ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΞΩΝ 1864-2021 - του Σπ. Χ. Μπογδάνου

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΞΩΝ
1864-2021

Του Σπύρου Χ. Μπογδάνου, τ. δημάρχου Παξών

 

Με την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα το 1864 ξεκίνησε και η διοικητική εναρμόνισή τους με τους Νόμους που ίσχυαν σε αυτήν. Έτσι και το αυτοδιοικητικό σύστημα, που είχε εφαρμοστεί επί Αρμοστείας των Άγγλων (Κυβερνήτης-Ρετζέντε, Έπαρχος κλπ.) καταργήθηκε και ακολουθήθηκε αυτό του Βασιλείου της Ελλάδας.

Στις 27 Δεκέμβρη 1866 δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα του Γεωργίου του Α’ για την δημοτική διαίρεση της Επαρχίας Παξών. Σύμφωνα με αυτό η Επαρχία Παξών διαιρείται σε δύο Δήμους, τον Δήμο Γαϊανών και το Δήμο Λακκιωτών και οι δύο Β΄ τάξης, λόγω του πληθυσμού τους. Ο πρώτος έχει 2.650 κατοίκους και ο δεύτερος 2.651. Πρωτεύουσα του Δήμου Γαϊανών ορίζεται ο Γάιος και του Δήμου Λακκιωτών ο Λογγός. Αργότερα η έδρα μεταφέρθηκε στην Λάκκα.

Με νέο Βασιλικό Διάταγμα του Γεωργίου του Α’ στις 10 Νοεμβρίου 1866 εγκρίθηκε ως σφραγίδα για το Δήμο Γαϊανών ο Αμφορέας, για δε τον Δήμο Λακκιωτών η Τρίαινα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαΐου είχε αποφασίσει ως έμβλημα την Περιστερά, που κρατούσε κλάδο ελαίας στο ράμφος της, όμως το Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε τον αρχαίο Αμφορέα, που αργότερα καταργήθηκε.

Επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση έγινε το 1914, οπότε καταργήθηκαν οι δύο Δήμοι και δημιουργήθηκαν τέσσερις Κοινότητες: η Κοινότητα Γαϊανών ή Γαΐου (που εδαφικά περίπου είναι ίδια με το Δήμο Γαΐανών) και οι Κοινότητες Λάκκας, Λογγού και Μαγαζειών – Φουντάνας, που αποτελούσαν το Δήμο Λακκιωτών.

Χαρακτηριστική είναι η υπ΄ αριθμ΄9/20 Αυγούστου 1914 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαγαζιών. Διαφιλονικούμενες δυο οικογένειες Καλοδίκη σχετικά με το σε ποια κοινότητα ανήκουν. Αναφέρουν ότι «απέχουν όχι απλά περισσότερο από ότι διαλαμβάνει η έκθεση της επιτροπής αλλά τριπλάσια από το Γάη από ότι από τα Μαγαζειά». Στο Δήμο Γαϊανών δεν υπάρχουν Καλοδικάτικα, όπως φαίνεται και στο Β.Δ από 8/1/1866 που καθορίζει τους συνοικισμούς του δήμου, ενώ παρείσφρησε στο Β.Δ 261 Α από 31/8/1912 από τον «εν αταξία ευρισκόμενον» εκλογικό κατάλογο, που αναφέρει δυο εκλογείς Καλοδίκη σε συνέχεια των εκλογέων του χωριού Αρβανιτακέϊκα, που προσαρτήθηκε στα Μαγαζιά. Η αμφισβήτηση αυτή υποβάλλεται με προσφυγή στο δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Γ. Λεκάκης "Παξοί, τα νησιά του Πάθους".


Το έμβλημα της Κοινότητας Γαΐου είναι η Τρίαινα (που ήταν έμβλημα για όλους τους Παξούς επί Ιόνιου Κράτους), το ίδιο και για την Κοινότητα Λάκκας, ο Ανεμόμυλος για την Κοινότητα Λογγού και ο Κλάδος Ελαίας για την Κοινότητα Μαγαζειών.

Η Κοινότητα Μαγαζειών στη συνέχεια το 1939 αντικατέστησε την προηγούμενη σφραγίδα της με νέα, που είχε τον Πυρπολητή Ανεμογιάννη και την κράτησε ως το 1947. Μετά την άλλαξε ξανά με τον Ποσειδώνα. Επίσης άλλαξαν το (ει) της λέξης με το (ι) και έγινε «Μαγαζιών».

Επί Ιταλικής κατοχής με διάταγμα του επί κεφαλής της νέας πολιτικής διοίκησης Piero Parini στις 22 Ιουνίου 1941 καταργήθηκαν οι τέσσερις Κοινότητες και ιδρύθηκαν δύο Δήμοι: ο Δήμος Γαΐου με πρωτεύουσα τον Γάιο και ο Δήμος Λάκκας με πρωτεύουσα τη Λάκκα.

Στις 12 Σεπτέμβρη του 1944 μετά την υπ΄ αριθ. 2 εγκύκλιο της Ανωτέρας Πολιτικής Διοικήσεως Θεσπρωτίας καταργούνται τα Κοινοτικά Συμβούλια και αντ΄ αυτών διορίζονται Επιτροπές Εθνικού Αγώνα (Ε.Ε.Α).

Μετά την ομαλοποίηση οι Κοινότητες επανήλθαν στην πρότερη μορφή τους.

Με το ΦΕΚ 253Α/ 14-12-1957 ο οικισμός Γάιος της Κοινότητας μετονομάζεται σε Παξοί και η Κοινότητα Γαΐου σε Κοινότητα Παξών. Επίσης και ο οικισμός της Φουντάνας μετονομάζεται σε Πλάτανο, διότι το όνομα θεωρήθηκε μη ελληνικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΠΑΞΟΥΣ, ΕΔΩ.


Στη συνέχεια και μετά από πολλές και μακροχρόνιες διαμαρτυρίες για την αυθαίρετη μετονομασία του Γαΐου σε Παξοί με το ΦΕΚ 243Α - 27/10/1979 η Κοινότητα ξαναμετονομάστηκε ως Κοινότητα Γαΐου.

Οι Κοινότητες συνέχισαν τη λειτουργία τους μέχρι την 31η Δεκέμβρη 1998. Με το Νόμο 2539/1997 για τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (Καποδίστριας) δημιουργήθηκε από 1ης Γενάρη 1999 ένας ενιαίος Δήμος για όλη την Επαρχία Παξών, ο Δήμος Παξών με έμβλημα την Τρίαινα.

 

ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό Αρχείο Παξών, Εφημ. ΠΑΞΟΙ Φ.338/1956, άρθρο του Θεοδωρου Μακρή, «Σημειώσεις από την Κατοχήν των Παξών» του Διον. Ζερμπά. Εφημ. ΗΧΩ των ΠΑΞΩΝ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.6.2021.


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΞΩΝ, 1864, 2021, Μπογδανος, Παξοι, ενσωματωση, Επτανησα, Ελλαδα, 1864, Αρμοστειας Αγγλων Κυβερνητης Ρετζεντε, επαρχος, Αγγλοι, Αγγλια, Βασιλειο Ελλαδος, 27 Δεκεμβριου 1866, Βασιλικο Διαταγμα, βασιλιας Γεωργιος Α, δημοτικη διαιρεση, Επαρχια Παξων, Παξος, Δημοι, Δημος Γαιανων, Δημος Λακκιωτων, πληθυσμος, πρωτευουσα, Γαιος, Λογγος, Λακκα, 10 Νοεμβριου 1866, σφραγιδα, αμφορεας, Τριαινα, εμβλημα περιστερα, κλαδος ελαιας, ελια, ραμφος, Υπουργειο Εσωτερικων, 1914, Κοινοτητες, Κοινοτητα Γαιανων Γαιου, Λακκας, Λογγου Μαγαζειων – Φουντανας, Μαγαζεια – Φουντανα, Μαγαζια, Καλοδικης, Γαης, Καλοδικατικα, συνοικισμος 1912 Αρβανιτακεικα, προσφυγη δικαστηριο, Ιονιο Κρατος, Ανεμομυλος Κλαδι Ελιας 1939, Πυρπολητης Ανεμογιαννης, 1947, Ποσειδωνας, ιταλικη κατοχη, Piero Parini Παρινι, 22 Ιουνιου 1941 12 Σεπτεμβριου 1944 Θεσπρωτια, Κοινοτικα Συμβουλια Επιτροπη Εθνικου Αγωνα ΕΕΑ, 1957, Κοινοτητα Παξων, Πλατανος, ελληνικο ονομα, 1979, 31 Δεκεμβριου 1998, αυτοδιοικητικη μεταρρυθμιση Καποδιστριας, 1 Ιανουαριου 1999
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ