«Το ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με τον Δημήτρη Βερύκιο

«Το ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ»
του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
με τον Δημήτρη Βερύκιο

«…δεν ξέρω πως έγινε… με παίρνει κάποιο σκοτεινό κι άγνωστο σε μένα πλάσμα και βρισκόμαστε στο διάστημα… αρχίζω να βλέπω ξανά… είναι νύχτα βαθιά… ποτέ ως τα τώρα δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο σκοτάδι… Προχωράμε με τρομερή ταχύτητα στο διάστημα και βρισκόμαστε κιόλας μακριά απ’ την Γη… εγώ δεν ρωτάω τίποτε… νιώθω ενθουσιασμό στη σκέψη πως δεν φοβάμαι…

Δεν ξέρω πόση ώρα περνάει ώσπου βλέπω μέσα στο σκοτάδι ένα αστρουλάκι…

Δεν κρατιέμαι: «Είναι ο Σείριος;» τον ρωτάω…»

Φιοντόρ Ντοστογέφσκι

«Το όνειρο ενός γελοίου»

Η παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή με απόλυτο σεβασμό και κλασσική ακρίβεια τη μεγαλοφυή σκέψη του «ανατόμου της ψυχής» Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον εξωτερικό χώρο του εμβληματικού κτηρίου Σίνα, στον λόφο των Νυμφών.

Το αριστούργημα «Το όνειρο ενός γελοίου» που έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο φωτεινό κι αισιόδοξο έργο» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, ενσαρκώνει συνολικά τη φιλοσοφία του, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της κοινωνίας μας. Το άφησε ως μια επιστολή – παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα στη δύση της ζωής του, το 1877, τέσσερα μόλις χρόνια φύγει από αυτή τη ζωή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΥ, ΕΔΩ.


Λίγα λόγια για το έργο:

 Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται. Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες. Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ, ΕΔΩ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ερμηνεία: Δημήτρης Βερύκιος

Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου

 

Διάρκεια παράστασης: 60’.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, ώρα 21:00

στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Μετά την παράσταση ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.

 

Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προαγορά εισιτηρίων: Κέντρο Επισκεπτών Θησείου από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 14:00 και Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώρες 21:00 – 22:30.

Πληροφορίες: 210 3490160, 210 3490036 και 210 3490055.

Τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι κανονισμοί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.6.2021.


Το ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ, Φιοντορ Ντοστογιεφσκι, Βερυκιoς, Χρυσικακος, Αλεξανδρου, πλασμα, διαστημα, νυχτα, σκοταδι, Γη, αστρουλακι, Σειριος, Φυοντορ Ντοστογιεφσκυ, γελοιος, παρασταση, ανατομος της ψυχης, ψυχη, Φιοντορ Ντοστογεφσκι, φιλοσοφια, κοινωνια, επιστολη, 1877, μελαγχολια, απελπισια, ζωη, αυτοκτονια, Αληθεια της Ζωης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ