Μοναδικό εγχείρημα: Ένα μεγάλο ταξείδι στον Αρκτικό Ωκεανό με αρχηγό τον αθλητή υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου - του Α. Γ. Λεκάκη

Μοναδικό εγχείρημα:
Ένα μεγάλο ταξείδι
στον Αρκτικό Ωκεανό
με αρχηγό τον αθλητή
υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου

Του Ανδρέα Γ. Λεκάκη

Στις 21 Ιουλίου 2021 ξεκινά ένα μοναδικό εγχείρημα, ένα μεγάλο ταξίδι στον Αρκτικό Ωκεανό με αρχηγό τον εξερευνητή Μάριο Γιαννάκου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Blue Cycle. Στόχος της αποστολής είναι η καταγραφή των προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της, αλλά και των ευρωπαϊκών στρατηγικών που εφαρμόζονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Η δράση υποτηρίζεται και από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΚΤΙΚΗ, ΕΔΩ.

Ο Μάριος Γιαννάκου, αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε αγώνες στην Αρκτική, στην έρημο αλλά και στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Τον Οκτώβριο του 2020 ανέβασε στην κορυφή του Ολύμπου την Ελευθερία Τόσιου, το πρώτο άτομο με παραπληγία που κατακτά την υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων.

Με σαφή προσανατολισμό στη ναυτική έρευνα αλλά και στην εκπαιδευτική διάσταση ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει την ελληνική αποστολή. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η BlueCycle, η μοναδική δραστηριότητα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα για ανακύκλωση και αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων και ειδικότερα του αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την πραγματική έκταση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προοπτικές που δίνει η κυκλική οικονομία σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία, τα μέλη της αποστολής θα ταξιδέψουν με ιστιοφόρο σε δυσπρόσιτες περιοχές, θα συναντηθούν με Σαάμι και με μέλη της νορβηγικής αλιευτικής κοινότητας για να αποτυπώσουν μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση.

Οι εμπειρίες της αποστολής, όπως θα καταγραφούν στον φακό, θα παρουσιαστούν σε μια σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενώ το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί το ταξίδι της αποστολής και να θέτει τα ερωτήματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: ΙΔΡ. ΑΙΚ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.7.2021.

Σααμι, ταξειδι Αρκτικος Ωκεανος, αθλητης υπεραποστασεων Γιαννακου, Αρκτικη, κλιματικη αλλαγη, ρυπανση, Ολυμπος, Τοσιου, παραπληγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ