Το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι του κόσμου, του Σεικίλου, θα ακούσουν οι αρχαιότατες βελανιδιές του Διός στο Πάικο Κιλκίς!

Το αρχαιότερο γνωστό τραγούδι
του κόσμου, του Σεικίλου,
θα ακούσουν
οι αρχαιότατες βελανιδιές του Διός
στο Πάικο Κιλκίς!

Στις αιωνόβιες βελανιδιές της Κούπας του πανέμορφου Πάικου του νομού Κιλκίς, οι οποίες είναι ηλικίας τουλάχιστον 600 χρόνων (από το 1400 μ.Χ.) και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, θα ακουστούν αρχαία ελληνικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ο «Επιτάφιος του Σεικίλου», το γνωστότερο, έως σήμερα, ολοκληρωμένο τραγούδι του κόσμου, που γράφτηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα!

Η Στήλη του Επιτάφιου του Σεικίλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου 2021, στις 7 μμ, στον χώρο των υπεραιωνόβιων βελανιδιών της Κούπας Κιλκίς, και θα μεταδοθεί με live streaming.

Ο Νεκτάριος Γκαραντζιώτης θα ερμηνεύσει, εκτός από τον επιτάφιο του Σεικίλου, και:

-τον Παιάνα του Αθήναιου (που βρέθηκε στους Δελφούς επάνω στον Θησαυρό των Αθηναίων, στο νότιο μέρος του τείχους έργο του 128 πΧ)

-τον Ύμνο στον Απόλλωνα-Ήλιο, του Μεσομήδους, ενός Κρητικού συνθέτη, έργο του 2ου μ.Χ. αιώνα που βρέθηκε σε πάπυρο. Τον μετέγραψε και το εξέδωσε σε πρώτη μορφή, στη δυτική σημειογραφία, λίγο μετά το 1500 ο Βιτσέντζο Γκαλιλέι (πατέρας του αστρονόμου Γαλιλαίου Γαλιλέι). Ο ύμνος στον ήλιο υμνεί τον ήλιο, την φύση και το σύμπαν.

-τον Ύμνο στον Ασκληπιό, που βρέθηκε στην Επίδαυρο.

-τον Υποδόχμιο, μια σύνθεση του κ. Γκαραντζιώτη επάνω σε έναν αρχαίο ελληνικό ρυθμό, τον υποδόχμιο, που συναντάται κατά τον 5ο - 4ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία τραγωδία.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Γιώργου Λεκάκη και του Γιάννη Χατζή ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ και ΡΥΘΜΟΙ, ΕΔΩ.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κούπας, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Διαχείρισης του Δάσους Κούπας, με την στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Σκρα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι «όσο ζει κανείς, πρέπει να χαίρεται», όπως λέει ο στίχος του Σεικίλου, πόσο μάλιστα σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους, με έντονους συμβολισμούς που κρύβονται πίσω από το ιερό δένδρο της βελανιδιάς, ιερόδενδρο του Διός που εξ αυτού έγινε και σύμβολο της ιερατικής ταξεως των δρυϊδών.

Θυμίζω ότι η στήλη με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», προς την γυναίκα (;) του Ευτέρπη, ή την ομώνυμη Μούσα, ευρέθη στις αρχαίες Τράλλεις (νυν Αϊδίνι) της Μικράς Ασίας. Και σήμερα ευρίσκεται στο μουσείο της Κοπεγχάγης Δανίας. Κάποτε πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες δημιουργούς και ιδιοκτήτες της και να αντιγραφεί και να δοθεί προς έκθεσι σε όλα τα σχολεία, τα μουσικά σχολεία και τα ωδεία της Ελλάδος, διότι τα παιδιά που σπουδάζουν μουσική στην Ελλάδα, δεν την γνωρίζουν, κι αυτό είναι κρίμα κι άδικο…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.7.2021.

αρχαιοτερο τραγουδι, Σεικιλος, αρχαια βελανιδια Διας Παικο Κιλκις, αιωνοβιες βελανιδιες, Κουπα Κιλκις, ορος Παικο, νομος Κιλκις, 1400 μΧ, αρχαιο ελληνικο τραγουδι, Επιταφιος Σεικιλου, 2ος πΧ αιωνας, υπεραιωνοβια βελανιδια Γκαραντζιωτης, επιταφιος Παιανας παιαν, Αθηναιος, Δελφοι, Θησαυρος Αθηναιων, τειχος, 128 πΧ, Υμνος Απολλωνα Ηλιου, Απολλων, Ηλιος, Μεσομηδης, Κρητικος συνθετης, 2ος μΧ αιωνας παπυρος, μεταγραφη, δυτικη σημειογραφια, 1500 Βιτσεντζο Γκαλιλει αστρονομος Γαλιλαιος Γαλιλει, ηλιος Υμνος Ασκληπιου, Επιδαυρος, Ασκληπιος, Υποδοχμιος, αρχαιος ελληνικος ρυθμος, 5ος πΧ αιωνας 4ος πΧ αιωνας αρχαια τραγωδια, Σκρα Δημος Παιονιας Παιονια Κιλκις, χαρα, στιχος ιεροδενδρο Διας Ζευς, συμβολο ιερατικη ταξη, δρυιδες, δρυς, Ευτερπη, Μουσα, Τραλλεις Αιδίνι Μικρα Ασια, Κοπεγχαγη Δανιας, Δανια, μουσικο σχολειο, ωδειο, μουσικη, μουσικοι, μουσικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ