ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – Υπερμαραθώνιοι για Αθανάσιο Διάκο και Οδυσσέα Ανδρούτσο σε Φωκίδα - Φθιώτιδα - Φόρος Τιμής στους Αγωνιστές του 1821 - RACE FOR LIBERTY - του Α. Γ. Λεκάκη

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Υπερμαραθώνιοι για Αθανάσιο Διάκο
και Οδυσσέα Ανδρούτσο σε Φωκίδα - Φθιώτιδα
Φόρος Τιμής στους Αγωνιστές του 1821
RACE FOR LIBERTY

Του Ανδρέα Γ. Λεκάκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ για ένα νέο σημαντικό αθλητικό γεγονός στους υπερμαραθώνιους αγώνες δρόμου σε άσφαλτο, που θα πραγματοποιηθεί σε Φωκίδα και Φθιώτιδα στις 21 και 22 Αυγούστου 2021.

Με αφορμή την απότιση Φόρου Τιμής στους Αγωνιστές του 1821, τρεις ιστορικοί Σύλλογοι με αφετηρία τον ιστορικό δήμο Δωρίδος, Χορηγούς και αρωγούς, την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Δωρίδος και τον Δήμο Λαμιέων και σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Τεχνικό Σύμβουλο Nature In Action, ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν τον ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - RACE FOR LIBERTY.

Ο «Αγώνας για την Ελευθερία» περιλαμβάνει δύο υπερμαραθώνιους αγώνες εμπνευσμένους από την αυτοθυσία των ηρώων του 1821, αλλά όπως δηλώνει το όνομά του και από τον διαρκή αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Ειδικότερα, αποτελούν την κορύφωση ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι οποίες κορυφώνονται με την διεξαγωγή δύο παράλληλων υπερμαραθωνίων αγώνων δρόμου σε άσφαλτο:

Μεγάλη Διαδρομή: Αρτοτίνα - Λιδωρίκι - Λαμία / 100 μίλια (162 χλμ.) / 21.8.2021-22.8.2021

Ο πρώτος υπερμαραθώνιος 100 μιλίων στην Ελλάδα σε άσφαλτο!

Σημείο αφετηρίας το Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και μέσω Λιδωρικίου οι δρομείς καταλήγουν στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

Μικρή διαδρομή: 50 χλμ. Γραβιά - Λαμία / 50 χλμ. / 22.8.2021


Σημείο αφετηρίας το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς όπου στις 8 Μαΐου του 1821,
ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη
και σημείο τερματισμού στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία, παράλληλα με την μεγάλη διαδρομή.

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν δύο ξεχωριστές αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες συμπυκνώνουν μοναδικά, Αθλητισμό, Πολιτισμό, Ιστορία και προβάλλουν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, μέσα από την προβολή περιοχών της Φωκίδας και της Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής και δράσης πολλών ηρώων της επανάστασης (Αθανάσιος Διάκος, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης, κ.ά.).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.


Με αφορμή τις δύο ιστορικές διαδρομές, προβάλλεται το φυσικό κάλλος του «πυρήνα» της Στερεάς Ελλάδας (λίμνη Μόρνου, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη και Παρνασσός που περιλαμβάνονται στις περιοχές Natura), ιδανικό πεδίο δράσης για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ταυτόχρονα προβάλλονται ιστορικές Μονές, Λαογραφικά Μουσεία και η πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά των δύο νομών της Ρούμελης.

Οι αθλητικές αυτές εκδηλώσεις, πέρα από τον φόρο τιμής, εστιάζουν στην αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής με κεντρικό άξονα τον αθλητικό τουρισμό και άλλες ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και απώτερο στόχο οι αγώνες να επαναλαμβάνονται ανά διετία.

Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας raceforliberty, έχει εγγραφεί σημαντικός αριθμός δρομέων που αγωνίζονται σε υπερμαραθώνιους αγώνες. Παράλληλα στην ιστοσελίδα παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα από ενδιαφερόμενους αθλητές.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Μάρτων Σίμιτεσκ, ο βουλευτής Φωκίδος ΝΔ, κ. Γιάννης Μπούγας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, κ.ά.

Επίσης αναγνώστηκε επιστολή του Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Προέδρου του ΕΟΤ κας Άντζελας Γκερέκου.

 

ΑΙΓΙΔΕΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ

· Επιτροπή «Ελλάδα 2021», Αιγίδα και Χορηγία

· Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
Αιγίδα & Χορηγία

· Υπουργείο Τουρισμού, Αιγίδα

· ΕΟΤ, Αιγίδα

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Αιγίδα και Χορηγία

·  Δήμος Δωρίδος, Αιγίδα και Χορηγία

· Δήμος Λαμιέων, Αιγίδα και Χορηγία

Χορηγοί Επικοινωνίας

· ΕΤ3

· STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Ο χώρος της εκδήλωσης παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση του ΟΑΚΑ και τον Δήμο Δωρίδας στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

· Το λογότυπο του ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι μία ευγενική χορηγία του διακεκριμένου εικαστικού Αλέκου Φασιανού.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ.


ΠΗΓΗrace for liberty, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.7.2021.

Μεγάλη διαδρομή: 100 μίλια / 162 χλμ.

ΔΕΙΤΕ την και ΕΔΩ.

Μικρή διαδρομή: 50 χλμ.

ΔΕΙΤΕ την και ΕΔΩ.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ RACE FOR LIBERTY, υπερμαραθωνιος δρομος αγωνας δρομου ασφαλτος, Φωκιδα Φθιωτιδα, Αγωνιστης 1821, Δωριδα, Λαμια, Φασιανος, αυτοθυσια, ηρωας, Αρτοτινα - Λιδωρικι μοναστηρι Αγιου Ιωαννου Προδρομου Αρτοτινας Αθανασιος Διακος, Γραβια, Χανι Γραβιας, 8 Μαιου 1821, Ανδρουτσος Ομερ Βρυωνης, Μακρυγιαννης, Επισκοπος Σαλωνων Ησαιας, Σαλωνα, Πανουργιας, Δυοβουνιωτης, λιμνη Μορνου, Μορνος, Βαρδουσια, Γκιωνα, Οιτη Παρνασσος εναλλακτικος τουρισμος, Ρουμελη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ