Βυθισμένος οικισμός 6.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Κέρκυρα της Κροατίας

Βυθισμένος οικισμός
6.000 χρόνων
ανακαλύφθηκε
στην Κέρκυρα της Κροατίας

Του Γιώργου Λεκάκη

Ίχνη οικισμού 6.000 χρόνων έχουν ανακαλυφθεί στα ανοικτά των ακτών της νυν Κροατίας, από μια ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής την αρχαιολόγο κ. Mate Parica του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ.

Ο χώρος, αρχικώς εντοπισμένος με δορυφορικές εικόνες, πιστεύεται ότι βρισκόταν σε ένα νησάκι, την Μέλανα ή Μέλαινα Κέρκυρα (αποικία Κερκυραίων στην Αδριατική) – νυν Korcula (< Κόρτσουλα < Κόρκουρα < Κόρκυρα < Κέρκυρα) - που συνδέθηκε με μια στενή λωρίδα γης με την ακτή, όταν τα επίπεδα του νερού ήταν χαμηλότερα, εξήγησε η Parica.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΡΟΑΤΙΑ, ΕΔΩ.

Με κατάδυση στον χώρο, οι ερευνητές βρήκαν πέτρινους τοίχους που κάποτε περιέβαλαν τον οικισμό, εργαλεία, κεραμικά και μαχαίρια.

«Το τυχερό είναι ότι αυτή η περιοχή, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου, είναι ασφαλής από μεγάλα κύματα, καθώς πολλά νησιά προστατεύουν την ακτή», εδήλωσε η Parica. «Αυτό σίγουρα βοήθησε στην διατήρηση του χώρου από φυσικές καταστροφές».

ΠΗΓΗ: Reuters, 24.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.6.2021.

Βυθισμενος Οικισμος 6.000 χρονια πριν, Κερκυρα Κροατιας, 4000 πΧ, Κροατια, Μελανα Μελαινα Κερκυρα αποικια Κερκυραιων Κερκυραιοι, Αδριατικη, Korcula Κορτσουλα Κορκουρα Κορκυρα πετρινος τοιχος εργαλειο, κεραμικα, μαχαιρι, Μεσογειος, νησι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ