Η παλαιοχριστιανική βασιλική στην Σάμη Κεφαλονιάς ανασκάφηκε το 1995, αλλά ακόμη ελέγχεται το κτηματολόγιο… Βρέθηκε και βαλανείο!

Η παλαιοχριστιανική βασιλική
στην Σάμη Κεφαλονιάς
ανασκάφηκε το 1995,
αλλά ακόμη ελέγχεται
το κτηματολόγιο…
Βρέθηκε και βαλανείο!

Του Γιώργου Λεκάκη

«Στο δυτικό άκρο του σημερινού οικισμού της Σάμης, στην Κεφαλονιά, στη θέση «Άγιος Δημήτριος», είχε εντοπισθεί, παλαιότερα, παλαιοχριστιανική Βασιλική, η οποία είχε ανασκαφεί μερικώς. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΕΔΩ.

Κατά την διάρκεια σχετικής ολιγόμηνης έρευνας, το 2006, προσδιορίστηκε ότι, επρόκειτο για τρίκλιτη Βασιλική, με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και προκτίσματα, στα νότια. Η αψίδα του ιερού είναι ημικυκλική με τρεις αντηρίδες εξωτερικά. Παρατηρήθηκαν, επίσης, διάφορες οικοδομικές φάσεις, που θα πρέπει να αποσαφηνισθούν με περαιτέρω έρευνα. Επιπρόσθετα, μεταξύ των εντοπισμένων ευρημάτων, συγκαταλέγεται και σταυρόσχημη κολυμβήθρα, η οποία αποκαλύφθηκε στο βόρειο κλίτος του ως άνω Ι. Ναού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του ανωτέρω μνημείου, να προσδιοριστούν οι διάφορες οικοδομικές φάσεις του και στην συνέχεια, να αναδειχθεί το εν λόγω και να καταστεί επισκέψιμο στο κοινό;», ερώτησε ο βουλευτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΜΗ, ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Σε μια περιοχή με κατοίκηση άνω των 100.000 χρόνων...
μας έπιασε ο... πόνος για μια εκκλησία
και ένα ρωμαϊκών χρόνων βαλανείο...

εν τω μεταξύ, δίπλα καταρρέει η αρχαία ακρόπολις
της ιστορικότατης Σάμης,

κτισμένη με μεγαλιθικούς δόμους...
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 7302/14.6.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Απόστολου Αβδελά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η παλαιοχριστιανική βασιλική στη θέση «Άγιος Δημήτριος» στη Σάμη Κεφαλονιάς, ανασκάφηκε, τμηματικά, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας (πρώην 6η ΕΒΑ) σε τρεις περιόδους, τα έτη 1995, 2003 και 2006.

Αναφορικά με την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση της θέσης όπου βρίσκεται η βασιλική, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώς. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 συστηματική ανασκαφική έρευνα είναι δυνατή σε δημόσιο ή απαλλοτριωμένο οικόπεδο.

Επί πλέον, στο πλαίσιο της πράξης "Ανάδειξη-Ανάπλαση ρωμαϊκού βαλανείου, κρηναίου οικοδομήματος και οικοδομικών λειψάνων στη θέση "Λουτρό" Σάμης Κεφαλονιάς”, η οποία εντάχθηκε στις 24/07/2020 στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020, με προϋπολογισμό 1.358.000,00 ευρώ, περιλαμβάνεται υποέργο με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα γεωαρχαιολογικών, γεωχωρικών και αρχαιολογικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας προγραμματίζει εργασίες στα μνημεία της αρχαίας Σάμης, όπου και η παλαιοχριστιανική βασιλική. Ειδικότερα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, θα ερευνηθούν και θα καταγραφούν συνολικά τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή και σε σχέση με το πρότυπο κατοίκησης στην Κεφαλονιά κατά την Ύστερη Αρχαιότητα», απάντησε η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη,

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 7302, Ημερομ. Κατάθεσης: 14.6.2021 ΘΕΜΑ: «Ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, στην θέση “Άγιος Δημήτριος”, της Σάμης, στην Κεφαλονιά». Η υπουργός απάντησε στις 20.7.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.7.2021.

παλαιοχριστιανικη βασιλικη, Σαμη Κεφαλονιας ανασκαφη, 1995, κτηματολογιο, βαλανειο, Κεφαλονια, Κεφαλλονια, Αγιος Δημητριος, ανασκαφες, τρικλιτη Βασιλικη, ναρθηκας, εξωναρθηκας αψιδα ιερο ημικυκλικη αντηριδες σταυροσχημη κολυμβηθρα, Αβδελας, Εφορεια Αρχαιοτητων Κεφαλληνιας 6η ΕΒΑ 2003 2006, Μενδωνη, κτηματογραφηση ρωμαικο βαλανειο, κρηναιο οικοδομημα, κρηνη, ακροπολη, μεγαλιθικα Λουτρο Σαμης Κεφαλονιας, Κεφαλληνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ