Ο θεός της φωτιάς σε αγγείο ύδατος! Η «Επιστροφή του Ηφαίστου» στον Όλυμπο, από αρχαία αττική υδρία…

Ο θεός της φωτιάς σε αγγείο ύδατος!
Η «Επιστροφή του Ηφαίστου» στον Όλυμπο,
από αρχαία αττική υδρία…

Του Γιώργου Λεκάκη


Μια αρχαία ελληνική κεραμική μελαμβαφής υδρία (ύψους 32,5 εκατ.), του 540–530 π.Χ. από εργαστήριο της Αττικής, έχει ως κύρια σκηνή την «Επιστροφή του Ηφαίστου» στο βουνό και έδρα των θεών, στον Όλυμπο.

Υπέροχη αντίθεση: Ο θεός της φωτιάς σε αγγείο ύδατος!

Ο γενειοφόρος Ήφαιστος, με διπλό σφυρί / τσεκούρι (σημαντικότατο εργαλείο, παραπέμπει στον λάβρυ / μινωικό πέλεκυ), καλπάζει δεξιά επί ημιόνου, με ένα άλλο μουλάρι χωρίς αναβάτη πλάι του. Πίσω από τα μουλάρια τρέχει μια μαινάδα ανάμεσα σε δύο ιθύφαλλους σάτυρους. Κάτω από τα μουλάρια είναι ένας σάτυρος έχει πέσει στα γόνατα, ίσως χτυπημένος από τα μουλάρια. Ο θεός Διόνυσος τρέχει προς τα μουλάρια, φορώντας στεφάνι κισσού και κουβαλώντας ένα κέρας. Πίσω του είναι ένας ακόμη ιθύφαλλος σάτυρος και μια ακόμη μαινάδα.

Στην επάνω σκηνή δέκα ζευγάρια (ιθύφαλλα αρσενικά και θηλυκά) συνεορτάζουν την θεία επιστροφή, και συνευρίσκονται ερωτικά, σε διάφορες στάσεις, ανάμεσα σε βοηθητικά έπιπλα, ρούχα και κέρατα…

Σε λίγο ο μέγας εφευρέτης και θείος αρχιτέκτων θα κερδίσει ξανά τον ολύμπιο θρόνο του ανάμεσα στους θεούς…

Μια πολύ σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα: Η απονομή δικαιοσύνης σε έναν θεό-δημιουργό, όνομα και πράγμα… με έναν μύθο, όπου αλληλοσυμπλέκεται ο Ήφαιστος με τον Διόνυσο…

Πού μπορείτε να θαυμάσετε αυτό το αρχαίο τεχνούργημα της Αττικής;

Πουθενά!!!

Διότι το Μουσείο που το κατέχει παρανόμως… ούτε καν το εκθέτει… Και αυτό είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών (αλλά όχι καλών… τρόπων!!!) της Βοστώνης (αρ. 95,62, CVA Boston 2, pl. 072) στις ΗΠΑ.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ του, όπως λέει είναι κάπως μπερδεμένη: Μέχρι το 1891 ήταν στην συλλογή του J. Gréau (και επωλήθη στην δημοπρασία του περίφημου Hotel Drouot Παρισιού (11-16 Μαΐου 1891, αρ. 61). Έως το 1892 ήταν στην συλλογή του A. van Branteghem (πάλι από πώληση του Hotel Drouot, στο Παρίσι, 30-31 Μαΐου, 1 Ιουνίου 1892, αρ 4, και για να θολώσουν τα νερά είπαν πως η προέλευσή του είναι από την Ετρουρία όπου και βρέθηκε)! Άγνωστο πότε το αγόρασε ο «πολύς» Edward Perry Warren που το είχε το 1895, από τον οποίον «αγοράστηκε» από το… Μουσείο της Βοστώνης για 29.857,37 δολλ. (MFA 95.9-95.174) μέσω του Catharine Page Perkins Fund… Ο λαθροπωλήσας του λαθροπωλήσαντος…

Φυσικά, μη ρωτήσετε αν έκανε ποτέ κάτι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τον επαναπατρισμό αυτής της θεϊκής υδρίας…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.8.2021.

Επιστροφη Ηφαιστου Ολυμπος, αρχαια αττικη υδρια, σφυρι, ελληνικη κεραμικη μελαμβαφης υδρια 540 πΧ, 530 πΧ εργαστηριο Αττικης, Ηφαιστος, θεος φωτια αγγειο υδωρ, γενειοφορος διπλο τσεκουρι λαβρυς / μινωικος πελεκυς, καλπασμος, ημιονος, μουλαρι αναβατης μαιναδα ιθυφαλλος σατυρος, μουλαρια σατιρος Διονυσος στεφανι κισσου κισσος, κερας, μαινας, ζευγαρια εορτη, ερως, σταση, επιπλα, ρουχα κερατα, εφευρετης θειος αρχιτεκτων ολυμπιος θρονος θεοι, δικαιοσυνη, θεος δημιουργος, μυθος, τεχνουργημα Μουσειο Καλων Τεχνων Βοστωνης ΗΠΑ, 1891 1892 Ετρουρια Περρυ Γουορεν, Περυ, Edward Perry Warren 1895, Πειτζ Catharine Page Perkins Fund
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ