Μεγαλιθικά κτίσματα 5.300 χρόνων με αρχαιοαστρονομικό προσανατολισμό στην Ιρλανδία! Από ανθρώπους «με εκλεπτυσμένο πολιτισμό και γνώση της επιστήμης και της αστρονομίας»! - του Γ. Λεκάκη

Μεγαλιθικά κτίσματα 5.300 χρόνων
με αρχαιοαστρονομικό προσανατολισμό
στην Ιρλανδία!
Από ανθρώπους «με εκλεπτυσμένο πολιτισμό
και γνώση της επιστήμης
και της αστρονομίας»…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Brú na Bóinne – δηλ. το Παλλάτι του Boyne στην Κοιλάδα Boyne της επαρχίας Meath της ΒΑ. Ιρλανδίας, είναι μια περιοχή που βρίσκεται σε μια στροφή του ποταμού Boyne. Περιέχει ένα από τα σημαντικότερα «προϊστορικά» τοπία του κόσμου, που χρονολογούνται (τουλάχιστον) από την Νεολιθική περίοδο, όπως οι μεγαλιθικοί «τάφοι» στο Knowth, το Newgrange και το Dowth, καθώς και περίπου άλλα 90 μνημεία! Είναι φημισμένος χώρος της «αινιγματικής» μεγαλιθικής τέχνης… - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ, ΕΔΩ.

Γι’ αυτό, ο ιδιαίτερος αυτός αρχαίος πολιτισμός, ονομάσθηκε «πολιτισμός Boyne», από την ατολμία των αρχαιολόγων να τον πουν «μινυακό» ή «κρητομινωικό» πολιτισμό της Ιρλανδίας.

Σπείρες ή λαβύρινθοι, κρητικά μινωικής εποχής σύμβολα
- έχουν βρεθεί πολλά τέτοια στην Ιρλανδία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΕΔΩ.

Η τοποθεσία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ορίστηκε από την UNESCO, ήδη από το 1993, και γνωστός από το 2013 ως «Brú na Bóinne - Archaeological Ensemble of the Bend of the Boyne».

Η περιοχή υπήρξε κέντρο οικισμού ανθρώπων πριν από τουλάχιστον 6.000 χρόνια! Οι κύριες δομές της χρονολογούνται πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Οι «τάφοι» κατασκευάστηκαν από το 3300 π.Χ. περίπου και οι εργασίες σταμάτησαν περίπου το 2900 π.Χ. Ίσως απομεινάρια των Αργοναυτών...

Η τούμπα στο Newgrange.
Ο χώρος είναι ένα συγκρότημα νεολιθικών τύμβων (σαν τις μακεδονικές «τούμπες» ή τις θεσσαλικές / μινυακές «μαγούλες»), ταφικών θαλάμων και διαδρόμων, ορθολίθων, και άλλων «προϊστορικών» μνημείων, μερικά κτισμένα ήδη από τον 35ο π.Χ. αιώνα. Έτσι, ο χώρος προηγείται του ορόσημου των αιγυπτιακών πυραμίδων!

Εκτίσθη και ιδρύθηκε από ανθρώπους «με εκλεπτυσμό και γνώση της επιστήμης και της αστρονομίας», κάτι το οποίο είναι πιο εμφανές στον τάφο του Newgrange. Και αυτοί ήταν σίγουρα οι αρχαίοι Έλληνες ναυτικοί!

Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει έκταση 1.927 στρέμματα. Περιέχει περίπου 40 «τάφους». Τα περισσότερα μνημεία συγκεντρώνονται στην βόρεια πλευρά του ποταμού. Δύο από τους «τάφους», στο Knowth και το Newgrange, φαίνεται να περιέχουν πέτρες που επαναχρησιμοποιήθηκαν από ένα αρχαιότερο μνημείο του χώρου. Το Newgrange είναι η κεντρική τούμπα του αρχαίου «νεκροταφείου» στο πέρασμα της κοιλάδας Boyne. Είναι κυκλικό και εντός του ευρίσκεται ένας σταυροειδής θάλαμος ταφής, με διάμετρο άνω των 100 μέτρων! Το Knowth και το Dowth είναι παρομοίου μεγέθους. Υπάρχουν ενδείξεις και για αρχαιότερη δραστηριότητα στον χώρο, από ευρήματα πέτρινων εργαλείων, που άφησαν οι κυνηγοί της μεσολιθικής περιόδου.

Εσωτερικοί διάδρομοι στην τούμπα του Knowth.

Οι τρεις μεγαλύτεροι τάφοι του Newgrange, του Knowth και του Dowth έχουν κατασκευαστεί έτσι, ώστε να είναι ορατοί ο ένας από τον άλλον, και από βόρειες και από νότιες προσεγγίσεις, κατά μήκος του ποταμού Boyne. Καθένας από τους τρεις κύριους μεγαλιθικούς χώρους έχει και σημαντική αρχαιοαστρονομική σημασία. Οι του Newgrange και του Dowth έχουν ευθυγραμμίσεις χειμερινού ηλιοστασίου, ενώ το Knowth προσανατολίζεται προς την εαρινή και την φθινοπωρινή ισημερία

Επί πλέον, και τα άμεσα περιβάλλοντα των κυρίων χώρων έχουν διερευνηθεί για άλλες πιθανές αστροευθυγραμμίσεις. Η διάταξη δε και ο σχεδιασμός όλου του συγκροτήματος Brú na Bóinne, σε όλην την κοιλάδα, έχει επίσης μελετηθεί για αστρονομική σημασία. Όλα αυτά μας παραπέμπουν στον λόγο οικοδόμησης πυραμίδων ή φάρων, όπως πολλάκις έχω πει και έχουμε δει στην αρχαία Ελλάδα, η οποία ήταν γεμάτη πυραμίδες.

Η περιοχή συνέχισε να χρησιμοποιείται για σκοπούς κατοίκησης, αλλά και για τελετουργίες μέχρι την αρχή της Εποχής του Χαλκού, κατά την διάρκεια της οποίας κτίστηκαν επίσης αρκετοί τύμβοι, κ.ά.

Για την Εποχή του Σιδήρου υπάρχουν μόνο ενδείξεις σποραδικής δραστηριότητας, όπως ταφές κοντά στο Knowth και στο Rosnaree. Πολύτιμα αντικείμενα από την ρωμαϊκή περίοδο, όπως νομίσματα και κοσμήματα, ευρέθησαν επίσης ως αναθηματικές προσφορές κοντά στο Newgrange.

Πολλοί άλλοι χώροι με μεγαλιθικά έχουν εντοπιστεί εντός της στροφής του ποταμού, όπως το Cloghalea Henge, ο Τάφος του Townleyhall, το Monknewtown henge, μια «τελετουργική λίμνη», το Newgrange cursus, κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

ΕΙΔΙΚΩΣ το Newgrange εκτίσθη από αγρότες της Λίθινης / Νεολιθικής Εποχής, πριν από περίπου 5.200 χρόνια (3200 π.Χ. - 4η χιλιετία π.Χ.). Είναι αρχαιότερο από το Stonehenge και τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας Αιγύπτου.

Ο τύμβος έχει διάμετρο 85 μ. και ύψος 13 μ. Και έκταση περίπου 1 στρέμμα. Ο μεγάλος τύμβος είναι σε σχήμα νεφρού. - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ.

Έχει έναν διάδρομο 19 μ. που οδηγεί σε έναν σταυροειδή θάλαμο με 3 κόγχες. Ο διάδρομος («πέρασμα») και ο θάλαμος ευθυγραμμίζονται με τον ανατέλλοντα ήλιο τα πρωινά γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

Το μνημείο στην κοιλάδα Boyne, στην κομητεία Meath, είναι το κόσμημα στο στέμμα της αρχαίας Ιρλανδίας.

Περιβάλλεται από 97 μεγάλα κράσπεδα, μερικά από τα οποία είναι χαραγμένα με σύμβολα της λεγομένης «μεγαλιθικής τέχνης» - το πιο εντυπωσιακό είναι η πέτρα εισόδου. Το Newgrange είναι μέρος ενός συγκροτήματος μνημείων που εκτίσθησαν κατά μήκος μιας στροφής του ποταμού Boyne, περιοχή γνωστή ως Brú na Bóinne. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν και 35 μικρότεροι τύμβοι!

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι ένας τάφος, ωστόσο το Newgrange φαίνεται πλέον ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν τάφο. Ο αρχαίος ναός είναι ένας τόπος αστρολογικής / αστρονομικής, πνευματικής, θρησκευτικής και τελετουργικής σημασίας, όπως οι σημερινοί καθεδρικοί ναοί είναι τόποι κύρους και λατρείας, όπου μπορούν να αναπαύονται αξιωματούχοι.

Ο χρόνος και η εργασία που επενδύθηκε στην κατασκευή του Newgrange υποδηλώνει μια καλά οργανωμένη κοινωνία με εξειδικευμένες ομάδες (τεχνιτών), υπεύθυνες για διαφορετικές πτυχές της κατασκευής.

Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Και οι Knowth και Dowth είναι παρόμοιοι τύμβοι της περιοχής, που μαζί με το Newgrange, έχουν επίσης χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η πρόσβαση στο μνημείο Newgrange γίνεται μέσω του Κέντρου Επισκεπτών Brú na Bóinne.

ΠΗΓΕΣNewgrangeΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.4.2018.

        - Lewis-Williams D. και Pearce, D. «Inside the Neolithic Mind», εκδ. Thames and Hudson, Λονδίνο, 2005.

        - O'Kelly M. J. «Newgrange: archaeology, art, and legend», εκδ. Thames and Hudson», Λονδίνο, 1982.

        - Stokes M. "Digging into the roots of the rich and varied Boyne Culture", στους Irish Times, 17.3.1984.

        - Stout G. «Newgrange and the Bend of the Boyne», εκδ. Cork University Press, 2002.

Μεγαλιθικα κτισματα, 5.000 χρονια πριν, αρχαιοαστρονομια, προσανατολισμος, Ιρλανδια, Αργοναυτες, αρχαια επιστημη, αρχαια αστρονομια, Brú na Bóinne, Παλλατι του Boyne, Κοιλαδα Boyne, County Meath, ποταμος Μποινε, Boyne, προιστορικα, Νεολιθικη, μεγαλιθικος ταφος, Νοουθ, Knowth, Νιουρειντζ, Newgrange, Ντοουθ, Dowth, μνημεια, αινιγμα, μεγαλιθικη τεχνη, μινυες, μινυακος πολιτισμος, κρητομινωικος πολιτισμος, κρητικος πολιτισμος, μινωικος πολιτισμος, μινωιτες Κρητες, παγκοσμια κληρονομια, 1993, 6.000 χρονια, 3300 πΧ, 2900 πΧ, τυμβος, μακεδονικη τουμπα, θεσσαλικη μαγουλα, ταφικος θαλαμος, διαδρομος, ορθολιθος, προιστορικα μνημεια, 35ος πΧ αιωνας, πυραμιδα, Ελληνες, ταφοι, μνημειο, αρχαιο νεκροταφειο, κυκλικο, σταυροειδης θαλαμος ταφης, πετρινα εργαλεια, κυνηγοι, μεσολιθικη, ευθυγραμμιση, χειμερινο ηλιοστασιο, εαρινη ισημερια, φθινοπωρινη ισημερια, αστροευθυγραμμιση, Bruna Boinne, πυραμιδες, φαρος, τελετουργια, Εποχη Χαλκου, τυμβοι, Εποχη Σιδηρου, Ροζναρυ, Ροζναρι, Rosnaree, νομισματα, κοσμηματα, αναθημα, προσφορα, Cloghalea Henge, Townleyhall, Monknewtown henge, τελετουργικη λιμνη, Newgrange cursus Σπειρες λαβυρινθοι, μινωικα συμβολα Σπειρα λαβυρινθος, μινωικο συμβολο τυμβοι 5.200 ευθυγραμμιση Χειμωνας κρασπεδα αγροτες Λιθινη / Νεολιθικη Εποχη 3200 πΧ 3η χιλιετια Stonehenge νεφρο διαδρομος σταυροειδης θαλαμος κογχη περασμα ανατελλων ηλιος μνημειο κοιλαδα Boyne, κομητεια Meath, αρχαια κρασπεδο μεγαλιθικη τεχνη πετρα αρχαιολογια ταφος, αστρολογια αστρονομια πνευματικη, θρησκευτικη τελετουργια καθεδρικος ναος κυρος λατρεια οργανωμενη κοινωνια εξειδικευση ομαδα τεχνιτης κατασκευη συγκροτημα μνημεια ποταμος Bru na Boinne Παγκοσμιας Κληρονομιας ουνεσκο UNESCO νοθ Knowth ντοθ Dowth νιουρειντζ Newgrange

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ