Συγκέντρωση-διαμαρτυρία για να μη «μεταφερθεί» το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, στην ΠΥΛΟ…

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία
για να μη «μεταφερθεί»
το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ,
στην ΠΥΛΟ…


Η πρόσφατη απόρριψη για δεύτερη φορά του έργου κτηριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, για να γεμίσει φόβους την τοπική μας κοινωνία, ότι ίσως στην ουσία να μην υπάρχει πρόθεση να γίνει το έργο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, παρ’ όλη την σπουδαιότητά του, εδώ και χρόνια απαξιώνεται, υποβαθμίζεται, η επισκεψιμότητά του, μειώνεται συνεχώς, και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται γενικότερα η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας.

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε ομόφωνα να αποκαταστήσουμε με κάθε τρόπο την πρωτοφανή αδικία που συμβαίνει στον τόπο μας με απαράδεκτες ολιγωρίες και προχειρότητες. Ξεκινάμε τον δικό μας αγώνα με μια συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 στις 10:30 πμ.


ΔΕΙΤΕ το ντοκιμανταίρ του Γ. Λεκάκη για την ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΕΔΩ.


Καλούμε όλους τους συμπολίτες και συνδημότες μας να είναι εκεί, για να δείξουμε την θέληση και αποφασιστικότητά μας, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κτηριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του μουσείου. Προσκαλούμε επίσης τους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, τον Δήμαρχο και τις Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου μας, να τοποθετηθούν ενώπιον των συμπολιτών μας, να δικαιολογήσουν τις απορρίψεις της μελέτης και να δεσμευτούν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο, δρομολογούμε παράλληλα συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να της εκθέσουμε τις απόψεις μας ώστε να έχουμε και την επίσημη άποψη του Υπουργείου για το εν λόγω ζήτημα.

ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΩΡΑΣ

ή

Μια Μεσσηνιακή εκδοχή του γεφυριού της Άρτας

 

Η θέση των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Χώρας

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, ένα από τα πλέον σημαντικά αρχαιολογικά προϊστορικά μουσεία της χώρας μας, ιδρύθηκε το 1969 προκειμένου να φιλοξενήσει τα ευρήματα του Ανακτόρου του Νέστορα που προέκυψαν από την αρχαιολογική σκαπάνη των αρχαιολόγων Σπύρου Μαρινάτου και Carl Blegen στον λόφο του Εγκλιανού, μόλις τρία χιλιόμετρα δυτικά της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.

Μισό αιώνα τώρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Χώρα και τους κατοίκους της, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών δεδομένου ότι φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και τη Μυκηναϊκή Περίοδο.

Στα πενήντα δύο χρόνια ζωής του, ενώ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, το Μουσείο εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η διαγνωσμένη ανάγκη για την ανακατασκευή του κτηρίου, αφού πλέον δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του αλλά ούτε και στη σύγχρονη αντίληψη περί διαλόγου με την κοινωνία.

Η παλιά και αναχρονιστική κατασκευή, ο περιορισμένος χώρος για τα εκθέματα, η απαρχαιωμένη μουσειολογική και μουσειογραφική αντίληψη της έκθεσης και τα ζητήματα ασφάλειας, είναι θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια, ώστε το Μουσείο να συνεχίσει να διατηρεί την παλιά του αίγλη, αυξάνοντας μάλιστα την επισκεψιμότητά του με την έκθεση και των πρόσφατων ευρημάτων από τον τάφο του αρχαίου πολεμιστή και των θολωτών τάφων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΔΩ.


Ανταποκρινόμενη, έστω με καθυστέρηση, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τις διαδικασίες κτηριακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Μουσείου, προκειμένου να το εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το οποίο έγινε δυο φορές, για να ακολουθήσει και τις δυο η απόρριψη του έργου! Η αιτιολόγηση της απόρριψης, τουλάχιστον τη δεύτερη φορά, δείχνει απαράδεκτη προχειρότητα από την πλευρά των υπευθύνων, που εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς σε μας αλλά και στην τοπική κοινωνία, για το κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να γίνει τελικά αναβάθμιση του Μουσείου.

Ως μέλη του Κοινοτικού συμβουλίου Χώρας ενστερνιζόμαστε τη σύγχρονη αντίληψη που θέλει την πολιτιστική μας κληρονομιά να αποτελεί ατμομηχανή αλλά και καταλύτη της βιώσιμης ανάπτυξης. Πολύ δε περισσότερο όταν η Δημοτική Κοινότητα Χώρας στηρίζεται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή ελαιολάδου, προϊόν με χιλιετή παρουσία στη Μεσσηνία και με εξέχουσα σημασία στο βασίλειο του Νέστορα .

Το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι για εμάς μόνο ένα κτήριο που φιλοξενεί τον ανεκτίμητο και με διεθνή ακτινοβολία αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, αλλά ένα ορόσημο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά, συνδέοντάς το με την τοπική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Για τους παραπάνω λόγους και ταυτόχρονα προς αποκατάσταση της αδικίας που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία, καλούμε άμεσα όσους εμπλέκονται να πράξουν με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να γίνει ένταξη της μελέτης και να χρηματοδοτηθεί η κτηριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου, που σε συνδυασμό με τις δικές μας προσπάθειες θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

 

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.6.2021.

Ο Πρόεδρος,

Δημητρόπουλος Διονύσιος


τα Μέλη,

Μπαχούμας Χαράλαμπος

Κόκκινος Γιώργος

Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος

Δημητρακόπουλος Σπύρος

Ξενούλης Γιώργος

Γεωργακοπούλου Αναστασία 

 

Συγκεντρωση διαμαρτυρια ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, Τριφυλια, ΠΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, τουρισμος, Μουσεια, Μεσσηνια, ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, προιστορια, 1969, Ανακτορο Νεστορα, αρχαιολογικη ανασκαφη, σκαπανη, σπαθι, αρχαιολογος Σπυρος Μαρινατος Καρλ Μπλεγκεν, Carl Blegen, Εγκλιανος, Εγκλειανος, Εποχη Χαλκου, Μυκηναικη εποχη, Περιοδος, αρχαιος πολεμιστης, θολωτος ταφος, ελαιολαδο, Νεστορας, Νεστωρ, Νεστορος, υπουργειο Πολιτισμου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ