«Νοεμβριανά» 1916...

«Νοεμβριανά» 1916...

Τα «Νοεμβριανά» ξεκίνησαν 18 Νοεμβρίου 1916. (με το νέο ημερολόγιο 1η Δεκεμβρίου).

Είναι οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των «Επιστράτων» του βασιλέως Κωνσταντίνου, και της αποβατικής δύναμης της Συμμαχικής Αντάντ στην πόλη των Αθηνών.

Γάλλοι και Βρετανοί εισέβαλαν στην Αθήνα! Η βιτρίνα ήταν «να επιτάξουν οπλισμό για την αμαχητί παράδοση της οχυρωματικής γραμμής του Ρούπελ και την παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας στην Βουλγαρία από τους Κωνσταντίνο και Ιωάννη Μεταξά (Μάιος και Αύγουστος 1916, αντίστοιχα).

Το 1914 η πόλις της Δράμας είχε πληθυσμό 25.000 κατοίκων.
Περίπου 4.000 πέθαναν από πείνα και ασθένειες
κατά την βουλγαρική κατοχή (1916-1918).

Αλλά η επέμβαση έπληξε το γόητρο Βρετανών και Γάλλων, λόγω και της αναπάντεχης άμυνας του «Συνδέσμου των Επιστράτων». Στην πρωτεύουσα ξεκίνησε κύμα διώξεων των αντι-βενιζελικών, που κατέληξε σε ανοικτή τρομοκρατία, με δεκάδες θανάτους, λιντσαρίσματα, εκτεταμένες καταστροφές της περιουσίας των, κλπ.

Τελικώς, ο στόχος των «Συμμάχων» επετεύχθη τον Μάιο-Ιούνιο 1917, αφού έπεσε ο οίκος των Ρομανώφ, υποστηρικτών του Κωνσταντίνου, και ύστερα από σκληρό και πολύμηνο ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος… (Τότε ακούστηκε το "ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά¨). Νέο τελεσίγραφο για βομβαρδισμό των Αθηνών και κατάληψη του Πειραιώς από το «συμμαχικό» ναυτικό… Επέβαλαν έτσι την εκδίωξη του Κωνσταντίνου, και στην θέση του Γάλλο αρμοστή. Επανέφεραν τον Ελ. Βενιζέλο ως πρωθυπουργό ολόκληρης (πλέον), της Επικράτειας. (Τότε ακούστηκε το "της Αμύνης τα παιδιά, διώξανε τον βασιλιά"). Έτσι έληξε (φαινομενικά), ο Εθνικός Διχασμός υπέρ του Βενιζέλου.

Έγινε καθολική επιστράτευση για την στήριξη της Αντάντ.

Τα γεγονότα ονομάσθηκαν «ελληνικοί εσπερινοί» ή «αθηναϊκοί εσπερινοί», ή «ενέδρα της Αθήνας», ή «Ελληνικοί Εσπερινοί» ή «Δεκεμβριανά».



Νοεμβριανα 1916, 18 Νοεμβριου 1916, 1 Δεκεμβριου 1916, ενοπλες συγκρουσεις , Επιστρατοι, βασιλιας Κωνσταντινος, αποβατικη δυναμη, Συμμαχοι, Ανταντ Αθηνα, Γαλλοι Βρετανοι εισβολη, οπλισμος, αμαχητι παραδοση οχυρωματικη γραμμη Ρουπελ Ανατολικη Μακεδονια Βουλγαρια Μεταξας επεμβαση Βρετανια Γαλλια, Συνδεσμος Επιστρατων, αμυνα, διωξεις, αντιβενιζελικοι, τρομοκρατια, θανατος, λιντσαρισμα, 1917, οικος Ρομανωφ, ναυτικος αποκλεισμος, Ελλαδα, τελεσιγραφο, βομβαρδισμος, Πειραιας ναυτικο, εκδιωξη Γαλλος αρμοστης Φουρνε, Ρομανοφ, Ρωσια, Βενιζελος πρωθυπουργος Εθνικος Διχασμος καθολικη επιστρατευση ελληνικοι εσπερινοι, αθηναικοι εσπερινοι ενεδρα της Αθηνας, Αγγλογαλλοι, Ελληνικοι Εσπερινοι Δεκεμβριανα, 1914, Δραμα, πεινα ασθενειες βουλγαρικη κατοχη, Βεντηρης Πρασινος, Κρητικος, ψωμι, ελια και Κωτσο βασιλια, Κωτσος, Ζυγκης Μικρασιατες προσφυγες, φθισιατρειο Σωτηρια, Μπενακης, Της Αμυνης τα παιδια, διωξανε τον βασιλια, 1916 1918
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ