτος και επιχειρήσεις εμπορευματοποιούν και τα ιστορικά μνημεία.

Και όσο απαξιωτικό είναι αυτό για όλα τα μνημεία, για την Ακρόπολη, είναι ακόμη περισσότερο, γιατί αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως την έχει χαρακτηρίσει η UNESCO. Στον βράχο αυτό κλείνεται ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Μιας ιστορίας που προβάλλει πανανθρώπινες αξίες οι οποίες δε μπορούν να χαθούν. Μιας ιστορίας που αντανακλά, συμβολικά και πραγματικά, το περιεχόμενο της μοναδικής αληθινής δημοκρατίας: της Άμεσης Δημοκρατίας.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΕΤΑΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΤΣΙΜΕΝΤΟ στην ΑΚΡΟΠΟΛΙ, ΕΔΩ.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε

α) Να σταματήσει άμεσα η εκτέλεση των εργασιών τσιμεντοποίησης, και να γίνει με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ η αποκατάστασης του χώρου από τη μέχρι σήμερα βλαπτική επέμβαση στον Ιερό Βράχο και

β) Να συμμετέχουν και στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των μνημείων τόσο οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς όσο και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, που αποδεδειγμένα ασχολούνται με αυτά, επειδή θεωρούμε ότι τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού είναι κοινά αγαθά.


Συλλογικότητες για τα ιστορικά μνημεία και τον πολιτισμό:

Αγωνιστική Πρωτοβουλία "SOS Πειραιάς",

Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα ζωής

Κενό Δίκτυο

Κίνηση πολιτών Φιλοπάππου-Κουκάκι

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα

Σύμπραξη για τα Ιστορικά Μνημεία.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2021.

ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, Μενδωνη, Παρθενωνας, υβρις, Παρθενων, μνημειο, Ιερος Βραχος, αμαξιδιο, ΑμεΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ