Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 2.200 χρόνων, βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου!

Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,
2.200 χρόνων,
βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στο Κάιρο, ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσα σε μια αρχαία «κατοικημένη και εμπορική ζώνη» στην Αλεξάνδρεια, όπου πιστεύουν ότι ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής κατά την μακεδονική Πτολεμαϊκή περίοδο (305-30 π.Χ.) της χώρας.

Τα αγγεία που βρέθηκαν, επίσης στον ίδιο αρχαίο οικισμό της Αλεξάνδρειας, υποδηλώνουν ότι ήταν σημαντικό περιφερειακό εμπορικό κέντρο κατά την ίδια περίοδο. Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψή τους μετά από 9 μήνες ανασκαφών.

Η ομάδα ανακάλυψε καλούπια για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ίδιο σημείο, καθώς και μια προτομή από αλάβαστρο του εμβληματικού αρχαίου ηγέτη. Επίσης, μεταξύ αυτών των αντικειμένων υπήρχαν υλικά για την δημιουργία φυλακτών για πολεμιστές.

Καθώς εξερευνούσαν αυτήν την περιοχή / γειτονιά της Αλεξάνδρειας, γνωστή ως al-Shatby, «η αποστολή βρήκε ένα μεγάλο δίκτυο από σήραγγες δεξαμενών, βαμμένες σε ροζ χρώμα για την αποθήκευση βροχής, πλημμύρας και υπόγειων υδάτων», δήλωσε ο κ. Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο κ. Waziri εξήγησε ότι «όλοι οι δρόμοι συνδέονταν όλοι με δίκτυο αποχέτευσης»!

Πιστεύει ότι η περιοχή ήταν ενεργή από τον 2ο πΧ αιώνα έως τον 4ο μΧ αιώνα. Ο κ. Waziri εσημείωσε επίσης ότι η ομάδα βρήκε μια σειρά από αγγεία, νομίσματα, πιάτα, εργαλεία ψαρέματος και σπίτια για τους ταξειδιώτες (κάτι σαν ξενοδοχεία)!

Τα ερείπια των κτηρίων της περιοχής, σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί, οδήγησαν την ομάδα να πιστέψει ότι η πόλη είχε μια ζωντανή αγορά που πουλούσε αγγεία και είχε εργαστήρια για την κατασκευή αγαλμάτων, φυλακτών και άλλων αντικειμένων.

Ο Αλέξανδρος Γ’, ο «Βασιλεύς της Μακεδονίας», ο «Ηγεμόνας της Ελληνικής Ένωσης», ο «Σαχανσάχ» / Shahanshah της Περσίας, ο «Φαραώ» / Pharaoh της Αιγύπτου και ο «Κύριος της Ασίας» - πιο γνωστός ως ο Μέγας Αλέξανδρος - ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ανθρώπινη ιστορία. Γεννημένος στην Πέλλα Μακεδονίας, στην βόρεια Ελλάδα, το 356 π.Χ., ήταν υιός του Φιλίππου Β', του βασιλιά της Μακεδονίας και της συζύγου του, Ολυμπιάδος. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΕΔΩ.

Η ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια ήταν περισσότερο γνωστή για:

- τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου,

- την Μεγάλη Βιβλιοθήκη της (η μεγαλύτερη στον αρχαίο κόσμο) και

- την Νεκρόπολή της, που ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Μεσαίωνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΕΔΩ.

Η Αλεξάνδρεια ήταν κάποτε η δεύτερη πιο ισχυρή αρχαία πόλη της Μεσογείου, μετά την Ρώμη! Στην δε σύγχρονη εποχή, οι Έλληνες ξανα-άρχισαν να εγκαθίστανται στην Αλεξάνδρεια, τον 18ο και 19ο αιώνα. Ένα νέο κύμα μετανάστευσης ξαναπλημμύρισε την Αλεξάνδρεια, λίγο μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, σηματοδοτώντας την αρχή της επονομαζόμενης «ευρωπαϊκής εποχής» της πόλεως.

ΠΗΓΗ: Πρακτ. Xinhua, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.8.2021.

αγαλμα Μεγας Αλεξανδρος, 2.200 χρονια πριν, 200 πΧ, Αλεξανδρεια Αιγυπτου, Αιγυπτος, αρχαια εμπορικη ζωνη αρχαιο εμπορικο κεντρο μακεδονικη Πτολεμαικη περιοδος 305 πΧ, 30 πΧ, αγγεια αρχαιος οικισμος, εμποριο, ανασκαφη, καλουπι προτομη αλαβαστρο ηγετης, φυλακτο πολεμιστης, γειτονια al Shatby, Σατμπι, δικτυο σηραγγα δεξαμενη, ροζ χρωμα αποθηκευση βροχη, πλημμυρα υπογεια υδατα, δικτυο αποχετευσης αποχετευση 2ος πΧ αιωνας 4ος μΧ αιωνας, αγγειο, νομισμα, πιατο, εργαλειο ψαρεματος ψαρεμα, σπιτι ταξειδιωτης ξενοδοχειο, αγορα, εργαστηριο, φυλαχτο, Αλεξανδρος Γ, Βασιλευς της Μακεδονιας Ηγεμων της Ελληνικης Ενωσης, Σαχανσαχ της Περσιας, Φαραω της Αιγυπτου Κυριος της Ασιας, ιστορια, Πελλα Μακεδονια, 356 πΧ, Φιλιππος Β, βασιλιας Ολυμπιας, ελληνικη πολη Φαρος Αλεξανδρειας, Επτα Θαυματα του Αρχαιου Κοσμου, Βιβλιοθηκη Νεκροπολη Επτα Θαυματα του Μεσαιωνα, αλιεια, Μεσογειος, Ρωμη, 18ος 19ος μεταναστευση ελληνικη επανασταση του 1821
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ