Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – της Ευγ. Κατούφα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ των ΓΥΝΑΙΚΩΝ
στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
– της Ευγ. Κατούφα

Καθώς «η ιστορία είναι γραμμένη από άντρες για άντρες», ο ουσιαστικός ρόλος των γυναικών στον αγώνα της παλιγγενεσίας παραμένει ένα μεγάλο μυστικό.

Οι ιστορικοί και οι αγωνιστές στα απομνημονεύματά τους έχουν αναφέρει ελάχιστα - αν δεν έχουν αποσιωπήσει - τη συμβολή των γυναικών στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου που προλογίζει το βιβλίο, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ την σχετική τηλεοπτική εκπομπή, ΕΔΩ.


Αναζητώντας πληροφορίες γι’ αυτές τις γυναίκες, αλλά και τον τρόπο να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ερεύνησα δεκάδες βιβλία ιστορικών, απομνημονεύματα αγωνιστών και άλλα αρχεία, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αποτύπωσα τα ευρήματά μου σε αυτό το βιβλίο.

Στις σελίδες του θα διαβάσετε ότι οι γυναίκες επέδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό και πολλές πράξεις τους είχαν καθοριστικό αποτέλεσμα για την επανάσταση. Οι μητέρες μεγάλωναν τα παιδιά τους με την εντολή να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν, διατήρησαν τη γλώσσα, τα έθιμα, την πίστη και κυρίως τη συνείδηση ότι η δουλεία δεν είναι πεπρωμένο. Όταν άρχισε η επανάσταση, εργάστηκαν για τον εφοδιασμό των αγωνιστών με τροφές, νερό και πυρομαχικά, οργάνωσαν εράνους ή πρόσφεραν χρήματα και κοσμήματα για να αγοραστεί οπλισμός, στρατολόγησαν και συντήρησαν σώματα ενόπλων, περιέθαλψαν πρόσφυγες και τραυματίες, άσκησαν ρόλο κατασκόπου και διαπραγματευτή, ενθάρρυναν τους αγωνιστές, έκαναν βάρδιες σε προμαχώνες και πολλές σήκωσαν τα όπλα κατά του εχθρού συμβάλλοντας ουσιαστικά στη νίκη.

Τα κείμενα του βιβλίου εμπλουτίζουν δεκάδες εικόνες από μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία.


Το βιβλίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου, ως συμβολή στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων Παλιγγενεσίας και δεν πωλείται.


ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - Έρευνα – επιμέλεια κειμένων: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ, πληροφορίες: τηλ. 6972-409.356.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.6.2021.


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Κατουφα, ιστορια, γυναικες παλιγγενεσια, μυστικο, απομνημονευματα, γυναικα, ανεξαρτησια, Ευθυμιου, ηρωισμος, γλωσσα, εθιμα, πιστη, δουλεια, εφοδιασμος, αγωνιστες, ερανος, χρηματα, κοσμηματα, οπλισμος, στρατολογηση, σωμα ενοπλων, περιθαλψη, προσφυγας, τραυματιας, κατασκοπος, διαπραγματευτης, βαρδια, προμαχωνας, οπλα, Λασκαρινα Μπουμπουλινα, Μαντω Μαυρογενους, Ζαμπετα Κολοκοτρωνη, Κολοκοτρωνης, Ανδρουτσος, Κωνσταντινα Ζαχαρια, Ελισσαβετ Υψηλαντη, Μαριγω Ζαραφοπουλα, Ζαριφοπουλα, Αννα Λαουπη, Μαρια Δασκαλογιαννη, Χιος, Χιωτισσες, Χιωτισσα, σκλαβοπαζαρο, σκλαβεμποροι, Μεσολογγιτισσα, Μεσολογγιτισσες, Μεσολογγι, Εξοδιτισσα, Εξοδιτισσες, Εξοδος Μεσολογγιου, Μανιατισσες, Σουλιωτισσες, Σουλι, Μανη, Σαμος, Σαμιωτισσες, γκρεμος, Σταυριανα, Βαλτετσι, γρια γραια Μανωλαινα, πυριτιδα, Γκουραινα, Γκουρας, Ακροπολη, Δηρος, μαχη Δηρου, δρεπανηφορες, Λεκκας, Λεκκα, Δομνα Βιζβιζη, εχθρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ