Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, με το χρυσελεφάντινο μινωικό αγαλματίδιο του Παλαικάστρου, θαυμάσιο σύνολο πινακίδων της Γραμμικής Γραφής Α, κ.ά. - του Μ. Χατζηπαναγιώτη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας,
με το χρυσελεφάντινο μινωικό αγαλματίδιο
του Παλαικάστρου,
θαυμάσιο σύνολο πινακίδων
της Γραμμικής Γραφής Α, κ.ά.

Του αρχαιολόγου Μ. Χατζηπαναγιώτη 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1984, εκατό χρόνια μετά τις πρώτες επίσημες ανασκαφές στην περιοχή από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Μεγαλύτερο και πλουσιότερο σύνολο θεωρείται αυτό του ανακτόρου της Κάτω Ζάκρου με πολυάριθμα και σπουδαία ευρήματα, ορισμένα από τα οποία αποτελούν αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Πιο διάσημο αντικείμενο του Μουσείου θεωρείται το χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου.

Το μουσείο αποτελεί πλήρες μουσειακό συγκρότημα, που διαθέτει αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους, γραφεία για το επιστημονικό, διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό και μικρή αρχαιολογική βιβλιοθήκη. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο στον προθάλαμο βρίσκονται στα δεξιά το εκδοτήριο εισιτηρίων και το πωλητήριο βιβλίων και καρτών και μπροστά οι τουαλέτες των επισκεπτών. Στα αριστερά ανοίγεται ο ενιαίος εκθεσιακός χώρος, ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες με διαχωριστικούς πίνακες που παρέχουν στον επισκέπτη δίγλωσσο πληροφοριακό υλικό. Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο 4.000 περίπου χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο και παρουσιάζονται κυρίως σε ανασκαφικά σύνολα κατά περιοχές. Οι προθήκες παρέχουν γενική πεντάγλωσση ενημέρωση στον επισκέπτη, η οποία στο μέλλον θα γίνει πιο λεπτομερειακή χωρίς να θιγεί η αισθητική των ευρημάτων.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Κάποια από τα γιγάντια πιθάρια του ανακτόρου της Ζάκρου, στο Αρχ. Μουσείο Σητείας.
Δυστυχώς
, η επίσημη ιστοσελίδα του ΔΕΝ έχει φωτογραφία του σπουδαιότερου εκθέματός του: Του χρυσελεφάντινου αγαλματιδίου του Παλαικάστρου. Επίσης, μιλά συνεχώς για "Μινωίτες" (που είναι χρονικός και όχι εθνικός προσδιορισμός) χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται σαφώς για Έλληνες... Ενώ επίσης, παρέχει φωτογραφίες ευρημάτων... ρωμαϊκής εποχής!!! Τέλος, "πετσοκόβει" πολύ την ιστορία του Λασιθίου, όταν μιλά για ευρήματα "4.000 χρόνων"...


Η περιήγηση αρχίζει από τον προθάλαμο, στο κέντρο του οποίου εκτίθεται το περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου. Πρόκειται για αριστουργηματικό κομμάτι της τέχνης των Μινωιτών.

Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται τα ευρήματα από το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου και την περιοχή του: γιγάντια πιθάρια, πλήθος διακοσμημένων αγγείων και σκευών, ένας πίθος με έγχρωμη διακόσμηση, κομψοτεχνήματα μικροτεχνίας. Η προθήκη 16 περιλαμβάνει ένα θαυμάσιο σύνολο πινακίδων της Γραμμικής Γραφής Α από το αρχειοφυλάκειο του ανακτόρου.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κύριως, από ταφικά σύνολα της γεωμετρικής και αρχαϊκής Σητείας. Στην προθήκη 22 μπορεί κανείς να δει ανάγλυφα πλακίδια και ειδώλια από τον αποθέτη αρχαϊκού ιερού που βρέθηκε στην πόλη της Σητείας. Εντυπωσικά είναι τα σύνολα των ευρημάτων Ελληνιστικών και Ελληνρωμαϊκών Χρόνων στην τέταρτη ενότητα από τον Ξηρόκαμπο, τη Ζήρο, τον Τρυπητό, την έπαυλη του Μακρύ Γιαλού, το Κουφονήσι κλπ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας δημιουργήθηκε έπειτα από πενηντάχρονες και πλέον προσπάθειες των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, με σκοπό να στεγάσει τα σημαντικά ευρήματα της επαρχίας Σητείας, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφερόταν στα Μουσεία Αγίου Νικολάου και Ηρακλείου.

Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε το 1984. Υπάρχουν προτάσεις για την επέκτασή του μετά την εφαρμογή της πολεοδομικής επέκτασης της πόλης της Σητείας.

Πληροφορίες: Εθνική Οδός Σητείας - Πισκοκεφάλου, Τ.Κ. 72300, Σητεία (Νομός Λασιθίου), τηλέφωνο: +30 28430 23917, τηλ/πο: +30 28430 23917, email: efalas@culture.gr

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ΥΠΠΟΑ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.8.2021.

Αρχαιολογικο Μουσειο Σητειας Λασιθιου Κρητης, λασυθι, λασυθιου χρυσελεφαντινο μινωικο αγαλματιδιο Παλαικαστρο, πινακιδα Γραμμικης Γραφης Α, αρχαιολογος Χατζηπαναγιωτης, Σητεια, 1984, ανασκαφη, Ιταλικη Αρχαιολογικη Σχολη, ιταλια, ανακτορο Κατω Ζακρος ευρηματα, αριστουργημα μινωικη τεχνη, αντικειμενο μινωικη πολη αρχαιολογικη βιβλιοθηκη, 4.000 χρονια πριν, υστερη Νεολιθικη υστερη Ρωμαικη Περιοδος ανασκαφες, μινωικος πολιτισμος, Μινωιτες, Κατω Ζακρος γιγαντιο πιθαρι, διακοσμημενο αγγειο, σκευος, πιθος εγχρωμη διακοσμηση, κομψοτεχνημα μικροτεχνια, Γραμμικη Γραφη Α αρχειοφυλακειο ανακτορον, ταφος, γεωμετρικη εποχη, αρχαικη αναγλυφο πλακιδιο ειδωλιο αποθετης αρχαικο ιερο Ελληνιστικα Ελληνρωμαικα Χρονια, Ξηροκαμπος, Ζηρος, Τρυπητος, επαυλη Μακρυς Γιαλος, Κουφονησι ΜακρυΓιαλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ