Παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, στην μνήμη του καθηγητή Αστρονομίας, Γιάννη Σειραδάκη

Παρουσίαση του Μηχανισμού
των Αντικυθήρων,
στην μνήμη
του καθηγητή Αστρονομίας,
Γιάννη Σειραδάκη

Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Χίου Σειραδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2020.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «ΦΥΣΙΚΑ» στο διαδικτυακό κανάλι «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ web TV».

Ο Γιάννης Σειραδάκης αφιέρωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρόκειται για τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή, ο οποίος φτιάχτηκε από Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο - τον 2ο π.Χ. αιώνα - και υπολόγιζε αστρονομικά φαινόμενα και ημερομηνίες τέλεσης των μεγάλων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΕΔΩ.

Στην εκπομπή, προσκεκλημένοι του φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι στενοί συνεργάτες του Γιάννη Σειραδάκη στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πιο συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο καθηγητής Αστρονομίας του ΕΚΠΑ, Ξενοφών Μουσάς, ο ομότιμος καθηγητής Μηχανολογίας του Α.Π.Θ., Κυριάκος Ευσταθίου, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Ρουμελιώτης, η αστροφυσικός του ΕΑΑ Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού και ο αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Αλέξανδρος Τούρτας. Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω βίντεο η δρ. Αρχαιοαστρονομίας Μαγδαληνή (Λίνα) Αναστασίου.

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν διεξοδικά οι αστρονομικές και ημερολογιακές λειτουργίες, αλλά και τα μηχανολογικά στοιχεία του μηχανισμού, και επί πλέον θα γίνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του, καθώς και στον τόπο όπου ανευρέθη το ναυάγιο.

Θα χρησιμοποιηθούν εικόνες, βίντεο, αξονικές τομογραφίες, τρισδιάστατες φωτογραφήσεις και ψηφιακές προσομοιώσεις.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το YouTube  και την ιστοσελίδα ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2021.

Μηχανισμος Αντικυθηρων, καθηγητης Αστρονομιας ΑΠΘ, Γιαννης Σειραδακης, αναλογικος υπολογιστης, αρχαιοι Ελληνες, Ελληνιστικη περιοδος, 2ος πΧ αιωνας, αστρονομια, αστρονομικα φαινομενα, αθλητικοι αγωνες, Κανουρας, Μουσας, Κυριακος Ευσταθιου, Μανος Ρουμελιωτης, Μεταλληνου, Τουρτας, Αναστασιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ