Το κοσμικό Ωόν του Ορφέα, στην Καλαβρία – Μεγαλιθικά και πυραμιδοειδή κτίσματα 7.000 χρόνων! Με σπείρες και το γράμμα Α. Πολιτισμός των Λαιστρυγόνων Πελασγών…

Το κοσμικό Ωόν του Ορφέα,
στην Καλαβρία
Μεγαλιθικά και πυραμιδοειδή κτίσματα
7.000 χρόνων!
Με σπείρες και το γράμμα Α.
Πολιτισμός των Λαιστρυγόνων Πελασγών…


Το Nardo di pace (καλαβρ. Narduepaci / Νάρντο ντι Πάσε) είναι σήμερα μια κοινότητα στην επαρχία Vibo Valentia στην ιταλική περιοχή της Καλαβρίας, 50 χιλιόμετρα ΝΔ. του Catanzaro. Συνορεύει με την αρχαίες ελληνικές πόλεις Καυλωνία / Caulonia[1], την ιωνική Ροτσέλα / Roccella Ionica[2], και την Στύλο / Stilo[3].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΛΑΒΡΙΑ, ΕΔΩ.

Το 2002, μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, που αποψίλωσε σημαντικά την περιοχή, ήρθαν στο φως ευρήματα, που άλλαξαν ριζικά την γνώση μας γι’ αυτόν τον τόπο. Ευρέθησαν τεράστια συγκροτήματα λίθων (μεγαλιθικά), χρονολογημένα μεταξύ της 5ης και της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Ευρίσκονται σε δύο ξεχωριστές περιοχές: τον γεώτοπο Α και τον Β.

Οι μεγάλιθοι αποτελούνται από χαλαζία και γρανίτη. Δομικά παρόμοιοι με τους αγγλικούς μεγαλίθους. Έχουν προκαλέσει έντονες διαμάχες όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος πολιτισμός είχε αποικίσει αυτά τα εδάφη και άφησε σχεδόν ανεξίτηλο το σημάδι του στην περιοχή;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ, ΕΔΩ.

Ο ελληνικής καταγωγής λόγιος Franco Mosino συνέδεσε αυτόν τον πολιτισμό με τους Λαιστρυγόνες / Lestrigoni ή τους Πελασγούς / Pelasgi, που περιγράφονται από τον Όμηρο στην «Οδύσσεια». Ανάλογα είπε και έγραψε και ο μελετητής Domenico Raso. Και ο μεσαιωνικός γεωγράφος Idrisi. Πολλοί έχουν έρθει στην μικρή πόλη της Καλαβρίας για να μελετήσουν τα μεγαλιθικά, χωρίς ωστόσο να δώσουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση μέχρι στιγμής. Αυτό οφείλεται επίσης στην έλλειψη προθυμίας εκ μέρους των αρμόδιων Αρχών να ξεκινήσουν έρευνες και ανασκαφές στην φτωχή Καλαβρία. Σε κάποια από αυτά τα μεγαλιθικά έχει διαβαστεί πολλάκις το γράμμα «Α»! Υπάρχουν επίσης σπείρες / σπιράλ, κ.ά.[4]

Ίσως κάποια μεγαλιθικά ήταν πυραμίδες – ίσως όχι με την αυστηρή έννοια, αλλά με κυκλική βάση, και κολοβωμένο κώνο. Υπάρχουν διάφορες κυκλικές κατασκευές. Μοιάζουν με τα κελτικά (ελληνικής καταγωγής), της Μάλτας ή τα βρετανικά μεγαλιθικά. Μελετημένα από το Τμήμα Αρχαιοφυσικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, φαίνεται να είναι και αστρονομικά ευθυγραμμισμένα, όπως το Στόουνχεντζ.

Πολλά εξαφανίσθηκαν ΚΑΙ πριν 7.000 χρόνια - εκεί στην 5η π.Χ. χιλιετία… Η Καλαβρία και το Νάρντο ντι Πάσε φαίνεται πως είναι ένα από τα θύματα εκείνης της περιόδου… Πάντως το όλο οικοδομικό-μεγαλιθικό συγκρότημα φαίνεται πως είχε έναν τριπλό σκοπό: Αστρονομικό, θρησκευτικό και Ταφικό.

Αρχαίο μνημείο της θρακικής / ελληνικής Κοσμογονίας,
του Κοσμικού Ωού στην Νάρντο Καλαβρίας.

Τέλος, επειδή όλα όσα ευρίσκονται στο Nardo di Pace μπορούν να βρεθούν σε αρχαιότερους τόπους λατρείας, που προορίζονταν για την λατρεία της Μεγάλης Μητέρας Θεάς, λατρευομένης ιδιαιτέρα σε Θράκη / Σαμοθράκη (*) - μαζί με τους Μεγάλους Θεούς, καθώς και η αυγόσχημη πέτρα, που μας παραπέμπει στο κοσμικό Ωόν[5] του Θρακός Ορφέως, όπως τουλάχιστον σχεδιάσθηκε από περιηγητή του Μεσαίωνα, επί κρηπιδώματος, στο οποίο οδηγούσε κλίμακα, και άρα είχε λατρευτική χρήση, μας κάνουν να πιστεύουμε πως ο χώρος ήταν τόπος λατρείας της θρακικής Ορφικής Κοσμογονίας…

(*) Είναι γνωστή η προς δυσμάς φυγή και επέκταση των ιερέων και ιερών της Σαμοθράκης - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Σαμοθράκη, Ιερά Νήσος".
Κάποια από τα ανεξερεύνητα ακόμη μεγαλιθικά της Νάρντο Καλαβρίας.

Η Καλαβρία ήταν το ενδιάμεσο σκαλοπάτι για να εξαπλωθεί απ’ εκεί ο πολιτισμός των πρωτο-Ελλήνων Πελασγών δυτικότερα, σε Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Γαλλία, Ιβηρική, Βρετανία, κλπ. όπου, όπως προείπα, συναντάμε παρόμοια κτίσματα, την ίδια εποχή…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.5.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Η Καυλωνία ή Καυλών είναι ελληνική αποικία στην Καλαβρία τουλάχιστον του 7ου  πΧ αιώνα. Στράβων και Παυσανίας αναφέρουν ότι η πόλις ιδρύθηκε από Αχαιούς Έλληνες αποίκους. Ο Παυσανίας δίνει επίσης το όνομα του οικιστή ή ιδρυτή της: Είναι ο Τύφωνας από του Αίγιο Αχαΐας. Ο Ψευδο-Σκύμνος ισχυρίζεται ότι ιδρύθηκε από τον Κρότωνα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις αρχαίες ελληνικές πόλεις στην ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ βλ. άρθρα του Γ. Λεκάκη στην εφημ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δυτ. Ελλάδος.

[2] Αρχαία ελληνική πόλις της Καλαβρίας, πιθανώς κτισμένη στην θέση της επίσης αρχαίας ελληνικής πόλεως Άμφισσας ή Αμφισίας. Με μνημειώδη τάφο του 4ου π.Χ. αιώνα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις αρχαίες ελληνικές πόλεις στην ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ βλ. άρθρα του Γ. Λεκάκη στην εφημ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δυτ. Ελλάδος.

[3] Αρχαία ελληνική πόλις που σχετίζεται άμεσα με την καταστροφή της πόλεως Καυλωνίας από τον Διονύσιο Β΄ τον Νεώτερο, τύραννο των Συρακουσών, το 389 π.Χ. Η φυγή των κατοίκων της Καυλωνίας, ίδρυσε την πόλη Στύλο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις αρχαίες ελληνικές πόλεις στην ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ βλ. άρθρα του Γ. Λεκάκη στην εφημ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δυτ. Ελλάδος.

[4] Κάποιοι οπαδοί της θεωρίας της καθόδου του πολιτισμού από Βορρά από Νότο, έχουν ισχυριστεί βέβαια πως είναι ρουνική γραφή. Αλλά αυτό ελέγχεται…

[5] Απότοκό του ήταν ο Ομφαλός των Δελφών.

κοσμικον Ωον Ορφεας, Καλαβρια Μεγαλιθικα, πυραμιδοειδη κτισματα 7.000 χρονια πριν, σπειρα γραμμα Αλφα, Α, Πολιτισμος Λαιστρυγονες, Πελασγοι, Nardodipace καλαβρεζικα Narduepaci / Ναρντο ντι Πασε Vibo Valentia ιταλια Καταντζαρο, Catanzaro, αρχαιες ελληνικες πολεις Καυλωνια / Caulonia, ιωνικη Ροτσελα / Roccella Ionica, Στυλο στυλος, / Stilo, 2002, πυρκαγια, ευρηματα, μεγαλιθοι 5η πΧ χιλιετια, 2η πΧ χιλιετια, γεωτοπος χαλαζιας, γρανιτης, αγγλια, Mosino Μοζινο, Lestrigoni Pelasgi, Ομηρος Οδυσσεια, Ραζο, Raso, μεσαιωνικος γεωγραφος Ιντρισι, Ιντριζι, Idrisi, ανασκαφη, σπειρες σπιραλ, πυραμιδα κυκλικη βαση, κολοβωμενος κωνος, κυκλικη κατασκευη κελτες, Μαλτα, βρετανια, Αρχαιοφυσικη, Τορινο, αστρονομια, ευθυγραμμιση, Στοουνχεντζ, Ναρντο ντι Πασε Αρχαιοαστρονομια, θρησκευτικο Ταφικο μνημειο, λατρεια Μεγαλη Μητερα Θεα, Θρακη / Σαμοθρακη Μεγαλοι Θεοι, αυγοσχημη πετρα, κοσμικο Ωο, Αυγο, Θρακας Ορφευς, κρηπιδωμα, κλιμακα, λατρευτικη χρηση, θρακικη Ορφικη Κοσμογονια, πρωτοΕλληνες Πελασγος Σικελια, Σαρδηνια, Κορσικη, Γαλλια, Ιβηρικη, Καυλων αρχαια ελληνικη αποικια 7ος πΧ αιωνας, Στραβων Παυσανιας Αχαιοι Αχαια, Ελληνες αποικοι, Τυφωνας Τυφων, Αιγιο, ΨευδοΣκυμνος Κροτωνας, κροτων, ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ Αμφισσα Αμφισια, μνημειωδης ταφος 4ος πΧ αιωνας Διονυσιος Β Νεωτερος, τυραννος Συρακουσων, συρακουσες, 389 πΧ, φυγη ρουνικη γραφη Ομφαλος των Δελφων, δελφοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ