Τα Ψαρά είχαν Ναυτικό Επιμελητήριο από το… 1810! Το ίδρυσε ο Ψαριανός ναύαρχος-αγωνιστής του 1821, Νικολής Αποστόλης!

Τα Ψαρά είχαν Ναυτικό Επιμελητήριο
από το… 1810!
Το ίδρυσε ο Ψαριανός ναύαρχος-αγωνιστής
του 1821,
Νικολής Αποστόλης!

Ο ναύαρχος Νικολής Αποστόλης (1770 - 6 Απριλίου 1827) ήταν αγωνιστής του 1821 και αρχηγός του στόλου των Ψαριανών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης το 1821.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΨΑΡΑ, ΕΔΩ.

Γεννήθηκε στα Ψαρά το 1770.
Απέκτησε πολλά χρήματα ως αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας του οίκου Ράλλη από τη Χίο. Πήρε μέρος στο κίνημα του Λάμπρου Κατσώνη και κατά τη διάρκεια της επανάστασης το 1821, για τους σκοπούς της οποίας διέθεσε έξι πλοία και πολλά χρήματα, συμμετείχε σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις, ως επί κεφαλής του ψαριανού στόλου, κατά του τουρκικού στόλου, προκειμένου να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του τελευταίου με τρόφιμα και πολεμοφόδια.
Στα μέσα του Απριλίου του 1821 κατάφερε να βυθίσει ένα τουρκικό πλοίο και να αιχμαλωτίσει άλλα τέσσερα κοντά στη Σμύρνη τα οποία τα μετέφερε στα Ψαρά μαζί με 450 Τούρκους αιχμαλώτους. Μετά τη σφαγή στα Ψαρά το 1824 βρήκε καταφύγιο, μαζί με άλλους Ψαριανούς, στις Σπέτσες ενώ αργότερα, όπως προκύπτει από τα δημοτολόγια του δήμου Ερμούπολης, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε, μαζί με άλλες ψαριανές οικογένειες, στη Σύρο. Με την έκρηξη της επανάστασης, αυτός διεύθυνε τον πρώτο στολίσκο των Ψαριανών από επτά καράβια και τα οδήγησε στα παράλια της Ιωνίας, όπου ήταν μαζεμένα τα εχθρικά στρατεύματα έτοιμα να ορμήσουν και να υποτάξουν την Πελοπόννησο.

Στο Λιμάνι της Σμύρνης επιτέθηκε εναντίον επτά χιλιάδων εχθρών στα πλοία έτοιμοι να αποπλεύσουν. Ο Αποστόλης βύθισε ένα από τα πλοία και αιχμαλώτισε τέσσερα άλλα γεμάτα τρόφιμα και πολεμοφόδια. Αιχμαλώτισε και 450 στρατιώτες, και με όλα τα λάφυρα μαζί επέστρεψε στα Ψαρά. Η πράξη του αυτή τρόμαξε τον εχθρό και ο στρατός του διασκορπίστηκε.

Έλαβε μέρος και σε πολλές άλλες ναυμαχίες, στην Κω και στα στενά της Αλικαρνασσού και διακρίθηκε για την πολεμική του ανδρεία και την αντοχή. Πολέμησε στον Γέροντα, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, και αλλού.

Ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες πέθανε τελικά στην Αίγινα στις 6 Απριλίου 1827. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πόρο.

Ο Νικόλαος Αποστόλης είχε ιδρύσει το 1810 Ναυτικό Επιμελητήριο στα Ψαρά.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.7.2021.

Ψαρα, Ναυτικο Επιμελητηριο, 1810, Ψαριανος ναυαρχος αγωνιστης 1821, Νικολης Αποστολης, 1770 1827, επανασταση 1821 αρχηγος στολου στολος Ψαριανων αρχιπλοιαρχος ναυτιλιακη εταιρια, οικος Ραλλη Ραλλης, Χιος, κινημα Λαμπρου Κατσωνη Κατσωνης, πλοια ναυτικο ψαριανος στολος, τουρκικος στολος, ανεφοδιασμος τροφιμα πολεμοφοδια, τουρκικο πλοιο, αιχμαλωτος, Σμυρνη Τουρκουι αιχμαλωτοι, σφαγη Ψαρων, 1824 Ψαριανοι, Σπετσες Ερμουπολη Συρου, Συρος, στολισκος καραβια Ιωνια, Πελοποννησος, αιχμαλωσια, στρατιωτες, λαφυρα ναυμαχια, Κως, Αλικαρνασσος πολεμικη ανδρεια ναυμαχια Γεροντα, Γεροντας, Μυτιληνη, Κρητη, κακουχιες, Αιγινα οστα, Κοιμηση Θεοτοκου Πορος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ