Επί τέλους! Ο Δήμος Πύργου αναδεικνύει την αρχαία Φειά, το ομηρικό λιμάνι του Κατάκωλου Ηλείας! «Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του κόσμου!»

Επί τέλους!
Ο Δήμος Πύργου αναδεικνύει την αρχαία Φειά,
το ομηρικό λιμάνι του Κατάκωλου Ηλείας!
«Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες
του κόσμου!»

Του Γιώργου Λεκάκη

Το είχα αναδείξει και ζητήσει ήδη από τον Μάιο του… 2004, με ολοσέλιδο άρθρο μου με τίτλο «Φειά και Ποντικόκαστρον Ηλείας: “Το κάστρο του Ποντικού είναι μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του κόσμου!” στο ειδικό περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Τώρα, φαίνεται, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα:

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησε την Τρίτη (19.10.2021) αρχαιολογική αυτοψία στην Αρχαία Φειά με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου- ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛεκάκηΤο είχα ζητήσει από το 2009 - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ...

Την πενταμελή ομάδα δυτών του Υπουργείου Πολιτισμού υποδέχτηκε στον Άγιο Αντρέα ο δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Πύργου Γιάννη Βαρελά και τον πρόεδρο του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, Δημήτρη Κράλλη. Το αρχαιολογικό κλιμάκιο των δυτών απαρτίζεται από τους αρχαιολόγους Ευστράτιο Καραγιαννάκη και Βασιλική Κυπρούλη, την συντηρήτρια Ειρήνη Μάλλιου, την εργατοτεχνίτρια Αθηνά Πατσούρου και τον σχεδιαστή Ιωάννη Κιστάκη.

Η εν λόγω αναλυτική αρχαιολογική αυτοψία, διάρκειας έξι ημερών, περιλαμβάνει καταδύσεις, φωτογραφική τεκμηρίωση, αεροφωτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής με drone, προκειμένου να αποκομισθεί μια πρώτη ιδέα σε σχέση με την έκταση των ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον κόλπο.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Πύργου, οι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων θα παραμείνουν στην περιοχή όλη την τρέχουσα εβδομάδα, και θα παρουσιάσουν τα ευρήματα και την έκθεσή της αυτοψίας στο τέλος αυτής.

 «Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαμε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στην περιοχή μας κλιμάκιο δυτών-αρχαιολόγων προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Αντρέα» δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος.- ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Είναι καιρός να μετονομαστεί ο Άγιος Ανδρέας σε Φειά.

«Είμαστε οι φυσικοί κληρονόμοι αυτού του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου, και έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή είχε άμεση σχέση με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς ήταν το λιμάνι που υποδεχόταν όλους τους αθλητές. Όπως επίσης η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό «φορτίο» με καταγεγραμμένες αναφορές τόσο από τον Όμηρο όσο και από άλλους ιστορικούς. Και σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ποντικόκαστρου ή Μπελβεντέρε ή Μποβουάρ, προσπαθούμε να αναδείξουμε όλη την περιοχή. Επιπλέον υπάρχει και η φιλόδοξη πρόταση να γίνει καταδυτικό πάρκο. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σύντομα σημαντικά νέα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον νομο ΗΛΕΙΑΣ, ΕΔΩ.

Ιστορικά, η πρώτη αρχαιολογική αυτοψία πραγματοποιήθηκε το 1957 από τον πρώτο Έλληνα καταδυόμενο αρχαιολόγο Νίκο Γιαλούρη. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, σήμερα βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία. - ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Είναι καιρός τα ευρήματα αυτά να επιστρέψουν στο Κατάκωλο και να ιδρυθεί ένα Αρχαιολογικό Μουσείο στο σπουδαίο λιμάνι.

Το οικονομικό κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος, καλύπτεται από τον Δήμο Πύργου και την εθελοντική χορηγία του ευαισθητοποιημένου Ηλείου επιχειρηματία Γιάννη Παρασκευόπουλου, ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής επιχείρησης Turbomed.

Το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου Αρχαίας Φειάς θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Πύργου σε συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ μαζί με τους συμμετέχοντες στο επιχειρούμενο οραματικό εγχείρημα για ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ, 21.10.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.10.2021.

ΔΕΙΤΕ βίντεο από την αρχαία Φειά:

Δημος Πυργου αρχαια Φεια, ομηρικο λιμανι Κατακωλο Ηλειας, Ηλεια, Ομηρος, αρχαιολογια, 1957 Ελληνας καταδυση αρχαιολογος Γιαλουρης, ευρημα Αρχαια Ολυμπια, Ποντικοκαστρο Μπελβεντερε Μποβουαρ, Μπωβουαρ Αγιος Ανδρεας, Αγιος Αντρεας katakolo, καστρο του Ποντικου, ποντικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ