Χρυσό μενταγιόν 3.400 χρόνων που βρέθηκε στην Έγκωμη, σε γραμματόσημο της Κύπρου!

Χρυσό μενταγιόν
3.400 χρόνων
που βρέθηκε στην Έγκωμη,
σε γραμματόσημο της Κύπρου!

Του Δημήτρη Περδίκη

 

Στις 8 Ιουλίου 2021 τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν ένα γραμματόσημο για την κάθε έτος επαναλαμβανόμενη έκδοση ΕUROMED, της οποίας κοινό θέμα για την χρονιά αυτή είναι τα «Χειροποίητα κοσμήματα της Μεσογείου».

Το γραμματόσημο απεικονίζει ένα χρυσό μενταγιόν από τον 14ο ή 13ο αιώνα π.Χ. το οποίο βρέθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών στην Έγκωμη και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΓΚΩΜΗ, ΕΔΩ.

Παρόμοιο κόσμημα από την Έγκωμη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το μενταγιόν έχει σχήμα ροδιού - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΡΟΔΙ, ΕΔΩ - με δακτύλιο στην κορυφή για ανάρτηση και όλη η επιφάνειά του καλύπτεται με δώδεκα οριζόντιες σειρές μικρών κοκκοποιημένων τριγώνων. Οι ανωτέρω αρχαιολογικές πληροφορίες διετέθησαν από το τμήμα αρχαιοτήτων Κύπρου.

Το γραμματόσημο έχει ονομαστική αξία € 0.64, οι διαστάσεις του είναι 42.5 Χ 30 χλστ. Σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε από την Αντωνία Χατζηγεωργίου. Τυπώθηκε λιθογραφικά (φώτο όφσετ), σε φύλλα των 8 γραμματοσήμων στην Λετονία από την Baltic σε 55.000 γραμματόσημα. Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ετοίμασαν 4500 Φακέλους 1ης Ημέρας Κυκλοφορίας τους οποίους διαθέτουν προς € 1.02 έκαστον.

ΠΗΓΗ: Stamps-Philatelic, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.7.2021.

Αρχαιο χρυσο μενταγιον 3.400 χρονια πριν, Εγκωμη, γραμματοσημο Κυπρου, Περδικης, 2021 Κυπριακα Ταχυδρομεια γραμματοσημα, ΕUROMED, Χειροποιητα κοσμηματα Μεσογειου, 14ος πΧ, 13ος πΧ αιωνας, ανασκαφη Αρχαιολογικο Μουσειο Κυπρου, Βρετανικο Μουσειο, ροδι, δακτυλιος αναρτηση δωδεκα 12 κοκκοποιημενο τριγωνο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ