Πότε θα αναδειχθεί η «ασπρολιά» Λευκάδος ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ;

Πότε θα αναδειχθεί
η «ασπρολιά» Λευκάδος
ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ;

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η ποικιλία ελιάς «ασπρολιά» της Λευκάδος, ο σημαντικός θησαυρός της λευκαδίτικης γης, αποτελώντας ξεχωριστή ποικιλία ελιάς, παράγει λάδι υψηλής ποιότητας. Η προστασία και η ανάδειξη του ελαιόλαδου από την «ασπρολιά» της Λευκάδος, μέσω των διεθνών ετικετών ποιότητας «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (“ΠΟΠ”)» και «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (“ΠΓΕ”)», αποτελεί επιδίωξη της Π. Ε. της Λευκάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΛΙΑ, ΕΔΩ.

Αυτό καταφαίνεται και από την ομόφωνη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της Προγραμματικής Σύμβασης: «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού “ΠΟΠ” ή “ΠΓΕ” του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η δεδομένη υψηλή διατροφική αξία του εν λόγω προϊόντος και η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των ενασχολούμενων με αυτό, σε όλα τα στάδια της παραγωγής της «Ασπρολιάς» της Λευκάδας, που αποτελεί παράδοση αιώνων, πρέπει να θεωρούνται πειστικά κριτήρια αλλά και κίνητρα για την ανάδειξη του εν λόγω προϊόντος ως «ΠΟΠ»/«ΠΓΕ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΥΚΑΔΑ, ΕΔΩ.

Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να συνεισφέρει στην δρομολόγηση και στην υποστήριξη της προσπάθειας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας να αναδείξει την «ασπρολιά» Λευκάδας ως προϊόν «ΠΟΠ»/«ΠΓΕ»;

ΠΗΓΗ: ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ. Την ερώτησε κατέθεσε στην Βουλή και ο βουλευτής Λαρίσης, Κυρ. Βελόπουλος, αρ. πρ. 133, 7.10.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.10.2021.

ασπρολια Λευκαδος προιον ΠΟΠ ΠΓΕ ελια Λευκαδας Λευκαδα, λαδι, εκθλιψη ελαιολαδο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ