Αρχαίο ιερό κορυφής θερινού ηλιοστασίου στην κορυφή Σκόλου Κοτυλαίων, σε υψόμετρο 975 μ. στην Εύβοια!!! ΤΡΙΓΩΝΟ με την Κύμη, τον θρόνο της Ήρας και την κορυφή της Δίρφεως! - του Κ. Αναγνώστου

Αρχαίο ιερό κορυφής
θερινού ηλιοστασίου
στην κορυφή Σκόλου Κοτυλαίων,
σε υψόμετρο 975 μ.
στην Εύβοια!!!
ΤΡΙΓΩΝΟ με την Κύμη, τον θρόνο της Ήρας
και την κορυφή της Δίρφεως!

Του Κ. Αναγνώστου 

Έχοντας εξετάσει σε προηγούμενο άρθρο (βραχογλυφικό Ανδρονιάνων Ευβοίας) την εαρινή ισημερία στην αρχαία Κύμη, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε το ιερό κορυφής (*) του θερινού ηλιοστασίου. Αυτό βρίσκεται στην κορυφή του Σκόλου της οροσειράς Κοτυλαίων, σε υψόμετρο 975 μ. πάνω στον άξονα Ανατολής - Δύσης, που ενώνει την ίδια την κοινότητα Κύμης και άλλους τρεις οικισμούς, με τον θρόνο της Ήρας, την κορυφή της Δίρφεως.


Την διαχρονική ανθρώπινη παρουσία στο όρος αυτό μαρτυρά το μοναδικό αρχαίο τεχνικό έργο μετατροπής σπηλαιοκαταβόθρας σε ταμιευτήρα, με λεκάνη συλλογής ομβρίων υδάτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ., το οποίο μαζί με τα αποστραγγιστικά έργα στο γειτονικό οροπέδιο Βρωμονέρας θυμίζουν έργα Μινυών.

Το όρος Σκόλος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος πτώσης κεραυνών σε όλη την οροσειρά, λόγω σιδηρομεταλλευμάτων στο υπέδαφός του και πλήθος σπηλαιοκαταβοθρών, γεγονός που τον καθιστά ενεργειακό τόπο, σύντομα όμως «πράσινης» ενέργειας με την τοποθέτηση τεσσάρων ανεμογεννητριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και πανίδα του. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες κατοίκων για παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα της αυτόματης μετακίνησης αρότρου.

(*) Τα ιερά κορυφής παραπέμπουν στους αρχαίους Κρήτες.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.9.2021.

Αρχαιο ιερο κορυφης θερινο ηλιοστασιο κορυφη Σκολου Κοτυλαιων, Ευβοια, ΤΡΙΓΩΝΟ Κυμη Ευβοιας, θρονος Ηρας Διρφυς, Αναγνωστου, βραχογλυφικο Ανδρονιανοι εαρινη ισημερια αρχαια Κυμη, ιερα κορυφης θερος, Σκολος οροσειρα Κοτυλαια, Ανατολη Δυση, Ηρα, αρχαιο τεχνικο εργο σπηλαιοκαταβοθρα ταμιευτηρας νερου, λεκανη συλλογης ομβρια υδατα αποστραγγιστικα εργα οροπεδιο Βρωμονερα Μινυες, κεραυνος σιδηρομεταλλευματα σιδηρομεταλλευμα ορυκτα, υπεδαφος σπηλαιοκαταβοθρες, ενεργειακος τοπος, πρασινη ενεργεια, ανεμογεννητριες, ανεμογεννητρια, χλωριδα πανιδα παραξενα ηλεκτρομαγνητικα φαινομενα, αυτοματη μετακινηση αροτρου, παραξενο ηλεκτρομαγνητικο φαινομενο, αυτοματη κινηση αροτρο,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ