Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκης επιστρέφει 3 κλεμμένα έργα τέχνης από το Μπενίν στην Νιγηρία, και ασκεί πίεση σε άλλα μουσεία για να κάνουν το ίδιο! Τα περισσότερα κλεμμένα από το Μπενίν είναι στο Βρετανικό Μουσείο: 928 έργα! Και στην Βιέννη, 173! Τα κλεμμένα από την Ελλάδα πότε θα επιστρέψουν;

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Νέας Υόρκης

επιστρέφει 3 κλεμμένα έργα τέχνης

από το Μπενίν στην Νιγηρία,

και ασκεί πίεση σε άλλα μουσεία

για να κάνουν το ίδιο!

Τα περισσότερα κλεμμένα από το Μπενίν

είναι στο Βρετανικό Μουσείο: 928 έργα!

Και στην Βιέννη, 173!

Τα κλεμμένα από την Ελλάδα

πότε θα επιστρέψουν;

Του Γιώργου Λεκάκη 

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ΝΥ θα επιστρέψει τρία έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων δύο μπρούτζινων από το Μπενίν, στην Νιγηρία, επιταχύνοντας έναν ταχέως αναπτυσσόμενο επαναπατρισμό των θησαυρών αυτού του έθνους, που λεηλατήθηκαν από βρετανικές δυνάμεις, στα τέλη του 19ου αιώνα!

– Αλήθεια με τα κλεμμένα από διάφορες δυνάμεις από την Ελλάδα τι θα γίνει;

Τα τρία έργα τέχνης είναι δύο ορειχάλκινα του 16ου αιώνα, που δημιουργήθηκαν στο Benin και ένα κεφάλι επίσης από ορείχαλκο, που κατασκευάστηκε στο Ife, περίπου τον 14ο αιώνα.

Το μουσείο έκανε την ανακοίνωση στις 9 Ιουνίου 2021, παράλληλα με την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας. Τα χάλκινα έχουν ήδη αποσυρθεί επίσημα από το Μουσείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΜΠΕΝΙΝ, ΕΔΩ.

Οι δύο ορειχάλκινες πλάκες του Μπενίν, εικονίζουν έναν από τους αρχηγούς των πολεμιστών και έναν αξιωματούχο. Είναι δύο από τα έργα που λεηλατήθηκαν από το Βασιλικό Παλλάτι, από τα βρετανικά στρατεύματα, κατά την διάρκεια μιας αποστολής το 1897.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΓΗΡΙΑ, ΕΔΩ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ:
Γιατί τους έπιασε όλους ο... "πόνος" ΤΩΡΑ για την ΝΙΓΗΡΙΑ;

Οι πλάκες εστάλησαν στο Βρετανικό Μουσείο και μεταφέρθηκαν αργότερα, μαζί με 24 άλλες, στο Εθνικό Μουσείο στο Λάγος το 1950. Η πορεία τους μετά από αυτό είναι ομιχλώδης. «Διαπραγματεύτηκαν» κάποια στιγμή στην μαύρη αγορά τέχνης και κατέληξαν στα χέρια ενός συλλέκτη της Νέας Υόρκης, ο οποίος τα δώρισε στη συλλογή του Met ΝΥ το 1991.

Το Met μεσολάβησε και για την επιστροφή ενός τρίτου έργου τέχνης, του Ife, του 14ου αιώνα, αφού ένας άλλος συλλέκτης προσφέρθηκε να το πουλήσει στο μουσείο. Σύμφωνα με το Met, το άτομο πίστευε εσφαλμένα ότι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο νόμιμης διαπραγμάτευσης.

Κατά το παρελθόν έτος, τα δυτικά μουσεία αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα του Μπενίν από τις συλλογές τους και να επιστρέψουν κλεμμένα αντικείμενα. Ως αποτέλεσμα, το Met πραγματοποίησε κοινή έρευνα σχετικά με τη συλλογή του με το Βρετανικό Μουσείο και απευθύνθηκε στην επιτροπή της Νιγηρίας για τα ευρήματά της.

Το Met, το οποίο διαθέτει 160 επί πλέον αντικείμενα του Benin - Αλήθεια, με τα υπόλοιπα… 157 τι θα γίνει; - συμμετέχει επίσης στο έργο Digital Benin, προσθέτοντάς τα σε μια διεθνή βάση δεδομένων στην οποία αποθηκεύονται και κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα έργα. – Αλήθεια, μια βάση Digital Greek πότε θα γίνει;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ, ΕΔΩ.

Τα νέα για την αποκατάσταση έρχονται μετά και την γερμανική ανακοίνωση-ορόσημο ότι θα αρχίσει να επιστρέφει μπρούντζινα από τις εθνικές της συλλογές της χώρας, από τον επόμενο χρόνο (2022). – Αλήθεια από τα κλεμμένα από την Ελλάδα πότε θα αρχίσει να επιστρέφει η Γερμανία;

Ο υπουργός πληροφόρησης και πολιτισμού της Νιγηρίας, Alhaji Lai Mohammed, παροτρύνει τώρα και άλλα μουσεία να επανεξετάσουν την κατοχή αφρικανικών έργων τέχνης, που έχουν κλαπεί από την ήπειρο, κατά την αποικιακή περίοδο.

Μεταξύ των μουσείων που έχουν την μεγαλύτερη συλλογή κλεμμένων έργων τέχνης του Μπενίν είναι

- το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κατέχει 928 έργα, και

- το Weltmuseum στην Βιέννη, το οποίο κατέχει 173.

ΠΗΓΗ: Artnet News, 10 Ιουνίου 2021, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.6.2021.

Μητροπολιτικο Μουσειο Τεχνης Νεας Υορκης, κλεμμενα εργα τεχνης, Μπενιν, Νιγηρια, μουσεια, κλεμμενο, Βρετανικο Μουσειο, Βιεννη,μπρουτζινα, επαναπατρισμος, βρετανια, 19ος αιωνας, ορειχαλκινα, 16ος αιωνας, Benin, κεφαλι, ορειχαλκος, Ife, Ιφε, 14ος αιωνας, χαλκινα, ορειχαλκινη πλακα, αρχηγος πολεμιστης, αξιωματουχος, λεηλασια, Βασιλικο Παλλατι, βρετανικα στρατευματα, 1897, πλακες, Βρετανοι, Λαγος, 1950, μαυρη αγορα τεχνης, συλλεκτης, Νεα Υορκη, συλλογη, Met NY, 1991, επιστροφη, Digital Benin, βαση δεδομενων, Digital Greek, γερμανια, μπρουντζινα, 2022, μουσειο, αφρικανικα εργα τεχνης, κλοπη, αποικιοκρατια, Weltmuseum
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ