Η τιμωρία των Τυρίων, από τον Μ. Αλέξανδρο, σε πίνακα Ανωνύμου, του 19ου αιώνα!

Η τιμωρία των Τυρίων,
από τον Μ. Αλέξανδρο,
σε πίνακα Ανωνύμου,
του 19ου αιώνα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια υπέροχη και τεράστια ζωγραφική του 19ου αιώνα με τίτλο «Crucifixion of the Tyrians by Alexander The Great» / «η Σταύρωση των Τυρίων από τον Μέγα Αλέξανδρο», μετά την 10μηνη πολιορκία και νίκη επί της Τύρου / Tyre το 332 π.Χ. εναντίον των Αχαιμενιδών Περσών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΥΡΟ, ΕΔΩ.

Ο πίνακας εστιάζει στους σταυρωμένους Τυρίους στην παραλία, μετά την ήττα τους, από τους Έλληνες – όντως δέχθηκαν σκληρή τιμωρία διότι οι Τύριοι σκότωσαν τους κήρυκες του Αλεξάνδρου, και πέταξαν τα πτώματά τους από τα τείχη (βλ. Κούρτιος, IV. 2.15).

Αλλά η σταύρωση είναι η εκδοχή του Ρωμαίου ιστορικού Κόιντου Κούρτιου Ρούφου (Quintus Curtius Rufus, IV, 4.16) στο έργο του «Ιστορίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (Historiae Alexandri Magni), από τα 10 βιβλία του οποίου, "χάθηκαν" τα δύο πρώτα, ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι ελλιπή. Γράφει για 6.000 νεκρούς Τύριους μαζί, με 2.000 μάχιμους, που σταυρώθηκαν, και 13.000 που πουλήθηκαν ως δούλοι.

- Κατά τον Αρριανό 8.000 Τύριοι σκοτώθηκαν, και οι υπόλοιποι 30.000 κάτοικοι της πόλης πουλήθηκαν ως δούλοι (Αρρ. 2 24.4-5).

- Κατά δε τον Διόδωρο (17. 46.3-4) σκοτώθηκαν 7.000.

Τέλος, ο πίνακας απεικονίζει και την σπουδαία αρχαία αρχιτεκτονική της Τύρου.


Κατά τα άλλα, πρόκειται για πίνακα μάλλον ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, που άγνωστο για ποιον λόγο δεν υπέγραψε τον πίνακα... Ίσως γιατί δεν συμφωνούσε με το θέμα…

Οι διαστάσεις του πίνακα είναι 69 "x 49".

Έργο του 19ου αιώνα.

Λάδι σε καμβά.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.7.2021.


τιμωρια Τυριων, Μεγας Αλεξανδρος, πινακας Ανωνυμου, 19ος αιωνας, ζωγραφικη, Crucifixion of the Tyrians by Alexander The Great, Σταυρωση Τυριων πολιορκια, Τυρος / Tyre 332 πΧ Αχαιμενιδες Περσες, σταυρωμενοι, ηττα Ελληνες τιμωρια κηρυκας πτωμα, τειχη κοιντος Κουρτιος Ρουφος, σταυρωση εκδοχη νεκροι σταυρος, δουλος, Αρριανος δουλος Διοδωρος αρχιτεκτονικη, ανωνυμος καλλιτεχνης, Λαδι σε καμβα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ