Θα αξιοποιήσει και θα προβάλλει το υπ. Πολιτισμού το Παλλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη;

Θα αξιοποιήσει και θα προβάλλει
το υπ. Πολιτισμού
το Παλλάτι του Οδυσσέα
στην Ιθάκη;

«Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, στα βόρεια του νησιού της Ιθάκης, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος, το 2010, ανακαλύφθηκε το «Παλάτι του Οδυσσέα», που σήμερα ονομάζεται «Σχολή Ομήρου». Τα στοιχεία συνηγορούν περί της ανακάλυψης αυτού από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο κλήθηκε, μετά από 60 χρόνια παύσης, να συνεχίσει τις σχετικές ανασκαφές, που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 20ου αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών, όμως, παραμένουν στην αφάνεια, αντί να αξιοποιούνται, ώστε να καταστήσουν την Ιθάκη παγκόσμιο πόλο έλξης. Ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος, παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο, ρημάζει, όντας αφύλακτος, με το μόνο που παρουσιάζει την εικόνα του παλατιού της εποχής του Οδυσσέα να είναι η εξαιρετική αναπαράστασή του σε μακέτα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Mazzali, στο διπλανό χωριό Σταυρός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΘΑΚΗ, ΕΔΩ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε την απαραίτητη πρωτοβουλία αφενός, της χρηματοδότησης της συνέχισης των ανασκαφών στο «Παλάτι του Οδυσσέα», στην Ιθάκη, ώστε το «Παλάτι» να τύχει αίγλης, ανάδειξης και προβολής, εντός και εκτός Ελλάδας, και αφετέρου, της ανάδειξης των ευρημάτων των ανασκαφών της επίμαχης σχετικής αρχαιολογικής έκτασης στα τοπικά μουσεία του νησιού;».

Την ερώτηση έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος Κόμματος, Βουλευτής Λάρισας προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λ. Μενδώνη, στην ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, στις 6.9.2021 (Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 8731). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.9.2021.

Ιθακη, Ithaca, Αγιος Αθανασιος Ιθακης, 2010, Παλατι του Οδυσσεα, Σχολη Ομηρου, ανακαλυψη αρχαιολογικη σχολη Πανεπιστημιο Ιωαννινων, ανασκαφη, Βρετανικη Αρχαιολογικη Σχολη, ευρηματα ανασκαφες, αφανεια, αρχαιολογικος χωρος, Δημος Ιθακης, παλλατι Οδυσσεας αναπαραστασή μακετα Ιταλος αρχιτεκτονας, Mazzali, Σταυρος Ιθακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ