Το μεγαλιθικό Κύμης, που δείχνει το χειμερινό ηλιοστάσιο και οι πυραμίδες της Ποταμίας Ευβοίας! - του Κ. Αναγνώστου

Το μεγαλιθικό Κύμης,
που δείχνει το χειμερινό ηλιοστάσιο
και οι πυραμίδες
της Ποταμίας Ευβοίας!

Του Κωνσταντίνου Αναγνώστου

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο της οροσειράς Κοτυλαίων Κύμης εντοπίζεται μεγαλιθικό μνημείο σε πλαγιά υψομέτρου 480 μ. στο υψηλότερο σημείο στην θέση Μεταξάρι.

Αποτελείται από λαξευμένους όρθιους βράχους που είναι προσανατολισμένοι στην ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την σπουδαία ΚΥΜΗ, ΕΔΩ.

Για τον παρατηρητή που βρίσκεται σε αυτό το συγκρότημα των όρθιων βράχων, το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατέλλει από τους δυο ηφαιστειακούς κώνους της Ποταμίας, που ομοιάζουν με πυραμίδες, ο πρώτος και φάρος του αρχαίου λιμένα.

Δεξιά του μεγαλιθικού μνημείου υπάρχει σπήλαιο με άνοιγμα στον βορρά, ενώ αριστερά του εφάπτεται εξαντλημένο και μη αποκατεστημένο επιφανειακό ορυχείο βωξίτη της εταιρείας Ορυχεία Σκαλιστήρη. Η λειτουργία του ορυχείου στον χώρο του μνημείου με κτίσματα, γραφεία και αποθήκη δεν αφήνει πολλές πιθανότητες για ύπαρξη ευρημάτων, που θα βοηθούσαν στην χρονολόγηση.

ΔΕΙΤΕ βίντεο ΕΔΩ.

Τέλος, το αρχαίο δομικό υλικό στην είσοδο του σπηλαίου μαρτυρά και την λατρευτική χρήση του, πιθανότατα με ύπαρξη ταφικού μνημείου.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.10.2021.

μεγαλιθικο Κυμη, χειμερινο ηλιοστασιο πυραμιδα Ποταμια Ευβοιας, Αναγνωστου, οροσειρα Κοτυλαιων Κοτυλαια, Κοτυλαιο, μεγαλιθικα μνημειο θεση Μεταξαρι, λαξευμενος ορθιος βραχος προσανατολισμος, ανατολη, ορθιος λιθος, ηφαιστειο ηφαιστειακος κωνος πυραμιδες, φαρος αρχαιο λιμανι, σπηλαιο βορρας, ορυχειο βωξιτης Ορυχεια Σκαλιστηρη, ευρημα λατρευτικη χρηση ταφικο μνημειο, λατρεια

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ