Προσήλιο Φωκίδος: Το πρώτο χωριό στην ορεινή Ελλάδα, που κατεστράφη εκ θεμελίων από τους Ιταλούς φασίστες! 79η Επέτειος Μνήμης της καταστροφής του…

Προσήλιο Φωκίδος:
Το πρώτο χωριό στην ορεινή Ελλάδα,
που κατεστράφη εκ θεμελίων
από τους Ιταλούς φασίστες!
79η Επέτειος Μνήμης της καταστροφής του…

Του δημάρχου Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκιρρας,
κ. Γιάννη Σταθά

Το Προσήλιο, γνωστό ως Σεγδίτσα / Σιγδίτσα Φωκίδας ως το 1927, που καθιερώθηκε η νέα του ονομασία, είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές της Γκιώνας. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το Προσήλιο αποτέλεσε πεδίο δράσης των κλεφταρματολών, των αγωνιστών που απελευθέρωσαν τη Ρούμελη. Το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα της ελευθερίας και της αποτίναξης κάθε τυραννικού ζυγού ενέπνευσε και τις δυνάμεις της Αντίστασης που αναπτύχθηκαν στην περιοχή την περίοδο της Κατοχής.

ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ η ΣΕΓΔΙΤΣΑ
κατά το ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΤΑΝΟΣ...
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1942 έφτασε στη Γκιώνα, ως επί κεφαλής της νεοσυσταθείσας αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης, με στόχο να προκαλέσει την πρώτη ένοπλη σύγκρουση με τις φασιστικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής. Έτσι, στο μύλο στη ρεματιά της Ρέκας δόθηκε η πρώτη μάχη με νικηφόρο έκβαση για τους άντρες του Άρη.

Ένα μήνα αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1942, ισχυρές ιταλικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή που έλαβε χώρα η μάχη και προέβησαν σε άσκηση βίας και τρομοκρατίας σε βάρος αμάχων πολιτών. Οι κάτοικοι του Προσήλιου κρίθηκαν ένοχοι για τροφοδοσία και υποστήριξη του αντάρτικου αγώνα. Το χωριό εκκενώθηκε, ενώ στη συνέχεια λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι πληγέντες κάτοικοι διασκορπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να περάσουν άστεγοι και χωρίς καμμία οικονομική στήριξη το δύσκολο χειμώνα. Το χωριό ερημώθηκε για να επανακατοικηθεί αργότερα σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Το Προσήλιο τότε...

Το Προσήλιο ήταν το πρώτο χωριό στην ορεινή Ελλάδα της Κατοχής που καταστράφηκε εκ θεμελίων από τους Ιταλούς φασίστες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΤΟΧΗ, στα έργα του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Το Προσήλιο σήμερα...

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκιρρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

ΠΗΓΕΣ: Δημος Δελφών. Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε. Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος περιόδου 1940 - 1944 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα». Δήμος Διστόμου - Αράχωβας – Αντίκιρρας. ΠΡΟΣΗΛΙΟΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.10.2021.

Προσηλιο Σεγδιτσας Φωκιδος χωριο ορεινη Ελλαδα, καταστροφη Ιταλοι φασιστες Σταθας, Προσηλιον, Σιγδιτσα 1927, Γκιωνα Επανασταση 1821 κλεφταρματολοι, κλεφταρματολος, κλεφτες αρματολοι κλεφτης αρματολος αγωνιστης Ρουμελη ελευθερια τυραννος Αντισταση Κατοχη 1942 ανταρτες ΕΛΑΣ, Βελουχιωτης, φασισμος, στρατος Αμφισσα μυλος φαραγγι ρεματια της Ρεκας Ρεκα, 26 Οκτωβριου 1942, ιταλια βια τρομοκρατια αμαχοι ενοχοι τροφοδοσια υποστηριξη ανταρτικο εκκενωση λεηλασια ερημωση φασιστας Μαρτυρικες Πολεις και Χωρια Ταγκαλης εγκληματα κατά της Ανθρωποτητας Ελληνικα Ολοκαυτωματα ολοκαυτωμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ