Το νεκροταφείο με τον μεγαλύτερο αριθμό τάφων της προϊστορικής Κρήτης, κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος: Της Αγίας Φωτιάς Σητείας, με τουλάχιστον 260 τάφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου!!! - της Μ. Χατζηπαναγιώτη

Το νεκροταφείο
με τον μεγαλύτερο αριθμό τάφων
της προϊστορικής Κρήτης,
κι ένα από τα μεγαλύτερα
της Ελλάδος:
Της Αγίας Φωτιάς Σητείας,
με τουλάχιστον 260 τάφους
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου!!!

Της αρχαιολόγου Μαρίας Χατζηπαναγιώτη

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε με σκοπό να εκθέτει ευρήματα από την ανατολική Κρήτη που μέχρι τότε μεταφέρονταν στο Μουσείο Ηρακλείου. Η έκθεση δεν έχει την οριστική της μορφή, καλύπτει όμως ένα τεράστιο χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική Εποχή ως το τέλος της Ελληνορωμαϊκής περιόδου.

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της τέχνης στην περιοχή μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφόρων ρυθμών και εποχών. Μεγαλύτερα και σπουδαιότερα σύνολα αποτελούν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς κοντά στη Σητεία (3.000 - 2.300 π.Χ.) στην πρώτη αίθουσα και τα ευρήματα από το ανάκτορο των Μαλλίων που έφεραν στο φως οι έρευνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, στην τέταρτη αίθουσα. Πιο διάσημο αντικείμενο θεωρείται το σπονδικό αγγείο που έγινε γνωστό ως "η θεά της Μύρτου".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, ΕΔΩ.

Το κτίριο του Μουσείου είναι ορθογώνιο με οκτώ αίθουσες για τα εκθέματα, που διατάσσονται κυκλικά γύρω από κεντρικό ορθογώνιο και πλακόστρωτο αίθριο. Μπροστά του ανοίγεται αυλή στεγασμένη που οδηγεί στα γραφεία της Υπηρεσίας (πρώην Εφορείο) και στο εργαστήριο συντήρησης από τη μια και σε κήπο που σε σχήμα Π πλαισιώνει το κεντρικό κτίριο. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο του Μουσείου στον προθάλαμο βρίσκεται στα αριστερά το εκδοτήριο εισιτηρίων και πωλητήριο βιβλίων και καρτών με το μικρό δωμάτιο των φυλάκων πίσω του. Δεξιά βρίσκονται οι τουαλέτες.

Μπροστά ανοίγονται οι αίθουσες των εκθεμάτων. Ο επισκέπτης προχωρά προς αριστερά κι ακολουθώντας πορεία φοράς του ρολογιού, παρακολουθεί τα εκθέματα κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά χρονολογική σειρά. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται κτερίσματα που βρέθηκαν το 1971 στο παραθαλάσσιο νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς. Το νεκροταφείο αυτό, το μεγαλύτερο σε αριθμό τάφων της προϊστορικής Κρήτης κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, είχε τουλάχιστον 260 τάφους με πάνω από 1.600 αγγεία, μερικά χάλκινα εγχειρίδια και πολλές λεπίδες οψιανού (3.000 - 2.300 π.Χ.). Τα αγγεία καμωμένα χωρίς τη βοήθεια κεραμεικού τροχού ακολουθούν διάφορα σχήματα και μαρτυρούν τόσο σχέσεις και επιρροές ενδοκρητικές (κυρίως με την κεντρική Κρήτη), όσο και με τις Κυκλάδες. Οι κυκλαδίτικες επιρροές, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορούμε να μιλήσουμε για Κρητοκυκλαδικό πολιτισμό.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθεται άλλη περίφημη νεότερη ομάδα κεραμικής από το σημαντικό πρωτομινωικό οικισμό Φούρνου Κορυφή κοντά στο χωριό Μύρτος Ιεράπετρας. Σε αυτή ανήκει το διασημότερο αντικείμενο του Μουσείου "η θεά της Μύρτου". Πρόκειται για έξοχο σπονδικό αγγείο (ΠΜ ΙΙβ περιόδου) με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς με πολύ μικρό κεφάλι πάνω σε ψηλό, λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με το δεξί χέρι κρατά και παράλληλα με το αριστερό αγκαλιάζει μικρού μεγέθους ραμφόστομη πρόχου, μοναδική έξοδο υγρού από το εσωτερικό του σπονδικού αγγείου.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Κι όμως, από τα τόσα και σπουδαία προαναφερόμενα ευρήματα, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπ. Πολιτισμού υπάρχει μόνον η ανωτέρω φωτογραφία!!!

Στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί περιοδικές εκθέσεις όπως: "Λασίθι 5.000 χρόνια καλλιτεχνικής έκφρασης: Νίκος Σωτηριάδης, προσωπεία - ειδώλια 1997 μ.Χ.", "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Το αθάνατο νερό" κλπ. Στο άμεσο μέλλον οι αίθουσες θα λάβουν την τελική τους μορφή, καθώς προτίθεται να γίνει επανέκθεση των αντικειμένων στα πλαίσια ένταξης του Μουσείου στο Γ' ΚΠΣ από την ΚΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία ανήκει.

Tο Μουσείο Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε το 1970 με σκοπό να στεγάσει τα πολυάριθμα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Ανατολικής Κρήτης που ως τότε πήγαιναν στο Μουσείο Ηρακλείου.

ΠΗΓΗ - κείμενο (με τις ανορθογραφίες): ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 74, Τ.Κ. 72100, Άγιος Νικόλαος (Νομός Λασιθίου), τηλέφωνο: +30 28410 24943, τηλ/πο: +30 28410 25115, email: efalas@culture.gr. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2021.

νεκροταφειο ταφος προιστορικη Κρητη, Αγια Φωτια Σητειας, ταφοι Αρχαιολογικο Μουσειο Αγιου Νικολαου Λασιθιου, Λασυθιου, Χατζηπαναγιωτη, αρχαιολογος, Αγιος Νικολαος Μουσειο Ηρακλειου, Νεολιθικη Εποχη, Ελληνορωμαικη περιοδος, τεχνη ρυθμος κτερισματα πρωτομινωικο νεκροταφειο Σητεια 3000 πΧ 2300 πΧ, 5.000 χρονια πριν, 4.300 χρονια, πριν, ανακτορο Μαλλιων Μαλιων, Μαλλια, Μαλια, Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη, σπονδικο αγγειο θεα της Μυρτου, Εφορειο, εκθεματα, ανασκαφη, 1971 παραθαλασσιο νεκροταφειο προιστορια, αγγεια, χαλκινα εγχειριδια λεπιδα οψιανου οψιανος, οψιδιανος, αγγειο, κεραμεικος τροχος Κυκλαδες, Κρητοκυκλαδικος πολιτισμος, κεραμικη, πρωτομινωικος οικισμος Φουρνου Κορυφη Μυρτος Ιεραπετρας, ΠΜ ΙΙβ περιοδος, θεα πολυ μικρο κεφαλι ψηλος λεπτος λαιμος κωδωνοσχημο σωμα, ραμφοστομη προχους, σπονδη, Λασιθι Λασυθι, Σωτηριαδης, προσωπειο ειδωλιο 1997, αθανατο νερο, ΚΔ Εφορεια Προιστορικων και Κλασικων Αρχαιοτητων, 1970 Εφορεια Αρχαιοτητων Λασιθιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ