Τρεις ασύλητοι αρχαίοι τάφοι με 6 σκελετούς βρέθηκαν στο Απέρι Καρπάθου! Και ευρήματα από την Γεωμετρική Περίοδο. Μαζί με την Αρκάσα και την Βρουκούντα ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου! - του Μ. Δημελλά

Τρεις ασύλητοι αρχαίοι τάφοι
με 6 σκελετούς
βρέθηκαν στο Απέρι Καρπάθου!
Και ευρήματα από την Γεωμετρική Περίοδο.
Μαζί με την Αρκάσα και την Βρουκούντα
ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου!

Του Μανώλη Δημελλά

Στο κτήμα του Δρ Αντώνη Χρυσού, στο Απέρι, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής μαντρότοιχου, βρέθηκαν πριν λίγο καιρό τρεις τάφοι οι οποίοι χρονολογούνται στο τέλος του 5ου αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.!

Πρόκειται για πολύ σπουδαία ευρήματα! Όπως εξηγεί στα Καρπαθιακά Νέα η Αρχαιολόγος, κα Βασιλική Πατσιαδά, η οποία και έκανε την ανασκαφική έρευνα στο σημείο, οι δυο τάφοι βρέθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής τοιχίων και αμέσως η οικογένεια Χρυσού ειδοποίησε την Αρχαιολογική υπηρεσία για να προχωρήσει στις απαραίτητες ανασκαφικές έρευνες. Μάλιστα κατά τις έρευνες βρέθηκε και ένας τρίτος τάφος. Όλοι οι τάφοι ήταν ασύλητοι και είχαν από δυο σκελετούς. Στον έναν από αυτούς υπήρχαν αρκετά κτερίσματα (αντικείμενα) και δακτυλίδια που συνόδευαν τους νεκρούς. Σε έναν από τους άλλους δυο τάφους βρέθηκε έξω από αυτόν τμήμα από ερυθρόμορφο σκύφο (είδος αρχαίου ελληνικού αγγείου).

Τα ευρήματα, όστα καθώς και ότι αντικείμενα βρέθηκαν, μεταφέρθηκαν και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου και σύντομα θα ταξιδέψουν στην Ρόδο για περαιτέρω μελέτη από τους επιστήμονες αρχαιολόγους του υπ. Πολιτισμού.

Ο Δρ Αντώνης Χρυσός, που του ανήκει το κτήμα, είναι καρδιοχειρουργός, ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Το τόπο καταγωγής του, την Κάρπαθο, συνήθως επισκέπτεται τα καλοκαίρια. Μέσα από τον οικογενειακό κύκλο μαθαίνουμε ότι η εύρεση των τάφων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τον Δρ Χρυσό και μάλιστα, όπως μας ανέφεραν, είναι μεγάλη τιμή για όλους στην οικογένεια, να μαθαίνουν ότι εκεί που σήμερα βρίσκονται τα δικά τους σπίτια ζούσαν άνθρωποι πριν από 2.500 χρόνια. Επίσης ευχαριστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την κινητοποίηση και την άμεση ανταπόκριση! Μάλιστα ο κ. Χρυσός δεν θα σκεπάσει τους τάφους και για αυτόν το λόγο έχει ήδη γίνει νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το τοιχίο ώστε οι τάφοι να μην κλείσουν και να μπορούν να τους δουν εκείνοι που ενδιαφέρονται.

Όπως ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα η Αρχαιολόγος κ. Πατσιαδά,  πολύ κοντά στο κτήμα Χρυσού, στην περιοχή του γηπέδου Απερίου, το 1974 βρέθηκε ένας αντίστοιχος τάφος, ο οποίος και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Καρπάθου! “Είναι σημαντικά ευρήματα” αναφέρει η κα Πατσιαδά, “κι αυτό γιατί το Απέρι μαζί με την Αρκάσα και τη Βρουκούντα ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου και θα μας βοηθήσουν στην συνολική έρευνα που κάνουμε για την περιοχή”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΡΠΑΘΟ, ΕΔΩ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Απέρι έχουν βρεθεί αντικείμενα που αντιστοιχούν στην Γεωμετρική περίοδο! Πρόκειται για τάφους που ανακάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι το 1932. Τα αντικείμενα βρέθηκαν στην Ρόδο.  Αυτά τα ευρήματα έχουν μεταφερεί και εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ αποκλειστικές εικόνες στα «Καρπαθιακά Νέα» 

ΠΗΓΗΚαρπαθιακά Νέα, 23.7.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.7.2021.

αρχαιος Ταφος 5ος πΧ αιωνας Απερι Καρπαθου ευρηματα Γεωμετρικη Περιοδος, Αρκασα Βρουκουντα αρχαια πολη Καρπαθος, 4ος πΧ αιωνας, Πατσιαδα, ανασκαφη, ασυλητος ταφος, σκελετος, κτερισματα, δακτυλιδι νεκρος, ερυθρομορφος σκυφος ευρημα, οστα Αρχαιολογικο Μουσειο Καρπαθου Χρυσος, καρδιοχειρουργος, ΗΠΑ, 2.500 χρονια πριν, 1974, Ιταλος αρχαιολογος 1932
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ