Το φαινόμενο Χάγιος: Ο αρχιτέκτονας που ήταν ο πρώτος και νεώτερος ολυμπιονίκης κολυμβητής, πρωταθλητής ποδοσφαιριστής, πρωταθλητής δισκοβόλος, και δρομέας…. - του Α. Γ. Λεκάκη

Το φαινόμενο Χάγιος:
Ο αρχιτέκτονας που ήταν
ο πρώτος και νεώτερος
ολυμπιονίκης κολυμβητής,
πρωταθλητής ποδοσφαιριστής,
πρωταθλητής δισκοβόλος, και δρομέας….

Του αθλητικογράφου Ανδρέα Γ. Λεκάκη

 

Ο Άλφρεντ Χάγιος γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1878 στην Βουδαπέστη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γκούτμαν, ενώ το Χάγιος, που στα ουγγρικά σημαίνει ναύτης, ήταν ένα προσωνύμιο που του δόθηκε λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του στο κολύμπι. Αφορμή για να γίνει ένας εξαιρετικός κολυμβητής στάθηκε ο τραγικός χαμός του πατέρα του από πνιγμό στα νερά του Δούναβη, όταν ο Χάγιος ήταν 13 ετών.

Πήρε μέρος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100 και 1.200 μέτρα ελεύθερο. Οι κολυμβητικοί αγώνες διεξήχθησαν στην παραλία της Ζέας και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο αυτό καθόλου δεν εμπόδισε τον Ούγγρο κολυμβητή. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ. Ο Χάγιος ήταν μόλις 18 ετών όταν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και έγινε ο νεώτερος νικητής στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Ακόμη, ο Χάγιος υπήρξε ο πρώτος ολυμπιονίκης στην κολύμβηση στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και ο πρώτος ολυμπιονίκης της Ουγγαρίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του 1896, ΕΔΩ.

 

Εκτός από κολυμβητής ήταν και ποδοσφαιριστής. Μάλιστα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ουγγαρίας με την Budapesti Torna Club (BTC) το 1901 και το 1902, ενώ αγωνίστηκε και στην Εθνική Ουγγαρίας από το 1901 έως το 1903. Ήταν επίσης πρωταθλητής Ουγγαρίας στην δισκοβολία, στα 400 μ. εμπόδια και στα 100 μ. το 1898.

 

Ο Χάγιος σπούδασε αρχιτεκτονική και μάλιστα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Παρίσι πήρε μέρος στους καλλιτεχνικούς αγώνες, κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο. Ειδικεύτηκε στο σχεδιασμό και την κατασκευή σταδίων, με το πιο γνωστό έργο του να είναι το Εθνικό Κολυμβητήριο της Βουδαπέστης, το οποίο ακόμη και μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του. Σε εκείνο το κολυμβητήριο μάλιστα η ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2002, νικώντας την ουγγρική Χόνβεντ στον τελικό του Champions League.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.6.2020.


φαινομενο Χαγιος αρχιτεκτονας, ολυμπιονικης κολυμβητης, πρωταθλητης ποδοσφαιριστης, δισκοβολος, δρομεας, Αλφρεντ Χαγιος, 1 Φεβρουαριου 1878, Βουδαπεστη, Γκουτμαν, ουγγρικα, ναυτης, προσωνυμιο, παρατσουκλι, κολυμπι, πνιγμος, Δουναβης, Ολυμπιακοι Αγωνες 1896, Αθηνα, χρυσο μεταλλιο, κολυμβητικοι αγωνες, Ζεα Πειραια, Πειραιας, ποδοσφαιρο, Ουγγαρια, Budapesti Torna Club (BTC), 1901, 1902, Εθνικη Ουγγαριας 1903, Ουγγρος, 1898, αρχιτεκτονικη, Ολυμπιακοι Αγωνες 1924 Παρισι καλλιτεχνικοι αγωνες, ασημενιο μεταλλιο, σταδιο, Εθνικο Κολυμβητηριο Βουδαπεστης, υδατοσφαιριση, Ολυμπιακος, 2002, Χονβεντ, Champions League, Τσαμπιονς Λιγκ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ