Πριν 2.700 χρόνια στην Αυστρία, έτρωγαν μπλε τυρί και έπιναν μπύρα!

Πριν 2.700 χρόνια στην Αυστρία,
έτρωγαν μπλε τυρί
και έπιναν μπύρα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ανάλυση μικροβίων, DNA και πρωτεϊνών σε κοπρολίθους 2.700 χρόνων, που ανακτήθηκαν από ένα ορυχείο αλατιού Εποχής Σιδήρου, στην κεντρική Αυστρία, αποκάλυψε την παρουσία φασολιών, κεχριού, κριθαριού, φρούτων, ξηρών καρπών, κρέατος και DNA από το Penicillium roqueforti (μύκητας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπλε τυριού) και Saccharomyces cerevisiae (που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας).

Οι άνθρωποι αυτοί, του Hallstatt, φαίνεται να χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες ζύμωσης τροφίμων με μικροοργανισμούς, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην βιομηχανία τροφίμων!

ΠΗΓΗ: Frank Maixner (Eurac Research Institute for Mummy Studies), Kerstin Kowarik (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης) «Ancient poop shows people in present-day Austria drank beer and ate blue cheese up to 2,700 years ago», στο Cell Press, 13.10.2021. Και Frank Maixner, Mohamed S. Sarhan, Kun D. Huang, Albert Zink, Hans Reschreiter και Kerstin Kowarik «Hallstatt miners consumed blue cheeseand beer during the Iron Age and retained a non-Westernized gut microbiomeuntil the Baroque period», DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.09.031 στο Current Biology, 13.10.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.10.2021.

 

Summary

- Gut microbiome and diet of European salt miners determined using paleofeces

- Until the Baroque, the microbiome resembled that of modern non-Westernized people

- Food-fermenting fungi in Iron Age feces indicates blue cheese and beer consumption

We subjected human paleofeces dating from the Bronze Age to the Baroque period (18th century AD) to in-depth microscopic, metagenomic, and proteomic analyses. The paleofeces were preserved in the underground salt mines of the UNESCO World Heritage site of Hallstatt in Austria. This allowed us to reconstruct the diet of the former population and gain insights into their ancient gut microbiome composition. Our dietary survey identified bran and glumes of different cereals as some of the most prevalent plant fragments. This highly fibrous, carbohydrate-rich diet was supplemented with proteins from broad beans and occasionally with fruits, nuts, or animal food products. Due to these traditional dietary habits, all ancient miners up to the Baroque period have gut microbiome structures akin to modern non-Westernized individuals whose diets are also mainly composed of unprocessed foods and fresh fruits and vegetables. This may indicate a shift in the gut community composition of modern Westernized populations due to quite recent dietary and lifestyle changes. When we extended our microbial survey to fungi present in the paleofeces, in one of the Iron Age samples, we observed a high abundance of Penicillium roqueforti and Saccharomyces cerevisiae DNA. Genome-wide analysis indicates that both fungi were involved in food fermentation and provides the first molecular evidence for blue cheese and beer consumption in Iron Age Europe.

2.700 χρονια πριν Αυστρια, αρχαια διατροφη μπλε τυρι μπυρα, μικροβιο, DNA πρωτεινη, κοπρολιθος 700 πΧ, ορυχειο αλατιου Εποχη Σιδηρου, αλατι, φασολια, κεχρι, κριθαρι, φρουτα, ξηροι καρποι, κρεας Penicillium roqueforti μυκητας Saccharomyces cerevisiae μπιρα, φασολι, κεγχρι, κριθη, φρουτο, ξηρος καρπος, μυκητες, ανθρωποι Χαλστατ, Hallstatt, τεχνολογια ζυμωση τροφιμα μικροοργανισμος, βιομηχανια τροφιμων Ancient poop Austria beer 2,700 years ago miners blue cheese Iron Age microbiome Baroque period, μπαροκ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ